Здравей Румс!
Няма място за притеснение! Важното е, че сте взели правилното решение да потърсите помощ при репродуктивни специалисти.
Както казва Бебешок, мнения за репродуктивните клиники ще чуеш всякакви.
Аз нямам база за сравнение. В момента, в който решихме да запазим час за репродуктивен специалист, директно се насочихме към Щерев и д-р Андреева. Отидох на преглед с базови изследвания на хормони, съмнение за хидросалпингс на лява тръба и спермограма (поради това, че оставих ММ сам да се оправя със час за спермограмата, я направиха обикновена, а не разширена, но...това е друг въпрос).
Направих оперативна лапароскопия при Андреева, като идеята беше да се огледа и останалото. Преди операцията имахме пак разговор, в който дадох съгласие, ако дясната не става да се прекъсне или каквото е необходимо да се направи. Операцията мина добре. Резултата махната лява тръба и прекъсната дясна, поради силни нагъвания и много слаба пропускливост и избягване на риск от извънматочна бременност.
На първия преглед, когато Андреева потвърди хидросалпингса и нуждата от операция, ми каза, че мога да си я направя и в Бургас. Аз, обаче, бях и съм на мнение, че ако се налага АРТ, е най-добре да си си при един и същ специалист, който лично да е огледал и да се е запознал със ситуацията. (януари направихме икси+имси, резултата расте в коремчето).
С направление номер 7 за хоспитализация се заплаща около 1275лв. (по спомен от миналата година август, но можеш да провериш на сайта им) - избор на екип, болничен престой 2 дни, хистология и не се сещам друго.
Повечето изследвания за процедура по инвитро/ икси не ги покрива ЗК. За изследванията необходими преди операцията, обаче, личния ти лекар трябва да ти даде (май само за СПИН не ми даде).
Ако се наложи (дано да не се налага) да пристъпите към процедура по инвитро/икси, повечето клиники, ще ви подготвят пакета от документи, за да кандидатствате за финансиране от ФАР. В момента, за получаване на заповед от ФАР се чака около 11 месеца (от подаването на документите, до получаването на заповед). За самофинансиране ще са ви необходими, много условно казано, защото всеки казус изисква специфични изследвания и медикаменти и манипулации, но грубо около 5000-6000лв. ФАР не поема финансирането на предварителните изследвания.
Един съвет: заедно с твоите прегледи, направете разширена спермограма (по Крюгер) в специализирана клиника (не, в някоя лаборатория), за да изключите проблема, а ако има нещо, заедно да се лекувате, а не да губите време като се изчаквате.
Не се сещам, какво друго да допълня.
Не се притеснявай да питаш. Момичетата тук, за съжаление или за радост, имат много богат опит и помагат с много информация, съвети и емоционална подкрепа.
Пожелавам ти успех!