не се плашете от подробния разказ.
секциото не е страшно.
аз винаги съм се страхувала повече от неизвестността и болките на естественото раждане и дори да нямах показания за секцио, пак щях да поискам да ме срежат. да, страх ме е от операция, тази ми беше първата, но повече ме е страх от непланираност, неизвестност и болки.
освен това, при мен нещата се стекоха така (описах по-горе в темата), че когато най-после докторът каза - тръгвай към операционната, аз само дето не се затичах да се качвам на масата. исках всичко да свършва вече. тъй като ме приеха по спешност, клизмата и бръсненето се състояха на място, от притеснение за предстоящото раждане хич не им обърнах внимание. клизмата пък не е нищо особено, като знам колко мегабайти съм изчела в бг-мамата с умувания на тема как да я избегнем... сто пъти по-гадно е пиенето на очистителни предния ден, за да се спасиш от клизма.
хич не съм гледала как подготвят и слагат упойката. не боли нищо. малко е шантаво отначало усещането за каменни крака, които не можеш да контролираш, но това е в главата - няма гаранция, че друг човек ще реагира така на това усещане, както реагирах аз. анестезиологът попита какво ще правим сега ние с него, докато докторът работи, аз му отговорих, че по филмите анестезиолозите разказват вицове и е редно и той да ми разкаже. докато той измисли виц, минаха 1-2 минути и той каза - айде, срязаха те. викам - лъжете ме, не усещам нищо. той докато ми обясни, че значи си е свършил добре работата и дойде време да каже - айде, бебето излиза. в тоя момент чух изплакването. бяха минали не повече от 5-7 минути. нито съм чула да изсмукват води, нито да тракат инструменти, нищо от това, което е чула и видяла ултра. всеки път е различно. после започна шиенето и докторът се скъса да псува асистентката си, че "не дръж така , ма!", "така ли се хваща еди-кво си, ма!" и това ми беше най-голямото притеснение за момента - леле, този на кого ме оставя... после той ми обясни, че си е работел всичко сам, а понеже е длъжен да вземе стажант за асистент, само я е карал да подава тампони и с кеф я е ругал.
шиенето ми беше най-неприятно, не за друго, а защото исках вече да свършва всичко. после донесоха бебето да го видя и да го целуна, почти не можах да го видя, усетих една топла бузка и си го отнесоха пак. на мен ми стана лошо от упойката, казах, че ще повърна, веднага сложиха нещо в системата и ми мина моментално. отнесоха ме в реанимация и после имам мъглив спомен за следобеда и вечерта. както разбрах после, май докторът ми е сложил морфин за обезболяване. ефектът беше, че ИЗОБЩО не съм имала никакви болки след операцията, но ми беше сънливо и унесено (хем бях в пълно съзнание, хем доста неща ми се губят) и ме сърбеше неистово цялото тяло. постепенно започнах да усещам краката си и това беше много важно за мен. студ не съм изпитвала, както някои други. главоболие също не съм имала, както други след спинална упойка.
възстанових се адски бързо, писала съм го и друг път, на 3-тия ден вече марширувах бързо по коридорите и качвах стълби. мисълта ми беше изцяло отдадена на борещото ми се за живот бебе, така че изобщо не съм се замисляла добре ли ми е или зле. може би затова се оправих толкова бързо.
та така. вярно, секциото си е коремна операция с пълна сила. но някак не го усетих по този начин. много повече ме беше шубе 4 месеца по-късно, когато с пълна упойка ми оперираха шията.
та, като четете детайлни разкази за секции, прочетете и такива за вагинални раждания - ужасии има и там колкото щете.
а, и да не пропусна - нито за момент не съм се чувствала непълноценна, заради това, че не съм родила вагинално.