0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

въпроси за осиновяването
« -: Юли 29, 2013, 19:20:14 pm »
Привет и  от мен момичета .От около месец  всяко мое свободно време  прекарвам четейки всичко което сте написали в този форум и най накрая и аз се реших да пиша  :D .От година с моя приятел обмисляме варианта за осиновяване на детенце и най накрая се решихме .Но ме притесняват някои неща .Тази седмица ще  вземем списък с документите които ще ни изискват или по скоро на мен тъй като от вас разбрах ,че след като нямаме брак само аз ще мога да стана осиновител .Не ми стана ясно обаче когато дойде време за среща със социалния работник той ще иска ли да разговаря с приятелят ми и на него някакви документи ще изискват ли .С моите родители и неговите ще искат ли да разговарят или може и да мине без такава среща. Живеем в малко село което е на 10 км от града ,но имаме и апартамент в града и там прекарваме почивните дни с две думи живеем и на двете места ,това трябва ли да го спомена или просто да си кажа че живея в града където ми е и постоянния адрес .Нищо друго не ме притеснява толкова колкото тази среща от сега съм се притеснила а още документите не съм подала .
Има и друго във формуляра има въпрос "бихте ли осиновили дете със
физически,умствени увреждания или нуждаеща се от лечение .Може да се отговори само с да или не .На първите 2 ще отговоря с НЕ защото съм го преживяла това в моето семейство и просто е немислимо да се изправя отново с това а и финансово не бих успяла .Въпросът ми е какво значи нуждаещо се от лечение ,според мен това обхваща голям диапазон от заболявания .Аз примерно бих осиновила детенце което има проблем с очичките ,слуха или нещо което е преодолимо и не се налага да спирам работа а не ми се иска да пиша здраво и толкова когато мога да приема и дете с малък проблем и да му помогна но никъде няма място в бланката за да го попълня .Иначе всичко останало съм си го попълнила освен тази графа за заболяванията .Надявам се някои ако може да ми отговори на тези въпроси да го направи  :)
*
Re: въпроси за осиновяването
« Отговор #1 -: Юли 29, 2013, 23:21:06 pm »
Здравей котараче и добре дошла!По повод жилището документите се подават в ДСП по постоянен адрес - във вашия случай адреса ви в града. По време на процедурата ще имате срещи със социалния работник и поне 1 ще бъде във вашето жилище. Обикновено на тази среща социалния работник би могъл да поиска да види дали има обособен кът за детенцето (не е задължително самостоятелна стая). В периода на следосиновителния контрол се правят посещения в жилището и поне в нашия случай социалните работнички искаха да видят къде спи малчо. Помислите къде ще отглеждате с предимство детето и според мен е добре да го обсъдите със социалния ви работник. Той ще прецени по какъв начин е най-добре да се отрази в доклада ви.
Социалният работник има право да поиска среща с родителите ви ако живеете с тях или са ви дали препоръка.
*
« Отговор #2 -: Юли 29, 2013, 23:36:37 pm »
И моето мнение съвпада с това на Dodich.Не се притеснявай  да споделиш със социалния къде живееш.
Задължително ще иска да разговаря с приятеля ти,все пак детето ще живее и с него.Може дори да поискат същите документи и от него(поне при нас беше така).
« Отговор #3 -: Юли 30, 2013, 18:21:14 pm »
 :D Много ви благодаря момичета и много ме успокоихте като ми отговорихте на въпросите и най вече за жилището .Надявам се всичко да тръгне гладко за да не съм толкова притеснена .Препоръките не са от родителите ни а от 2 семейства които са ни от дълги години приятели, едните от които имат 2 дечица а  другите са с едничко .Не ми се иска социалната да разговаря с моите родители поради факта ,че не сме им казали за намеренията си .Не че ще са против ,майка ми много пъти ми го е подхвърляла но ми се иска първо да ме впишат в регистрите и чак тогава да им кажа искам сама да си мина по пътя ,а до колкото познавам родителите си това значи аз да стоя на страни и те да уреждат нещата за това искам да избегна срещата между социалната и тях .Това е от мен ,има ли развитие ще ви пиша на къде вървят нещата
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #4 -: Август 02, 2013, 16:25:40 pm »
Здравей Котараче и добре дошла и от мене! :)
Доколкото знам, дори и да кандидатстваш за осиновител сама, социална проверка ще бъде извършена и на приятеля ти, тъй като съжителствате заедно.
Като цяло не се изискват никакви срещи с родителите на когото и да било от двамата  (освен, ако не са те поръчителите, което не е вашият случай).   
Ако приоритетно живеете в селото, а само през уикенда сте в града, вероятно посещението трябва да е в селото, но това да не те притеснява - имам приятели, при които социалният идваше от друго населено място (от най-близката РДСП) и всичко си мина нормално. По принцип не изискват да сте направили кът за детето и да сте купували каквото и да е предварително. Ние трябваше само да разкажем, къде смятаме че ще спи и играе детенце.
Формулярът е само началото на вашето проучване и вписване в регистрите. Там вероятно можете да запишете, че желаете да осиновите здраво дете или с дете с лечими заболявания (това е различно от "нуждаещо се от лечение"). По време на доклада ще си говорите и по-обширно за това, какво детенце бихте желали да осиновите.
Поинтересувайте се, къде можете да направите обучението за осиновители и дали е възможно да ходите на курса паралелно със събирането на документите.
Успех!:)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #5 -: Август 04, 2013, 19:43:03 pm »
благодаря ви много  :D, За глад Казанлък този курс къде се провежда някои знае ли и не трябва ли социалните да ме пратят или всеки сам си решава кога да го проведе и къде ,колко време трае този курс ,до колкото разбирам е задължителен .Но никои на мен не ми спомена за подобен курс и аз не попитах въпреки че тук съм чела че се провеждат такива :? Не трябва ли първо да ме одобрят преди да започна курса ,заплаща ли се или е безплатен
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #6 -: Август 04, 2013, 21:03:31 pm »
желателен е, не задължителен
не сме плащали
« Отговор #7 -: Август 04, 2013, 23:19:35 pm »
Ами аз искам да го посетя този курс при всички положения ще ми е полезен и ако някои има информация за град Казанлък  къде се провежда моля да ми сподели :D