От две години със съпруга ми правим опити да имаме дете.Всеки от нас има дете от първия си брак.Спермограмата на съпруга ми е с моного лоши показатели : брой 8 млн на мл. , обем на еякулата - 2,00мл. , с нормокинеза-12 % , останалите с хипо- и акинеза , с нормалана морфология- 3%.Това е последната спермограма , правена е при д-р Тачева и считам че е достоверна.Всички доктори при които сме ходили казват че с тази спермограма имаме шанс само с ИКСИ.Преди две седмици съпруга ми беше на преглед при андролог които му постави диагноза "варикоцеле" и препоръча операция.Питам се дали има смисъл от такава , защото единственият смисъл е ако тези резултати се подобрят дотолкова че да имаме шанс да забременея по естествен път или поне с инсеминация.Разбирам че едва ли някой може да отговори на този въпрос с категоричност , но все пак ще бъда благодарна ако чуя и други мнения.
Пропуснах да уточня че съпруга ми и аз сме на по 38 години , вече имаме едно неуспешно ИКСИ и се страхувам че тази негова операция и евентуални инсеминации ще бъде само губене на време , вместо да опитваме значително по- сигурният вариант -ИКСИ.