Васи, то каквото и да те посъветваме, ти сигурно вече си го опитала или ти е минало през ума. Опитай с музикална играчка, чиято мелодия да се повтаря много, много пъти, без да се налага да натискаш копче.
Аз права така:
1. изчаквам правилното време за спане. Ако оставя Али много дълго будна, тя се изнервя и става трудно да заспи сама и съм я приспивала на ръце. Ако я сложа пък много рано и не е готова да спи, тогава плаче и иска да става. Затова хубаво я наблЮдавам и като усетя, че идва моментът на спокойно и лесно заспиване
2. изгасям лапмата, затварям вратата,слагам я в чувалчето в кошарката,
3. пускам музикалната играчка, която повтаря мелодията 17 пъти (броила съм многократно:D),
4. слагам бобито в устата й и тя започва да се приспива. Върти се, върти се, вади бобито, играе с него, аз тихичко в тъмното й го вземам, слагам пак в муцката и тя пак се върти. Ако не е готова моментално, поседи си малко в тъмното, но музиката я унася постепенно и средно след около 15-30 минути заспива сама. Но преди това хубаво я оригвам и гледам дали е готова. Зависи от деня и от последните емоции: ако е изтощена от емоции, ако й е скучно и не се е наиграла...По някое време си изплЮва бобито, аз го махам и си лягам и аз. Ако се забави, измъквам й го от устата сама.
Но Али си обича много бобката.
Е, доста пъти сме се приспивали и на ръце.
Имам и друг начин за дневните спанета, но в извънредни ситуации и на нощно съм го прилагала: имам една нормална големина, но по-тънка възглавница. Полусядам-лягам на леглото, облягам се, слагам възглавницата на бедрата си и Али на нея, така че главичката й е откъм коленете ми, а краката й ме бутат по гърлото, защото ми е едричка. Тя се нагнездва вътре удобно, слагам бобката в муцката и лЮлям с краката си. Зяпам ТВ без звук през това време. "Окна"!
Пускам музикалната играчка със 17-те повтарянки и лЮлям. Ако не е нервна, заспива за 5 минути максимум, ако е нервна залЮшквам по-силно и шъткам (ш-ш-ш-ш-ш-ш-шшшш). Като я видя че е заспала хубаво я местя в кошарката, тя се поразмърдва, но пак заспива. Може и друскане с възглавницата, все едно е в количката.