Честно казано, не мога да разбера вашата диагноза, чета и другите теми и виждам, че освен синдрома, имате и азооспермия и варикоцеле??!! Всъщност...малко ме объркваш!
Soul, 4естно да ти кажа и аз доскоро бях объркана, но се заех 4е из4ета вси4ко за азооспермиите и ето какво разбрах:
(ама тва съм го писала и на друго място де, ама защо не си го разбрала
)
Има 2 вида: обструктивни и необструктивни
Ние сме от необструктивните, по гадния вид, защото е следствие от липса на сперматогенеза или 4асти4на липса на такава, какъвто е нашия слу4ай.
Варикоцелето си е отделно, а азооспермията е следствие от този сертолиево -клетъ4ен синдром, ето тук ще дам линк към една статия на английски,
http://www.emedicine.com/med/topic2104.htm а по-важните неща ги попреведох на бг и сега ще ги пусна тук, дано да стане ясно:
Сертолиево-клетъчен синдром
Произход
Сертолиево-клетъчен синдром (СКС), наричан още герминативноклетъчна аплазия, отговаря на състояние на тестисите, в които само Сертолиеви клетки покриват семиниферните каналчета. Обикновено се открива у мъже 20-40 годишни, с азооспермия, липса на сперматозоиди е еякулата. Обикновения преглед не е достатъ4ен и диагнозата се поставя в следствие на материал взет при биопсия. Въпреки че продължават проучванията с цел откриване на причината за този синдром, етиологията и механизма на самия процес са все още неизвестни. Няма открито и ефективно лечение.
История
* Най-често се открива у мъже, исзледвани за стерилитет.
-семенния анализ показва азооспермия, т.е. Липса на сперматозоиди.
-азооспермията може да е причинена от отказ на сперматогенезата или обструкция. Причини отказ в сперматогенезата: генетични, хормонални, идиопатични, токсично натравяне, лъчева терапия или сериозна травма. Всички тези причини са взаимосвързани с СКС, и по никакъв начин не са свързани с обструктивната азооспермия.
-по-рядко се стрещат мъже, при които може да има наличие на сперматозоиди, въпреки синдрома, количеството обикновено е по-малко от 1 милион на мл, този случай отговаря на смесена герминативноклетъчна аплазия с фокална сперматогенеза.
*СКС( герминативноклетъчна аплазия) се диагностицира с биопсия.
*В повече от случаите СКС води до пълна азооспермия, малък брой от засегнатите обаче имат частична сперматогенеза в тестиси, които са СКС.
Външни белези
*тестисите обикновено са малки до нормални на големина и консистенция.
*тестисите могат да са и атрофирали.
*пациентите са с нормални първични полови белези, без уголемяване на гърдите или други женски полови белези.
Причини
*повечето причини са идиопатични, възможна е и липса на пренасяне на гоноцитите, което да е довело до липса на клетките, които произвеждат сперматозоидите.
*генетични причини- микроделеции на У хромозомата са най-честата причина за СКС
* натравяне с токсини и химикали, може да доведе до СКС, въпреки че няма подобни документирани случаи.