Баба, четох темата по друг повод и смятам, че малко твоя въпрос е в посока, различна от нашите проблеми, но да ти кажа, чве пак каквото знам: Ти питаш за твърде сложен казус, защото износването на чуждо дете от майка, не роднина на плода, се нарича - суругатна майка (не претендирам за правилното изписване на думата, извинете ме, ако има правописна грешка). Та тази суругатна майка в БГ не е законово регламентирана и съответно няма как да стане тук, защото по закон - жената, която роди детето, тя е негова майка. А като "услуга" не съм чула това да се предлага въобще. То за донорство на яйцеклетки е супер трудно и то при положение, че след раждането детето ще си е за родилката, а какво да говорим за този казус. Но според мен в чужбина или тук, но след години, спермата на този мъж (лека му пръст), може да даде живот, но как ще вземат детето неговите роднини - това не знам...
А по повод темата за даряването на яйцеклетки - от роднина - сестра или братовчедка - не е нужно да е анонимно и всичко отделено си е за теб. А при дарителство от жена, която не е роднина - клиниката на д-р Стаменов настоява за анонимност. Аз лично съм с изчерпан яйчников резерв, доказан с Антимюлеров хормон и Инхибин Б, като всъщност само АМХ ми е под долната референтна граница, но явно е достатъчно показателно... Та при мен стана така, че като се разбра каква е ситуацията, доста хора изразиха спонтанното си желание да ми станат донори (лично на мен и то безплатно). В крайна сметка аз заведох в клиниката едно момиче, което така или иначе има нужда от инвитро и не е раждала, млада е, със здрави яйчници, които работят. Те са с мъжки фактор от около 10 години и тя поиска да ми стане дарител, дори и тя да не прави сега инвитро, защото на мен ми цъка времето... Та док категорично отказа да приеме нея за мой дарител. Каза, че не може да се познаваме и т.н. Аз си попълних там информираното съгласие, листа с физическите ми белези, кръвна група, образование и др. под. Решихме нещата така - тя да се готви за донорско инвитро, а аз да си чакам появата на подходящ донор за мен, като така се надявам да чакам по-малко, защото все пак съм завела донор в клиниката и евентуално тя може да дари на друг реципиент, а неговия донор да стане мой... Дано не прозвича доста объркано, но аз си мисля, че все пак е по-добре да заведа донор в клиниката, отколкото не. Все пак така донорите се увеличават с 1, дори в точно този момент да не получа нейните айцеклетки, все пак се надявам по-скоро да ми дадат от някой друг (нещо като замяна да се получи и хем аз да не чакам дълго, хем да се спази условието за анонимност). Та такава е ситуацията при мен, дано хормоните, които пия да задържат положението и матката ми да изчака и приеме така желаното бебееее
Успех на всички от сърце и благодаря на жените, готови да дарят!!! Прегръщам ви:)