Здравейте, докторе!
Имам нужда спешно от вашето мнение и помощ, за което Ви благодаря в аванс.
Накратко: на месец моето дете беше с плюски, почти рани по лицето. Едни го третираха като бебешко акне+ много суха кожа, а педиатърката ни отсече себореен дерматит и назначи лечение с фризопеп за две седмици, след което плавно преминаване към НАН ХА. /беше на НАН 1/Мазахме с елоком, за да се оправи и от тогава досега даже с НАН ХА и захранване не сме имали проблеми.
Преди 3 седмици свекърва ми взе инициативата в свои ръце и му направила пресен коктейл от праскова /обелена/, банан и ябълка. Преди това детето е яло и банан и праскова в пюрета и периодично се появяваха по няколко пъпки, но не предполагахме, че може да е алергия от това. В резултат на коктейла на следващия ден детето се изрина по коремчето, но не предприехме нищо, защото до вечерта пъпчиците започнаха да затихват. Така в рамките на една седмица се появяваха всеки ден пъпчици на различни места и след едно от храненията, в които му направих оризова каша с бананов сок /Хип/ станаха много- по гърба, корема, ръцете, подмишниците и краката. Педиатърката ни диагностицира обрива като тежка уртикария вследствие на този "алергичен юмрук" и назначи зиртек /3*2 за две седмици/, елоком /3 дни и се скриха пъпките/ и калциев глюконат за 5 дни /сутрин и вечер по половин ампула/. Диета/морков, картоф, тиквичка, тиква; слива, ябълка, круша, грозде; заешко и пуешко/.
Вчера спряхме зиртека и днес детето ми отново е с пъпки- гърба, корема, крачетата и ръцете. Не толкова тежко както преди, но с всеки изминал час се увеличават. Педиатърката ни е извън града и по телефона ни каза да минем на фризопеп... вероятно за 2-3 месеца. В момента сме на 4 хранения, като първото и последното са с АМ+ 2 с.л. оризова каша.
Според вас така ли трябва да постъпя?! И изобщо какви алтернативи имам?!
П.С. Видях снимки на детенцето на Ниа72, които вие мисля диагностицирахте като затихваща уртикария. Пъпките на Валери са идентични с тях, но при първа възможност ще се опитам да ви изпратя снимка.