0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: психоаналитик.
« Отговор #20 -: Декември 15, 2007, 11:01:48 am »
Явно влагаме различно съдържание в думата "патерици"... Моето съдържание е, че това е външна помощ, на която се опираш, за да се справиш с проблема, но тя не може да бъде постоянна. В някакъв момент от живота си трябва и сами да можем да се справяме с проблемите си.

Струва ми се, че се губим в думите. Тази "външна помощ" както я наричаш, няма как да е постоянна, защото тя спомага ти да станеш способен сам да се справяш с проблемите си. Ето тук също може да има неразбиране, защото повечето хора си мислят, че са напълно способни да се справят сами с каквито и да било проблеми в живота им.
Мисля, че Лан го казала много точно:
Цитат
но винаги го има ефектът - "въртене в кръг", ако попаднеш в този собствен водовъртеж именно помощ отвън е най-сигурният начин да се измъкнеш
Именно защото ти няма как да си обективна сама за себе си. И наистина ти е нужен добър специалист, който да ти даде "образа в огледалото".
Права си за следното и съм абсолютно съгласна с теб:
Цитат
Защото точно в тази сфера, където процесите се случват в една почти невидима и неизразима област на нашата психика, съзнание и душа,  е важно да попаднеш на добър познавач, защото пишман психолози също има, колкото поискаш. Защото, ако за хормоните например има видими, измерими референтни стойности, то в тази невидима област на човешкото съзнавано и несъзнавано - могат да се нанесат със същата лекота и много поразии.

И все пак може и да са малко, но има такива специалисти :)
« Отговор #21 -: Декември 16, 2007, 12:20:04 pm »
момичета за какво толкоз спорите и усложнявате нещата? 8O...ами всеки сам е свободен да решава за себе си :D и да ходи кдето си иска...вие не знаете ли ,че каквото за мен е добро за другия може да е лошо и обратно :lol:...затова всеки си знае докаде е стигнал засега :lol:
Каквото и да решите пожелавам ви успех и не забравяйте,че тук можете също да получавате безплатни гледни точки и виждания от страни на различни хора! :wink:
*
« Отговор #22 -: Декември 16, 2007, 14:03:25 pm »
Каквото и да решите пожелавам ви успех и не забравяйте,че тук можете също да получавате безплатни гледни точки и виждания от страни на различни хора! :wink:

Ето за това си говорим в този форум, за различните мнения и гледни точки. :D
*

petq74

• 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
« Отговор #23 -: Декември 16, 2007, 14:08:18 pm »
дива роза е напално права,но за себе си и за тези като нея сас силен дух и воля да се справят с проблемите.Но има моми4ета които не успяват,които немогат да излязат от това положение без 4ужда помощ.Те се губят в проблемите си и не виждат изхода от тях а понякога решението е под носа им.Моят савет е ако неможете да се справите сами няма нищо лошо в това да посетите такав специалист.Дори е наложително.Думите ми са продиктувани от лошата новина, която ми саобщиха снощи.Едно от моми4етата с което предният пат правихме инвитро и аз родих в на4алото на шестия а тя в края на шестия месец и на двете ни бебетата по4инаха не е могла да излезе от депресията след смарта на бебетата и и се е самоубила преди месец.Цяла ве4ер плаках за нея.Затова по добрия вариант ако не се справяте сами е да потарсите помощ.Няма нищо лошо или срамно да признаеш,4е неможеш да се справиш сам и да потарсиш помощ.така,4е няма смисал да спорите,защото правилния пат за всеки е разли4ен.
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
*
« Отговор #24 -: Декември 16, 2007, 17:51:51 pm »
дива роза е напално права,но за себе си и за тези като нея сас силен дух и воля да се справят с проблемите.
:D Аз пък забелязвам, че точно хората със силен дух успяват добре да се самозаблудят, че нямат нужда от помощ отвън до пълно самосриване...Всеки има слаби моменти и се нуждае от помощ, но дали си го признава е друга тема. Изборът е личен, не налагам моят, но за мен грешката беше, че дълго отлагах и си мислех: "Силна си, познаваш се, куче си, ще се справиш и сама." За това и пиша - специално за DivaRoza, прилича много на мен. Не е проява на сила да не се използват "патерици", както тя ги нарича, проява на его е.
*
« Отговор #25 -: Декември 16, 2007, 18:18:13 pm »
Аз по темата повече няма да пиша, защото е излишно да убеждаваш другия в своята правота, а тук нещата стават и лични. Но понеже чета, че повечето реагираха точно на моето мнение, ще кажа още нещо. Изключително много уважавам добрите професионалисти, защото знам колко много труд и лишения се иска, за да се изградиш като такъв. Дали е его, или нещо друго, едва ли има толкова много значение, защото всички ние разсъждаваме от днешната си позиция за нещата. Защото никой не знае какво го чака утре и каква изненада ще му поднесе животът и съответно не знае как ще реагира на това. Има в нас много непознати области на психиката и подсъзнанието, подтискани неща, които в критичен момент изскачат и ти вече не владееш положението с разума си и съзнанието си. Аз понеже съм доста претенциозна и критична на тема професионализъм ще си кажа, че при психолог от типа на "квартален психолог" няма да стъпя никога. Трябва да е изчел поне няколко пъти повече психологически книги от мен, за да му се доверя. Въобще не броя тук задължителните му дисциплини, докато е учил, защото всеки слаб студент после може да практикува.  Повярвайте ми, знам как се пишат и оценките на студентите. А като формални критерии, трябва да има поне една докторска степен по психология и свои, написани книги, тогава ще съм сигурна, че не ми разказва неща, които току що е прочел отново с опреснителна цел някъде. Това не е в кръга на шегата, а сериозно. Просто не бих допуснала съмнителни професионалисти да ми се ровят из тъмната част, пък било то и с "лечебна цел". Имам право на това и аз си го решавам. Опасявам се, че нито ще му одобря въпросите, нито клишираните за всички случаи разсъждения. И като резултат може да се стигне до методологичен и концептуален конфликт. Виж, розовите хапчета не бих ги отказала, но трябва да съм наистина много зле и да не ми вършат работа вече достъпните хапове, предназначени за тази цел. Това си е личното ми отношение за нещата и предполагам се досещате, че не ангажирам никого с него. Иначе, нямам против да си водим дискусийка по принцип и чисто теоретично да си нищим въпросите.
petq74, това, което пишеш е ужасно! Истината е, че има хора със слаба психика, които бързо се сриват.  Много жалко за момичето!

Момичета, не се давайте, ще го преборим живота!!!

На всички силен дух пожелавам!!!
« Последна редакция: Декември 16, 2007, 18:20:50 pm от DivaRoza »
*
« Отговор #26 -: Декември 16, 2007, 19:22:12 pm »
Момичета, не се давайте, ще го преборим живота!!!
:lol: Че как, ако му се давах така лесно, как ще си доживея до 120 години! Толкоз, имам фамилен рекорд да подобрявам, не е шега работа!
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #27 -: Декември 17, 2007, 16:23:31 pm »
Едно от моми4етата с което предният пат правихме инвитро и аз родих в на4алото на шестия а тя в края на шестия месец и на двете ни бебетата по4инаха не е могла да излезе от депресията след смарта на бебетата и и се е самоубила преди месец.

Еееееееееее, това много ми помогна.
 8)
Аз няма да правя така.
« Отговор #28 -: Декември 17, 2007, 18:53:08 pm »
еганева,рабира се,че няма да правиш така и ще го преодолееш този проблем :)какво сега като не можем да родим не можем и това е... и няма да се разпънем на кръста само заради това...важното е да сме живи и здрави и винаги ще измислим някоя друга алтернатива :P..и да ти казвам и какво на мен ми е помагало през лятото когато ми казаха диагностиката....едва ли не припаднах в кабинета на доктора и го попитах как да преодолея това нещо?!?...тай като това не ми прилича на някои неща ,които зависят изцяло от мен и как да поднеса"хубавата новина" на мъже ми,който си е свестен човек и който много обича децата и за капак 2 месеца по-млад от мен...а доктора ми отговори:
"сигурен съм ,че ще го преодолееш :lol:,просто си избивай от главата глупостите,гледай само напред и се научи да живееш в настоящето а спрямо мъже ти попитай го дали се е оженил за твоята матка или за теб?" 8O....
разбира се,моментално ми се видяха много опростени тези думи и си мислих ,че това са щуротии казани за момента(каквото му дойде на ум на човека),за да ме успокой малко :(...само,че прибирайки се вкъщи се замислих върху думите му и ми се видяха много мъдри :)...чрез толкоз малко думи той ми подказва,че бъдещето е пред мен и има алтернативи :wink:Явно съдбата все пак е била благосклонна към мен като ме среща не само с един добър специалист в тази област ,но и с един много фин психолог :D
С най-добри чувства!