Вече не знам какво да мисля - всеки лекар си знае някакви си негови теории и често нямат нищо общо.
Д-р Балтаджиева твърди, че единственото проявление на вродената тромбофилия бил антифосфолипидния синдром и само това имало смисъл да се пуска, за да преценим дали да си слагам фраксипарин. Доколкото аз съм чела, АФА са симптом на придобита тромбофилия.
Аз настоях за протромбиново време и фибриноген. За тромбоцитно-левкоцитните агрегати тя каза, че били пълна глупост, а аз знам, че много момичета пускат това изследване по препоръка от доц. Конова.
Каза ми също, че нямало какви контролни изследвания да се пускат, за да се прецени дали дозата на фраксипарина е добра.
После по настояване на майка ми говорих по телефона с една лекарка от центъра по хематология. Тя каза, че стандартно терапията била фраксипарин всеки ден (а не през ден) и че отново нямало как да се прецени с изследвания, че дозата е добра.
Но каза, че на всеки 4 дни трябвало да пускам изследване за тромбоцити - защото са ми на долната граница, а хепаринът ги свалял още - което пък води до кървене.
Иначе тази лекарка очаквано за мен каза, че генетичните ми изследвания нямат общо с АФА.
Чудя се - как мога да имам едновременно тромбофилия и тромбоцитопения - и въобще, ако това е така, какво може да се направи...
Вярно, че всичко това е доста сложна материя, но как може няколко лекари - и то признати специалисти - да твърдят съвсем различни неща...
В крайна сметка явно аз ще трябва да реша какво да правя.