Fussii,Мисля, че правилно разсъждаваш. Решението за килограмите на сладката „коалка” може да бъде именно в заменяне изцяло на инстантните каши с домашни. Друго, което ми идва на ум, е да премахнеш плазмонките (сухара) от сутрешната попара – Стефко от самото начало яде само кисело мляко с плод за закуска. А като излязат сезонните плодове, смесвай кашата само с плод, а не с плодово пюре.
jam,да отговоря и аз на въпросите ти:
1. от кога започнахте да давате т.н. храна с пръсти - давахте ли изобщо на детето да си взема само с ръчички, ако да - какво давахте?
Ами от момента, в който си поиска, давам – доколкото си спомням започнахме с парченца банан, пълнозърнести солети, препечен пълнозърнест хляб, ябълка, сирене, кашкавал.
2. от кога започват опитите за ядене самостоятелно с лъжица?
Започват, откогато детето започне да иска. Определено беше след годинката при нас, но имам приятелка, чиято дъщеря някъде още от 10-месечна проявяваше такива мераци.
Но никога не съм го спирала в опитите да се храни сам. Както е казала marmotcheto, много е важно свикването с концепцията. Само че ние свикваме постоянно, а не само в събота и неделя. Е, доста сме по-големи, де, ама още не сме свикнали. В момента се храним именно така (всеки ден и при всяко хранене) – купичката е на плота, Стефко държи една лъжица и яде (процентното съотношение на храната извън и вътре в устата е променливо и главно зависи от консистенцията на яденето), аз с другата издебвам удобен момент, за да не сблъскаме лъжиците. Омазваме всичко – плота, лигавника, дрехите, но в повечето случаи наистина се забавляваме. Аз много го хваля, че се справя отлично сам, и той е мноооого горд от себе си! Но, понеже принципно се храни бавно, по някое време му омръзва и ме оставя аз да го нахраня. Иначе е кротък и не е капризен на храна, та не сме имали изобщо ексцесии от сорта – храна по стените, по пода, или върху главите ни.
3. от кога започват опитите за пиене с чаша и с каква успяхте вие? ....вашите деца сами ли си държат шишето и от кога?
Моят синковец пък така и не пропи с неразливаща се чаша. Имаме три – на „Авент”, на „Чико” и на „д-р Браун” – предназначението им е именно чесане на зъби.
До едногодишна възраст Стефко почти не пиеше вода. Ако го правеше, беше с лъжичка. Когато намалих броя на кърменията на две за денонощието, започна да проявава интерес към други течности – първо сокчета, после вода. Научи се първо да пие от спортните шишета за минерална вода тип „биберон”, като надигахме и сваляхме шишето за всяка глътка. После постепенно преминахме на обикновено шише от минерална вода, а накрая – от пластмасова чаша. Но все още (тук отчитам моя грешка, тъй като се страхувах да не се окъпе) не си държи сам чашата, а чака аз да му я държа. Но ние никога и не сме държали шише с АМ.
4. сурови плодове от кога?
Въведох следните сурови плодове (
in order of appearance, както се казва
):
череши – 8 месеца;
пъпеш – 9,5 месеца;
диня – 10 месеца;
грозде – 10,5 месеца;
банан – 11 месеца;
ябълка – 11 месеца;
круша – 11 месеца.