Ние лятото ходихме на фетална ехокардиография при доц. Томова в клиниката на д-р Владимиров. Взе ни 140 лв.-по 70 лв на близнак. Тогава бях в 22 г.с. и направи подробен оглед на всички органи, не само на сърцата.
Моят хемоглобин още в 4-5 месец беше паднал до 90, а серумното желязо беше в средата на референтните стойности. Въпреки това наблюдаващата ме гинеколожка ми изписа да пия желязо. След 20 дневен прием си пуснах нови кръвни изследвания и хемоглобина беше 82. Отидох на хематолог, който ми спря желязото и пуснахме изследване за витамин В12, който се оказа под долната граница. Назначи ми инжекции вит. В12 по схема за 1 месец и след това пак изследвахме хемоглобина, който вече се беше покачил до 91. С такъв хемоглобин и инжекции по схема, предписана от хематолога си изкарах бременността до края. Отидох на секцио с хемоглобин 91. Два дни след секциото беше паднал до 77 и в родилния дом искаха да ми преливат кръв, но аз отказах. Две седмици след като ме изписах вече всички показатели на кр. картина бяха в норма, включително и хемоглобина, който беше вече 121. Серумното ми желязо си остана в норма през цялото време и не съм приемала допълнително. Затова трябва специалист да прецени ситуацията и да назначи нужната терапия, защото не винаги анемията при бременните е желязодефицитна.
Пропуснах да кажа, че заедно с инжекциите пиех и фолиева киселина 2 по 1.