здравей стойчо,
При моят мъж обема е намален (1,5 до 2,о мл), той имаше варикоцеле 3та степен, което оперира. Аз мисля, че варикоцелето намалява обема, поради факта, че сега след операцията обема се увеличава...
Специалист уролог най-добре ще те посъветва какво точно да направиш. Но чисто от житейски опит ти казвам, че ако мъжа ми на 21 знаеше за варикоцелето си- щеше да го оперира. Защото сега е на 33, много искаме дете, но ето че този проблем ни забавя вече 1 година, дано е само забавяне.
Дано всичко е добре при вас, но приятелката ти вместо да се смее, да попрочете малко по въпроса. Не искам да я обиждам, и аз се майтапех с малкото сперма при мъжа ми...но ето че се оказа проблем и сега не ми е до шеги.
Д-р Кацаров е на мнение, че варикоцелето трябва да се оперира. И това не е само негово мнение, а заключение от един симпозиум на уролози в САЩ. Е да, то това му е работата на него, да оперира, но вярвай ми прави го за добро.
Още нещо- направи си подробна спермограма в клиника по инвитро. Разгледай тук и ще видиш как изглежда една пълна спермограма. Само с качествено изследване може да разбереш реалното положение на спермата си. После се консултирай с няколко специалисти и действай.
Браво че си отговорен и питаш.