Заради темата изгледах цялото предаване на Гала. Признавам си, с голямо усилие. Възприемам го като гавра над моята психика.
За първи път чувам за Дочка Жекова и също така за първи път я виждам. През цялото време, докато гледах предаването, си мислех как ли трябва да се чувства един човек, за да повярва на тази шарлатанка - безумно отчаян, без надежда, без вяра, изтормозен до краен предел ... и ми стана тъжно. Radosst, не е упрек към тебе, напротив. Обещавам ти много внимателно да изчета твоята история и да ти помогна с цялото милосърдие, на което съм способна и без да искам възнаграждение за труда си.
Дочка - тази жена "диагностицира" и "лекува" "пациенти" - слагам в кавички нещата, на които тя няма право, защото няма нужното образование. Завършила е кинезитерапия в спортната академия, но дори и за кинезитерапевт е изключително слаба. По медицинската част на нещата няма да се спирам подробно, защото тя наговори толкова глупости за единица време, че може спокойно да влезе в Рекордите на Гинес. Все си мисля, че човек, който малко поне е учил биология, трябва да си припомни някои неща от осми клас и да започне да бъде скептичен по отношение на фрази като "от тука /и посочва горната част на корема/ се регулират жлезите с вътрешна секреция" или "освобождавам яйчника, за да не образува миоми". Любопитно ми беше как през цялото време прозираше здравия разум на Гала, която попита - нали все пак и мъж трябва, не може само с масаж да се забременее? А накрая, когато Дочка натискаше фолк-певицата Галена по разни части от тялото, които наричаше "тука", нищо, че Галена не прави опити за бебе, но Дочка и на нея ще помогне да забременее, Гала съвсем се възмути и каза - ама какво е това "тука", ми то всеки го боли, като го натиснеш - и причини болка на дебеличкия оператор. Естествено, няма място в човешкото тяло, което, като го натиснеш силно, да не те боли. Това означава само и единствено, че човекът има нормални болкови рецептори. И нищо друго!
Но най-забавен беше краят, когато Гала попита Дочка дали може от разстояние да помогне на жената на оператора, която е в болница и преносва, да роди по-бързо. И Дочка, естествено, каза че може и ще помогне. Добре де, драги зрителки, възможно ли е да сте толкова лековерни! Само този факт би трябвало да ви накара моментално да превключите канала.
През цялото време течаха надписи "Как уникален точков масаж помага срещу безплодие" и "Точков масаж - алтернативно лечение за почти всяка болест" - помислете дали са уникални или са познати на китайската медицина от 5 000 години. Вие повече от всички други хора трябва да осъзнавате, че "безплодие" не е диагноза, а много и най-различни диагнози. И че за самата диагностика на проблема са нужни много специалисти от различни специалности, да не говорим после за лечението. Няма алтернатива на медицината, хора, има медицина и шарлатанство.
Хайде сега някой специалист по народопсихология да обясни защо българинът няма усет за шарлатанството и не го разпознава в зародиш, дали е в резултат на дългогодишното робство, обезглавяване на нацията, тъмен комунизъм, траен нихилизъм, сериозен атеизъм или е заложено нясъде в еволюционната ни памет.
Аналогията с акупресурата е толкова силно лишена от разум, че не бих се сетила изобщо за това. Нека направим ясна разлика между натискане тука и там от неквалифициран за терапевт човек като алтернатива на лечението на безплодие и акупунктура, провеждана от квалифициран лекар и като малка част от общия пакет лечебни мероприятия в хода на една ин витро процедура.
Разбира се, аз и друг път съм казвала - не отричам нищо, което помага на човека. Ако някой ще се почувства по-добре от масаж, няма лошо. Ако ще му минат болките в гърба, също е добре. Ако ще премахне напрежението във врата му и ще има добър сън - пак добре. Просто това не доказва, че с масажи - точкови, не точкови, уникални, китайски и каквито щете се лекува безплодие. Ако искате добър масаж, има отделения по физиотерапия, в които работят чудесни специалисти с много практика - посетете ги. Цената е значително по-ниска, качеството - значително по-високо. И тук искам да вметна нещо за добрата и лошата журналистика. Помислете си колко много предавания, статии, информация има за шарлатанските практики. И колко малко - за медицина. Помислете дали не е умишлено това държане на народа в неведение и в здравна заблуда, защото ако хората са грамотни, ще искат в пъти по-активно добра медицинска помощ от управляващите. Помислете дали вашият лекар не е помогнал на много повече от 100 души, дали не помага ежедневно и ежечасно, дали при него няма пациенти фолк-диви /каквото и да значи това/ и известни личности, и дали не е редно той или тя да се появяват многократно в предавания със същия заряд. Говорила съм за това с много на брой журналисти и всеки път съм получавала отказ и упреци от сорта "Ама вие искате да правим елитарна телевизия!" или "Че кой ще ни чете вестника тогава!"
И най-неприятната част - коментирам я като администратор на сайта. В Зачатие сме възприели практиката да уважаваме мненията на потребителите и да даваме свобода на изказа на всеки, който не нарушава правилата ни /а те не са много/. В Зачатие всички модератори са глобални, което е направено за улеснение на потребителите. Всеки модератор, член на сдружението или администратор може да се изказва като обикновен потребител. Така че изказванията на jam следва да се възприемат точно така, тъй като тя не упражнява в случая модераторските си права. Всеки потребител може да има пристрастия към даден лекар, както знаете, в сдружението членуват пациенти на абсолютно всички български лекари и това е нормално. Също така сигурно ви е известно, че сдружение Зачатие работи с всички лекари и специалисти с благотворителна цел и в полза на хората с репродуктивни проблеми.
Когато един потребител е анонимен, могат да се изказват всевъзможни мнения и предположение. Примерно аз мога да предположа, че потребителят silviti иска да развали добрите отношения на сдружение Зачатие с д-р Владимиров, а тези отношетния са добри от години и чрез тях се помага на много хора. Мога да предположа дори обратното - че потребителят silviti иска да развали добрите отношения на сдружение Зачатие с д-р Стаменов, а тези отношетния са добри от години и чрез тях се помага на много хора. Изобщо нелепо е да се върви в тази посока, защото човек каквото и да направи, все ще е крив и това е една от причините, поради която аз почти не пиша във форума.
Който е успял да ме прочете дотук - благодаря за търпението. Ще приключа с това:
Ако имате репродуктивни проблеми, посетете репродуктивни специалисти.