0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

СПЕШНО МОЛЯ ЗА ПОМОЩ
« -: Декември 11, 2013, 22:00:30 pm »
Здравейте на всички ,имам нужда от точен отговор .На кратко след 6 мъчителни години ще подаваме документи за осиновяване ,от тук разбрах какви документи ще ни искат и ги събрахме следва да отидем до социалните ,но вчера прочетох тук че искат и още 1 документ които не знам дали е задължителен само на едно място когато сте изброявали е написан  от съда за наличие или липса на задължения Става въпрос за град Стара Загора
Re: СПЕШНО МОЛЯ ЗА ПОМОЩ
« Отговор #1 -: Декември 11, 2013, 22:05:54 pm »
Зайче, първо отиваш в социалните - отдел закрила на детето от там ще получиш актуално какви документи ти трябват. Събирате ги, подавате си заявлението по образец от социалните ще ти го дадат и чакаш да ти се обади твоят социален работник. Обучение, вписване, чакане! Успех!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
« Отговор #2 -: Декември 12, 2013, 10:47:56 am »
Да. Занесете това, което имате като документи и отидете, за да получите формуляр за заявлението и да ви разяснят някои особености при попълването. Тогава ще ви кажат дали документите, които имате са достатъчни или е нужно и още нещо. Ние най-напред отидохме без каквито и да е документи и едва като ни казаха какво се изисква, започнахме да ги събираме. Така че, действайте. Посетете бързо социалните.
*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
« Отговор #3 -: Декември 12, 2013, 11:32:44 am »
Зайчето, в Стара Загора в общината искат пълен комплект от документите които ще подаваш в Регионалната дирекция по социално подпомагане за да ти издадат документ за липса на лишаване от родителски права, такива са правилата на общината, до колкокото знам не всички общини правят так, но те така искат, и този комплект трябва да включва и документа за липса на задължения към общината, иначе мисля, че социалните не го искат, но общината го иска!Събираш всичко иотиваш накрая в общината и ги занасяш всички документи те ще ти издадат документа за родителските права и след това отиваш вече с всичко вРДСП Стара Загора!Ако има нещо пиши ми на лични, аз съм от Стара Загора!
« Отговор #4 -: Декември 12, 2013, 13:25:24 pm »
Много ви благодаря за отговорите ще пиша когато има някакво развитие  :)
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #5 -: Декември 12, 2013, 13:26:10 pm »
Зайче, да не би да става въпрос за документа от Данъчните за платени данъци и такси? Такъв се издава от НАП единствено, ако всички задължения са погасени и доколкото знам, всички РДСП изискват такъв към набора от документи за кандидат-осиновители...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #6 -: Декември 12, 2013, 15:42:01 pm »
На нас такъв документ не са ни искали, но явно в Стара Загора е така, щом общината иска това, за да издаде "годност за родителстване", а иначе че не си лишаван от род. права се изисква.
Хм, каква глупост само, ще те разпънат накръст отвсякъде да си изряден и защо- защото искаш да осиновиш дете.... Ми то като престъпник да се почувстваш направо- хиляди изисквания и документации да докажеш, че можеш да отгледаш дете, като повечето неща не са свързани с родителстването.
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
« Отговор #7 -: Декември 12, 2013, 15:48:41 pm »
На нас такъв документ не са ни искали, но явно в Стара Загора е така, щом общината иска това, за да издаде "годност за родителстване", а иначе че не си лишаван от род. права се изисква.
Хм, каква глупост само, ще те разпънат накръст отвсякъде да си изряден и защо- защото искаш да осиновиш дете.... Ми то като престъпник да се почувстваш направо- хиляди изисквания и документации да докажеш, че можеш да отгледаш дете, като повечето неща не са свързани с родителстването.
Има нещо такова Мари, в Стара Загора и делата се бавили също разбрах!
Дени за НАП също се прилагат документите, но общината си иска и допълнително и за местни данъци и такси!Изобщо е чудо, ама какво да се прави, няма как да не спазиш правилата! :D
« Отговор #8 -: Декември 12, 2013, 18:20:34 pm »
Да имаме ги всичките че не сме лишавани от родителски права че не сме осъждани обаче това за липса на задължения от съда  до колкото разбирам го искат само в Стара Загора Най добре ще е да отида и направо да попитам обаче е странно нали уж всички документи са изброени на всякъде и би трябвало за всички общини да е едно и също не ми е ясно кои си ги добавя тези документи като изискване и защо.   НЕ би трябвало да има такива различия нали за едно и също се борим от къде на къде документите ще се различават според това къде ги подаваш  :(  И примерно  какво променя този документ  ако ми излезе задължение  какво няма да ми дадат дете ли ,примерно го плащам взимам детето и после става така че пак имам задължение какво ще ми вземат детето ли ...този документ  е пълна глупост да го изискват
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #9 -: Декември 13, 2013, 09:55:53 am »
Зайчето, ти от къде имаш информация, че такова удостоверение се вади от съда? Аз мога да споделя моя опит. В предния пост съм объркала, споменавайки набързо НАП, извинявай!...
Ние подадохме документите в Габрово. Там отидохме при социалните, споделихме намерението си и без никакви сложнотии получихме един списък (беше предварително принтван лист) с необходимите документи, които трябва да съберем. Това дава сигурност, защото човек знае, че е получил информация от извора относно това, което се изисква.

Ние трябваше да представим обичайните документи. По памет: медицинско свидетелство (с бланка за сключване на граждански брак, но правихме и манту за туберкулоза, психодиспансер - че не се водим на "учет" :lol:, преглед при психолог - отделно); удостоверение, че не сме лишавани от родителски права и не сме поставяни под запрещение; свидетелство за съдимост; свидетелство, че не се водят съдебни производства в момента; документи за доходи (фишове за заплати, "ленти"), две препоръки и УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПЛАТЕНИ МЕСТНИ ДАНЪЦИ (данък върху превозни средства, данък върху недвижим имот и такса битови отпадъци и т.н.) - от Отдел Местни данъци и такси на съответната община по местоживеене

Цитат
...И примерно  какво променя този документ  ако ми излезе задължение  какво няма да ми дадат дете ли...
Ами да...  :? От личен опит го казвам. Ако във вашето РДСП го изискват това удостоверение,  без него няма да ни впишат в регистрите...

Но не се сърдете за многото изисквани документи! У нас в България процедурата е много по-лесна, отколкото в другите европейски държави, а проучването трае изключително кратко време...

Зайчето, според мене съответното удостоверение трябва да се извади от тук: http://www.starazagora.bg/bg/tsent-r-za-informatsiya-i-uslugi/tsent-r-za-uslugi-i-informatsiya

Но наистина най-добре е да получиш информацията от извора.
Стискаме палци и успех!  :)
« Последна редакция: Декември 14, 2013, 13:51:09 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #10 -: Декември 13, 2013, 12:04:59 pm »
Зайче, както са те посъветвали вече момичетата най-разумно е да поискаш от социалната служба, която ще ви прави проучването списък с необходимите документи. Преди 2 г. в София удостоверение за липса на данъчни задължения не ни искаха. Аз се бях засилила да вадя такова, не че се налагаше, а поради факта, че службата по издаване на удостоверения за семейно положение и лишаване от родителски права е към общината и в предишни години са ми искали такова удостоверение при издаване на документи. В крайна сметка се оказа, че и на тях не им трябваше и беше излишно.
Попитай и какво точно удостоверение за здравен статус очакват да получат. То се издава от личния лекар на база всички медицински изследвания, които сте извадили. Нашите социални изобщо не бяха наясно и приеха каквото им занесохме, но на моя приятелка, която преди месец стартира процедура, й се наложи да вади второ медицинско според изискванията на съответната служба (също в София).
Пожелавам ти много успех и стискам палци!
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #11 -: Декември 13, 2013, 12:30:45 pm »
Наистина, има разминавания в различните РДСП. :) Ние подавахме документи през 2009г. и на нас ни изискваха такова удостоверение за платени данъци. :) А за осиновителното дело пък, което беше в Стара Загора, социалните ни предупредиха, че е много важно в медицинското свидетелство лекарят да впише в заключението не просто, че лицето е здраво, а, че: "Лицето е годно да бъде осиновител"... Мдаааа... Всякакви веселия, но в крайна сметка сложно не е, ако се информираме на правилното място... :)