Защо да съжаляваш? така ще стигнем все до някъде вместо да спорим постоянно. контрола в България също не е малък. Има малко билки които действително се водят като лечебни и контрола върху тях е много строг,както и производството с тях.Народните лечители по принцип работят незаконно и е въпрос на офанзива от някой инстанции да ги изповкарат из затворите или да им сложат високи глоби.Но да обясня аз каквото знам за билките лекарства.Истината е че всяка билка може да излекува нещо, но положението в България е че се водят ЛЕЧЕБНИ силно токсичните билки,които са опасни дори в малки количества.Значи тука са лечебни отровните билки.Така излиза както е на този етап.Всичко останало което се ползва при производството на хранителни добавки и чайове са билки които не са лечебни.Пълна глупост според мене.Относно китайската медицина и билки аз не съм чула добри отзиви. А за това че билките се пият повече от 3 месеца за да подействат също не съм съгласна.Има билки при които е противопоказан прием по-голям от няколко дена.
А на Евро да обясня че турта не е невен, но има външна прилика на невен и се бере като такъв.Често и на двете викат жълта ружа. А калоферчето пък няма нищо общо с тия двете нито на външен вид ,нито като състав,нито като действие.
Ще ти напиша латинските имена и на трите , за да питаш някой ако искаш ,вместо да объркаш някой че туртата е Калоферче.Единственото общо между тях е че са от семейство сложноцветни.
Калоферче-Balsamita major или Chrysanthemum Balsamita. Растението е високо около 30-80 см.понякога до 120
:lol:Цъфти юли, август. Съдържа етерично масло,фланолови гликозиди,производни на лутеолина и апигенина,полифенолни киселини,горчиви вещества и други. Използва се при стомашни и чревни болки и хемороиди.
Невен- Calendula officinalis . съдържа каротин,ликопин,виолаксантин,рубиксантин,фотонциди,алкалоиди,етерично масло,смола,слуз,флавоноиди,органични киселини,тритерпенови сапонини,арнидиол,фарадиол,танини,календен,витаминС и др.В корените му има инулин,третерпенови сапонини и още няколко.Семената му съдържат алкалоиди.
Противовъзпалително, противомикробно и нервноуспокоително.Понижава кръвното и стимулира дейността на сърцето като това действие идва от съдържашите се в невена етерично масло,каротиноиди и флавоноиди.Употребява се при язва на стомаха,склероза на съдовете,чернодробни и жлъчни болести,болести на далака,главоболие, възпаление на лимфните жлези, пиорея,рани,лишеи,обриви,изгаряния, тумори.
Турта- Taqetes erecta . Съдържа линалоол,линалилацетат,лимонен,оцимен,тагетон,лутеин,плодови киселини,минерални соли,провитамин А,витамин С и други които още не са изучени. Билката действа противогъбично, улеснява храносмилането и има лек противомикробен ефект. Използва се при безплодие,при проблеми със зрението, при жълтеница, гъбички и бяло течение,за регулиране на менструацията.