По принцип не съм голяма привърженичка на поговорката "Право куме, та в очи", и то особено до споделянето на съмнителни впечатления за качествата на другите хора, за които не можем да си правим категорични изводи, най-малкото защото не ги познаваме. Мирът не се крепи на тази поговорка, защото ако всеки тръгне да си споделя косвените и задочни (измислени) впечатления за останалите, това определено ще взриви мира и ще насади трайни този път впечатления, но за човека, който изповядва изцяло и постоянно тази поговорка. Затова аз ще запазя своите впечатления за осиновителите, които все пак са осиновили за себе си, а не вместо останалите.
Чудя се дали да се засегна обаче от това, че съм сред онези егоисти, за които е най-важно съвършенството на собствените гени ?!
Не, не смятам да се засягам на това измислено и пресилено обобщение, защото може и да е парадоксално, но аз си ценя ужасно много усилията, които съм вложила да усъвършенствам родовите гени.
Нещо, за което трябва да са ми благодарни доста хора от рода ни!
И това няма нищо общо с осиновяването, с което се свързва. Бях и съм против осиновяването за себе си по причини, които не смятам да излагам тук, но те не ме правят егоистка, даже никак. Имам си своите редовни, ежегодни благотворителни жестове, та наивно вярвам, че така ми се изкупва "гузната" съвест на тази тема. Обаче много добре си живея с тази съвест.
Разколебана съм дали да споделям повече своите виждания за осиновяването, защото, както споделих вече, имам доста резерви за него и това очевидно в нечии очи не ме прави специалистка по темата, още по-малко достойна за възхищение и подражание.
Предлагам и на останалите момичета, за които засега осиновяването не е решение и които са се почувствали засегнати от определенията, да погледнат философски на нещата. Важното е какво мислим ние за себе си, а не останалите, защото на нас се пада и честта и мъката да съжителстваме с различните си лица вътре в нас самите. Има мир вътре в душите ни, когато има относителна хармония между отделните ни образи! Пожелавам го на всички, непожелали да осиновят (засега - може би за някои)!!!
Лек ден!