Прегледът беше много обстоен, продължи над 2 часа. Всичко беше организирано много стройно, бях спокойна през цялото време. Преглежда ме д-р Минчев - млад, симпатичен и отзивчив. Имаше и някой неприятни моменти. Първият беше при измерване на очното налягане. Сестрата пропусна да ме уведоми, че се впръсква струя въздух под налягане в окото и аз подскочих назад възмутена и уплашена
Следващото неудобство беше след поредното капане на капки - кръвното ми рязко спадна. Било често срещан страничен ефект, реагираха бързо и ми донесоха вода и шоколад
Последният преглед се състоеше в директно оглеждане на очните дъна - слага се в окото някакво вещество и с помощта на един малък уред с лещи от двете страни се оглежда окото като се прилепя плътно до повърхността на окото. Малко е неприятно, ама аз съм свикнала да си бъркам в очите след дългото носене на лещи.
При този преглед се установи, че имам отлепена ретина на дясното око. Последва процедура за прилепването й с помощта на лазер Аргон (май така беше). Не съм плащала допълнително за тази процедура, било включено в цената. Самата интервенция беше около 5 минути, с местна упойка и на моменти беше леко дразнеща и болезнена - сякаш усещах пронизване по протежение на очния нерв.
Въпреки отлепването се оказа, че съм подходяща за операция и то за по-евтиния вариант. Аз настоявах за по-скъпия, ако е по-добър или прецизен, но се оказа, че са различни технологии и се преценява кой да се използва според състоянието на очите.
След прилепването окото ми беше много чувствително, болеше ме доста и стоя няколко дни много зачервено. Трябваше да почивам, да не вдигам тежко, да не нося грим и да не се навеждам, не че успях да спазя указанията... Доколкото разбрах, ще трябва да си правя тази процедура на всеки 2-3 години.
След 5 януари ще звънна да уточним дата за операцията, но ще искам да ми разяснят по-подробно как точно протича операцията и защо отлепването на ретината не й пречи.
И ще пиша пак, разбира се