0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Има ли някой с ендокринно проблемно забременяване
« Отговор #20 -: Октомври 15, 2005, 12:20:14 pm »
Цитат на: nadejdi4ka
Nadin, аз съм с висок пролактин(996 mlU/L). Сега се лекувам с Бромокриптин.Аз исках да си изследвам и другите хормони, но Д-р Манолова ми каза ,че е добре първо да нормализираме пролактина и тогава, защото дори да са в норма можело да се получат лъжливи резултати заради пролактина.А аз се притеснявам, защото четох ,че при висок пролактин можело да има понижена функция на щитовидната жлеза( хипотироидизъм).На 19.10. съм пак на преглед.Ще изследвам отново пролактина, но като гледам все още имам секрет от гърдите.Ще помоля Манолова да направим поне щитовидните хормони и ще видим на къде.....

Абе Наде, ти нвова ли с в този форуми ил сега си се регистрирала, нещо много съвпадения има между нас, както за лекуващата ни лекарака,така и за ппоракитна и всичко остано.Извинявай, номи се струва малко станно и ти точно на 19.10 да имаш часа за нея, както и ми е страннно че си от Бургас със същото име.

Все пак ще се радвам да се запознаем на 19.10, защото и аз имим час точно при нея, ще си носиш изследванията нали????
В колко е часът за нея ????????????????????????????
Надявам се да не мисе обидиш , ако мнителността ми излезе чисто и просто съвпадение (едно на хиляда)
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Hashimoto
« Отговор #21 -: Октомври 30, 2005, 12:32:02 pm »
аз имам Хашимото също - но ендокринологът ми не е казал, че това е проблем за забременяване. Ако разбира се, се взимат мерки - а аз пия вече от години Еутирокс - през зимните месеци 50, а през летните - 25 мг. един път годишно си правя изследвания на ТАТ,МАТ, и прочие...от 3 години опити за бебе, но нищо - но проблемът е друг, май - недобра спермограма на съпруга, а сега ми предстои и лапаро в МД...дано поне проходимостта е добра, защото от снимката не е много-много ясно.
Според мен най-добре да видиш дали със СИГУРНОСТ имаш Хашимото, иди при някой добър диагностик, който да ти назначи подходящо лечение..успех! :D
[link=http://www.mamaibebe.com][img noborder]http://www.mamaibebe.com/ticker.php/age/21469.gif[/img][/link]
*
« Отговор #22 -: Октомври 31, 2005, 08:39:58 am »
Ами аз почти съм сигурна че имам Хашимото, ощи повече че се консултирам и с доц.Конова.
Правила съм си и снимка, на която  е видно че всичко е ок с тръби и т.н..След като започнах да пия еутирокс забременнях веднаха, след 5 години безуспешни опити, което ме навежда на мисълта, че най накрая знам какво ми има.Въпроса е вече според мен в имплантацията на ембриона и в износването, тъй като получих спонтатен аборт в 5 месец, предполагам че стана така именно от антителата на щит.жлеза.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #23 -: Декември 13, 2005, 15:39:41 pm »
Цитат на: Nadin74
След като започнах да пия еутирокс забременнях веднаха, след 5 години безуспешни опити, което ме навежда на мисълта, че най накрая знам какво ми има.

Наде,
Наскоро и на мен ми откриха Хашимото (потвърдено от двама лекари), но и двамата са на мнение, че щом ТСХ ми е в норма (повишен ми е само МАТ, и то доста над нормата), няма нужда от лекарства на този етап. След като забременея обаче трябвало да се следя. Е да, но аз не забременявам, та как да стане не ми е ясно.
Какво става с тебе и кой ти предписа еутирокса? А с доц. Конова по е-маила ли се свърза или ходи лично при нея?
*
« Отговор #24 -: Декември 13, 2005, 17:37:16 pm »
на мен пък всички лекари ( и ендкринолози, и гинеколози) ми казаха, че Хашимотото не може да бъде проблем за забременяване, а само евентуално за износването на бременността. Относно стойностите на ТАТ и МАТ - те се променят бавно и както каза една ендкриноложка- и какво ще направиш като видиш че са се увеличили например?
Иначе дори и при нормални стойности на щитовидните хормони при завишени ТАТ и МАТ някои ендокринолози предпочитат да си вържат гащите и да предпишат Л тироксин с превантивна цел, други пък- не.
Аз лично се почувствах несравнимо по-добре след като започнах да го пия- преди това беше кошмар. Въпреки че щитовидните хормони бяха в норма...
Относно "лечението" на Хашимото- както Ман вече е писала, традиционната медицина не предлага решения. ( На мен ендокринологът ми ми препоръча " Имун съпорт" на АД Медицин и съм доволна от него)
Но.... може би трябва да потърсим решение при не толкова традиционната медицина...
The impossible is often the untried [/i]
« Отговор #25 -: Декември 14, 2005, 10:39:20 am »
Благодариа Алфи,
До колкото разбрах от всичко, което успях да намеря в Интернет, в последно време се смята, че допустимата горна граница на ТСХ трябва да бъде 3, а не 4-5 както до сега. Някои посочват, че за забременяване даже е добре да е под 2, а най-добре около 1.2. Обаче до колкото схващам, нашите еднокринолози не смятат така. А къде е истината вече и аз не знам.  :?
*
« Отговор #26 -: Декември 14, 2005, 14:08:38 pm »
Цитат на: pkoprinkova
Благодариа Алфи,
До колкото разбрах от всичко, което успях да намеря в Интернет, в последно време се смята, че допустимата горна граница на ТСХ трябва да бъде 3, а не 4-5 както до сега. Някои посочват, че за забременяване даже е добре да е под 2, а най-добре около 1.2.

Можеш ли да пуснеш линк към този материал? Благодаря!
« Отговор #27 -: Декември 14, 2005, 14:16:43 pm »
Ето един линк:
http://www.suite101.com/lesson.cfm/17669/988/4
Имам и още много други, но мисля, че нещата общо взето се повтарят.
Виж и препратката в края на материала:

"For additional information on how the thyroid affects fertility, read Mary Shomon's Fertility and Thyroid Disease: Frequently Asked Questions About How to Overcome Thyroid-Related Infertility and Get Pregnant When You Have Thyroid Disease. "

Линкът е:
http://www.thyroid-info.com/articles/fertilitythy.htm

Там беше написана стойност за ТСХ 1.2 мисля.
*
« Отговор #28 -: Декември 15, 2005, 11:54:57 am »
Цитат на: pkoprinkova
Ето един линк:
http://www.suite101.com/lesson.cfm/17669/988/4
Имам и още много други, но мисля, че нещата общо взето се повтарят.
Виж и препратката в края на материала:

"For additional information on how the thyroid affects fertility, read Mary Shomon's Fertility and Thyroid Disease: Frequently Asked Questions About How to Overcome Thyroid-Related Infertility and Get Pregnant When You Have Thyroid Disease. "

Линкът е:
http://www.thyroid-info.com/articles/fertilitythy.htm

Там беше написана стойност за ТСХ 1.2 мисля.

Много ти благодаря zа линка, и двата материала бяха интересни. В немските сайтове също намерих подобни стойности ( не помня, май бяха писали за стойности под 2)  А тази книга също изглежда интересна само нямам идея как да се сдобия с нея, ако не разполагам с кредитна карта ( пък и да имам не съм сигурна в доставката за 4 евро сигурно ги пращат по пощата...) Някой има ли идея как може да се купи тази книга?
Единственото, което аз се сещам, е да потърся възможност да се намери в немските книжарници  и оттам вече мога да си я транспортирам :D
« Отговор #29 -: Декември 15, 2005, 12:15:54 pm »
Цитат на: ALFI

Единственото, което аз се сещам, е да потърся възможност да се намери в немските книжарници  и оттам вече мога да си я транспортирам :D

Ами не знам Алфи дали книгата е публикувана и на немски? Или мислиш, че може да я имат на английски в Германия?
Аз имам приятелка в Германия (българка) и мога да я питам, но не знам дали ще може да ни помогне.  :?
*
« Отговор #30 -: Декември 15, 2005, 12:36:41 pm »
не, на немски я няма преведена, проверих- има други заглавия на същата авторка, някои са преведни ( Die gesunde Schilddrüse), други са на английски примерно :
Living Well with Autoimmune Disease: What Your Doctor Doesn't Tell You...That You Need to Know
или
Living Well with Hypothyroidism REV Ed: What Your Doctor Doesn't Tell You... That You Need to Know
 и др. такива
 но конкретно тази не я откривам нито на англ., нито на немски :cry:
ще продължа да търся, де
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #31 -: Декември 15, 2005, 13:40:00 pm »
да и после да съберем докторята да им прочетем лекция за щитовидната :cry:
« Отговор #32 -: Декември 15, 2005, 13:46:32 pm »
Цитат на: manhattan
да и после да съберем докторята да им прочетем лекция за щитовидната :cry:

Хубава идея Манхатан,
Но мисля, че някои вече обръщат внимание и на този проблем  :wink: . Моят доктор вече го направи, но ендокринолозите май са на друго мнение, та тях ще трябва да ги просветм  :wink:
А пък аз не мога да спра да се ровя и да питам, а и докторът сега е в отпуска, та използвам почивката за събиране на повече информация.  :oops:
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
« Отговор #33 -: Декември 15, 2005, 15:29:22 pm »
Момичета и на мен ми откриха гуша-първа А и Хошимото.Предписа ми Лтироксин 50мг по 1/2таблетка.Правих ехография и хормони TSH и Свободен T4-в норма.Конова ми откри FT4-висок,затова ме изпрати при ендокринолог.
Та въпросът ми е.Трябва ли да си изследвам ТАТ и МАТ?Защото нещо се обърках,май не разбрах всичко,което сте си писали :wink:
« Отговор #34 -: Декември 15, 2005, 15:36:14 pm »
Дани,
Свободен Т4 и FT4 (free T4  :?: ) май е едно и също. А по въпроса за ТАТ и МАТ, доц. Конова не ти ли каза да ги изследваш?
Тук става дума, че според някои скорошни изследвания дори TSH и FТ4 да са ти в норма, можеш да имаш завишени ТАТ и/или МАТ, а това са антитела, които пречат най-общо казано.
*

Danidan

• 1209
« Отговор #35 -: Декември 15, 2005, 15:45:47 pm »
Благодаря ти,пкопринкова!Точно така,ендр.Манолова/моята от София/каза,че са едно и също.Конова ми изследва FT4-завишен,а вчера си пуснах Свободен T4-в норма,в Бодимед.Вече явно се обърках.Значи Манолова май греши.
Ами незнам дали доц.Конова ми ги е изследвала.Ще проверя. :roll:
« Отговор #36 -: Декември 15, 2005, 15:50:23 pm »
Дани, ТАТ и МАТ не се поемат от здравната каса, така че можеш да си ги платиш ако искаш. Аз също ги изследвах в Бодимед. Дали пък там не грешат, щом при тебе резултатите при Конова са били различни?  :roll:
Петя
*
« Отговор #37 -: Декември 15, 2005, 16:23:49 pm »
абе, петя, тая книжка се оказа 36 странички!  :cry:
иначе май няма да можем да намерим... освен ако не пишем на авторката, да ни изпрати текста по мейл... безвъзмездно, за благородните цели на сдружението :?
*

Danidan

• 1209
« Отговор #38 -: Декември 15, 2005, 17:06:40 pm »
пкопринкова,ами знам ли вече къде са прави? :dontknow:
Благодаря пак.Мисля да ги изследвам,но къде незнам вече.хихихи и да отида за второ мнение при ендокринолог.
Тази ендокр.Манолова ми каза,че в Цибалаб имала грешни резултати и затова ме изпрати в Бодимед.
И все пак ще заложа на Цибалаб,в случея за тези ТАТ и МАТ,а ще си пусна и този FT4 отново и ще видим кой греши.
Само искам да попитам пак.Сигурни ли сте,че тези FT4 и свободен T4 са един и същ хормон?
« Отговор #39 -: Декември 16, 2005, 10:35:26 am »
Алфи, хубава идея. Остава и авторката да е съгласна да ни я прати безплатно  :roll: .

Дани, виж този линк:
http://labtestsonline.org/understanding/analytes/t4/glance.html
Мисля, че FT4 и T4 са едно и също нещо, щом и ендокринолога ти го е казал.
За Цибалаб и аз прочетох тук лоши отзиви, но май беше за спермограмите. А грешка никога не е изключена, все пак навсякъде работят хора. То и затова е хубаво да се повторят изследваниятя, ако имаш съмнение.