Това, което аз мисля и си направих изводи от разговорите с ФАР и мои разсъждения е следното. Както знаем за 2010 са били отпуснати 10 милн.лв, които са изчерпани още през лятото. Клиниките продължиха да правят опити по ФАР, а фонда продължи да раздава заповеди.Така през октомври, ноември се оказа, че клиниките са вложили много пари, а ФАР няма да им изплати. Тогава много клиники спряха да работят с пациенти по ФАР. Сега 5милн. са дадени и с тях ФАР се разплаща. Тези, които сега получават заповеди няма как да минат с бюджета от миналата, защото той е изчерпан и затова от клиниките ги насочват за януари. Ако има пари, а се говори, че ще има, нещата ще се нормализират след Нова година, но точно кога не е ясно. Не е ясно кога ще започнат да се обаждат на хората със заповеди за получаване през януари, по колко човека на месец ще получават заповеди и с колко ще се забавим заради това отлагане на хора през тази година. Просто ще трябва много да се чака. Може изведнъж да се отпушат нещата, но кога ще стане това, никой не може да каже. Надежда са едни от тези, които не спряха да работят и имат най-много пациенти. И според мен за това там е и най-сложно. Надявам се, че след Нова година ще продължат. Сега вече няма как да се правят опити по фонда, защото парите са изчерпани. Това е моето обяснение.