0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sami

• 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: с малко носталгия и усмивка
« Отговор #20 -: Юли 09, 2008, 13:34:27 pm »
Ех,момичета,чета ви и ми идва да рева с глас./Остави друго ама съм на работа,не мога/ :lol:
Как бързо минава това време.....
Тогава искахме да пораснем,да сме големи.А сега какво ли не бихме дали да се върне това време....

http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*

big_eyes

• 432
  • Само преживените неща са истински разбрани.
« Отговор #21 -: Юли 09, 2008, 13:43:09 pm »
а помните ли дъвките "идеал", колко бяха твърди и големи, чак ченето да те заболи;
а всички игри на ластика;
а как нямаше кафенета и всички  умирахме да отидем на сладкарница, да хапнем пастичка и да пийнем бозичка;
а безплатните закуски в училище;
как ни учеха да уважаваме възрастните и да им правим място в автобуса, и ние наистина ги уважавахме.....
и изобщо толкова много неща, които са непознати на сегашните деца, но всичко тива ни направи хора смятам
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. Паулу Коелю
Хубав-Рошав
« Отговор #22 -: Юли 09, 2008, 13:54:22 pm »
На мен много ми липсва "Милион и едно желания" с кака Лара :(
Ама най-много ми липсва как ядя по 5цигански баници за 5 минути и все се седях кльощава...
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си

« Отговор #23 -: Юли 09, 2008, 13:55:18 pm »
А това помните ли!!!!
http://www.vbox7.com/play:32fba45c
*
« Отговор #24 -: Юли 09, 2008, 13:57:29 pm »
помните ли филмите :lol: - Малка къща в прерията,Арабела - исках и аз такъв пръстен :lol:, Призраци в блока, Синьо лято - май харесвах едно от момчетата :lol:. за лека нощ -Приказки под шипковия храст ми бяха любими.Сега гледам дават нещо анимирано и героите не говорят а издават звуци. :x
17.01.2005                                                                              21.11.2013
« Отговор #25 -: Юли 09, 2008, 14:00:26 pm »
помните ли филмите :lol: - Малка къща в прерията,Арабела - исках и аз такъв пръстен :lol:, Призраци в блока, Синьо лято - май харесвах едно от момчетата :lol:. за лека нощ -Приказки под шипковия храст ми бяха любими.Сега гледам дават нещо анимирано и героите не говорят а издават звуци. :x
"Седморката на Блейк" , "Таралежите се раждат без бодли","Ум белият делфин", "Семейство Барба" :D
*
« Отговор #26 -: Юли 09, 2008, 14:06:12 pm »
Ето и моите коментари:
Цитат
Ние се возехме на коли без предпазни колани и без въздушни възглавници.
Колите бяха рядкост - пътищата широки, комплексарите не си избиваха комплексите по пътищата. Скороста която колите от онова време развиваха бе около 40-50 км/ч като само по новите модели Лада и Жигули можеха да вдигнат на някой по хубав и прав път около 80 км/ч.
Живота като цяло бе по спокоен заради "уреденоста" в държавата и никой за никъде не бързаше.

Цитат
Креватчетата ни бяха оцветени в ярки бои с голямо съдържание на олово.
В бъдеще предстои да разберем това кави последствия ще има за нас.

Цитат
На шишенцата с лекарства нямаше секретни капачета, вратите често не се заключваха, а шкафовете в къщи не се заключваха никога.
Това не еточно така. Лекарствата винаги са били в шкаф който не може да се достигне от деца а вратите не се заключваха защото и престъпленията бяха много малко. Полицията биеше лошо а и да имаш досие онези години си беше гаранция за пропилян живот.

Цитат
Пиехме вода от улични чешмички, а не от пластмасови бутилки.
Това и сега го правим - стига да намерим чешмички.

Цитат
На никого дори не би му хрумнало да кара колело с каска.
Това до някъде е свързано с първата тема за колите и предпазните колани. Проблеми от паднали велосипедисти на пътя са не повече от ужулени колене и лакти, но срещата на велосипедист с автомобил е почти винаги фатална.

Цитат
С часове си правехме самоделни колички от дъски и лагери, намерени на някое бунище, и едва когато вече летяхме по нанадолнището си спомняхме, че сме забравили да им сложим спирачки.
Това не сме го правили защото са ни разрешавали родителите, а защото ние така сме решили и разбира се сме го правили тайно. Предполагам нашите деца ще правят подобни изпълнения за които ние може би никога няма да научим - както и нашите родители не са научавали за нашите премеждия с количките.

Цитат
Сутрин излизахме от къщи, играехме по цял ден и се прибирахме, когато запалваха уличното осветление – там където го имаше.
Тук ще коментирам уличното осветление, другото ще го обсъдя малко по надолу. Сега също както преди тук таме има улично осветление :-)

Цитат
И през цялото това време никой не можеше да разбере къде сме.
Напротив. Тогава много добре се знаеше къде сме. Радиуса на отдалечаване от къщи не беше повече от 300-400 метра, като местата на които бяхме най често са 2 или 3 в близост то дома ни. Така родителите ни ни викаха с леко подсвиркване на сигнала от терасата (ех спомени) и ако до 3-тото подсвиркване не си чул сигнала може и да има наказания. Аз лично предпочитам да имаше мобилни телефони тогава.

Цитат
Нямаше мобилни телефони, представяте ли си!
Тва вече го обсъдих - всички бяхме като дресирани кученца с каишка 300-400 метра реагиращи на подсвиркване.

Цитат
Няколко човека ядяхме един сладолед и пиехме лимонада от една и съща бутилка - и никой не умря.
Горе долу това се случва и сега - не че са ни го разрешавали, или пък че ние го разрешаваме на децата си.

Цитат
Нямахме компютри, 3D игри, компактдискове, GSM-и, 160 канала кабелна телевизия,
Така е - но иамхме книги. Аз лично мисля че за някои дейности предпочитам компютрите пред книгите.

Цитат
интернет
Категорично съм за интернет пред книгите.

Цитат
на тълпи ходехме на кино
и сега е така, само дето киното тогава беше 30, 40 и 50 стотинки, като само "Междузвездни Войни" гледах за 80 стотинки. За сравнение дневните ми бяха около 50 стотинки и всеки ден можех освен баничка за 18 ст, да гледам и един филм за 30 ст :-) Сега дневните на децата са макс 5 лв от които 2 лв са за баничката и 3 лв за транспорт - за кино няма. Сега в киното 2-ма човека остават над 20 лв, което си е причина да се интересуваме какво точно ще гледаме и дали си струва да дадем 20 лв?

Цитат
Затова пък имахме приятели. Излизахме от къщи и ги намирахме.
И сега е така, даже може да се потърсят и в интернет - вие примерно сте моите приятели от интернет и смятам че сте добри :-)

Цитат
Ако някой ни трябваше, отивахме у тях и се виждахме с него. Просто така, без предварително обаждане!
Истинските приятели и сега правят така - тва с предварителното обаждане не знам кой го измисли?

Цитат
Сами в този жесток и опасен свят. Без охрана. Как изобщо сме оживели?
Няма такова нещо - времето беше в 100-тици пъти по безопасно от сега. Корупцията в полицията тогава стигаше до пътния полицай който казваше - хайде от мен да мине без да прибере 50 лв на баща ти. Централно беше решен проблема с наркотиците - такива просто не можеше да се намерят никъде. Бандите от онова време не се биеха а играеха мач за да оползотворят неизползваната си енергия.

Цитат
Измисляхме сами игрите си, крадяхме череши и ги ядяхме с костилките – и на никой костилките не му прорастваха в корема.
Тук имаме малък проблем, хайде в квартала в който ние живеем все още е пълен с плодови дръвчета и ние продължаваме да си късаме каквото има по тях, но за повечето квартали проблема е най вече в наличието на плодови дръвчета.

Цитат
През междучасията се пръскахме с вода от многократни спринцовки и бутилки от „Веро”.
Е спринцовките сега се интерпретират различно - заради наркотиците, а Веро не съм виждал от години, но сега си има равностойни забавления при учениците - примерно замяргане с пълни памперси и снимане на момичетата под полите с GSM-а. (Това не е позитивно, просто е начин за изразходване на енергия.)

Цитат
Нашите постъпки си бяха наши собствени и ние бяхме готови за последствията. Порязвахме се, ходехме в синини и натъртвания или си чупехме кокалите – но никой никого не съдеше.
И сега никой никой не съди, тук малко се преекспонира.
Ако детето бъде затиснато от паднала конструкция на баскетболен кош в училищния двор - съм 100% сигурен че и тогава и сега родителите ще се разправят с училището и най малкото човека отговорен за поддържане на спортните съоръжения ще бъде уволнен. КОлкото до паданията и ожулванията - много филми гледате.

Цитат
Смятахме, че за всичко сме си виновни ние самите.
Това е горе коментирано.

Цитат
Представата, че можеш да се откупиш от ченгетата или да се скатаеш от казармата практически не съществуваше.
Вече също не съществува - най вече тази с казармата :-)
Колкото до ченгетата ми се струва много по разумно да дам на полицая 20 лв отколкото да карам 1 месец без талон, да платя минимум 100 лв акт и да ходя да си взимам талона от другия край на България.
Самата система при полицаите направо си реве да е корумпирана. Тук въпроса е много по простичък - колко ти струва единия случай и колко другия.

Цитат
Родителите от онези времена винаги вземаха страната на закона,
На кой закон?
Не мога да си представя родител който да осъди детето си. Тук не е ясно за какво става дума.

Цитат
можете ли да си го представите:
Мога - сега е същото - даже в някои области е подобрена верия.

Цитат
Да-а-а, такива бяхме, а ето какви станахме:
1.По погрешка въвеждаме системната си парола на микровълновата печка.
Тая простотия не знам на кой му хрумна.

Цитат
2.Имаме списък от 15 номера да се свържем със семейството си, което се състои от 3 човека.
Първо какво означава семейство?
Дали наличието на повече възможности за контакт с хората не е по-добре отколкото да разчиташ на случайноста да намериш човека който ти трябва прекосявайки града или половината държава?

Цитат
3.Пращаме e-mail на колегата, който седи в съседната стая.
Това е резултат от Company Policy-то според което начина за официална комуникация по служеби въпроси е точно използването на ел.поща.

Цитат
4.Губим контакт с приятелите си, които нямат електронна поща
Това е измислица. Няма значение има или нямя поща - по важното е дали тези хора са ви истински приятели и дали вие не загубвате връзка стях по други причини, а да се оправдавате в липсата на е-меил.

Цитат
5.След края на работния ден се връщаме в къщи и отговаряме по телефона така, сякаш още сме на работа.
Глупости.

Цитат
7.Изпадаме в паника, ако излезем от къщи без мобилен телефон и се връщаме да го вземем.
Това е свързано с вече коментирана тема. Ако искаме да намираме хората от които имаме нужда лесно то и ние трябва да се погрижим да бъдем намерени лесно.

Цитат
8.Щом се събудим сутрин, първата ни работа е да влезем в интернет, още дори преди да си изпием кафето.
Да така преди време пък родителите ни са отваряли вестника - същото е.

Цитат
9. Сега накланяш глава, за да се усмихнеш.
10. Четеш този текст, съгласен си с него и се усмихваш.
11. Още по-лошо – вече си намислил на кого ще го изпратиш.
Простотии...

Цитат
12. Прекалено се увлечен, за да забележиш, че в този списък няма номер 6
13. Трябва ти само секунда за да пробягаш с поглед текста и да се убедиш, че номер 6 наистина няма
Кой го е еня за номерата?
*
« Отговор #27 -: Юли 09, 2008, 14:08:02 pm »
А помните ли онези млекца в найлонови пликчета :D 7ст плодовите и 9ст карамелените, леле колко такива съм изпила. В Шумен ги продаваха само в РУМ-а и след у-ще правехме опашки за тези млекца.

"Милион и едно желания" и на мен ми беше много обично, ама не с тази Лара, ами с кака Лили - нали така се казваше, с едни дръпнати котешки зелени очи...
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #28 -: Юли 09, 2008, 14:09:36 pm »
кадаифа и бозата от 6ст. :D
*
« Отговор #29 -: Юли 09, 2008, 14:11:14 pm »
Помня и още как ...
Еfirche, очите ми се насълзиха ... Иде ми да се разплача ... Много мило ми стана ... Благодаря ти, че ме върна "светлинни" години назад.
Толкова спомени нахлуха в главата ми ... Къде хубави, къде не чак толкова ...
Аз често си спомням детските години ...
Израстнала съм на село, но в I курс /тогава бяхме в курсове :wink:/ дойдох в големия град за да уча, и останах тук, за да работя.
Нашата къща на село е съвсем близо до горичка - от двора и хоп на полянката. Вземах учебниците си и отивах да си уча уроците или да чета книжки на една мъничка полянка, от която виждах почти цялото село ...
Бях най-щастливото дете, когато ми купиха колело и редовно бях с рани по главата и коленете, щото нямах каска и наколенки. :)
Мама се редеше на огромна опашка за колбаси - и купуваше с килограми, защото зареждаха само един път в седмицата.  
Изяждах килограми плодове, направо от дърветата и не съм знаела, че съществува думата "нитрати".
Ходехме на дискотека в съседното село - ПЕШ, прибирахме се посред нощите - пак пеш - нямаше от какво да ни е страх.
С някои от приятелките ми, се викахме на кафе през терасите - нямаше дори домашен телефон :)
След 10 часа вечерта, когато уличното осветление угасваше, гледахме звездите и се опитвахме да разгадаем кое съзвездие кое е.
Има толкова много неща, за които си спомням с умиление ...
Нищо, ама нищо не може да се сравни с НАШЕТО неповторимо детство!
Боже, толкова ми липсва всичко -  приятелите, игрите до късно вечер, спокойствието, тишината, птичките, които ме събуждаха с чуруликането си ...
Липсват ми и близките - вече толкова рядко ги виждам ...  :(
Е, вече се разплаках ...
*
« Отговор #30 -: Юли 09, 2008, 15:25:18 pm »
Ех каква носталгия, какво детсво имах аз  :P, какво има сега синът ми  :(
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #31 -: Юли 09, 2008, 15:52:29 pm »
Ооооооооооо, я се стегнете! Изобщо не беше хубаво онова време.
Най-хубавото предстои, така да знаете.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #32 -: Юли 09, 2008, 16:20:09 pm »

:balk_15:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #33 -: Юли 09, 2008, 16:31:04 pm »
помня аз, всичко помня...
и ми е ужасно мъчно, че детето ми няма да усети малко от свободата и спокойствието на моето детство...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #34 -: Юли 09, 2008, 16:37:00 pm »
А помните ли ехото?
« Отговор #35 -: Юли 09, 2008, 18:12:20 pm »
Шоколад Феро, големите тулумбички, народните вафли....
Как се радвахме на дъвките и шоколадите от чужбина! Подарени тублерон и портокал бяха първата ми среща с абсурда - една баба ги изхвърли в тоалетнта, защото били подарени от капиталисти.

Оставяхме следи във високата трева и не се страхувахме от кърлежи и разни гадини, карахме кънки и играехме из целия град на 'партизани и фашисти', катерехме се по всички крайпътни дървета. На село скачахме от покрива на сеновала долу в сеното и пищяхме от страх и удоволствие.
Вечер ловяхме светулки и ги слагахме в косите си.

Как плаках на "Слонът мой приятел"...девет пъти.
Имах прекрасно детство.

А сега мисля как да предпазя нероденото си дете от всички капани, които чакат заложени някъде в съвременната джунгла.
« Последна редакция: Юли 09, 2008, 19:54:57 pm от Faith_hope »
*
« Отговор #36 -: Юли 09, 2008, 19:33:44 pm »
 :balk_146:
всичко тече, всичко се променя!
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #37 -: Юли 09, 2008, 22:31:53 pm »
А пък аз не съм така тъжно - носталгично настроена като се сетя за доброто старо време...

За ранното си детство... Да, липсва ми.

Бих искала отново да видя любимине си баба и дядо млади, здрави, усмихнати.
Баба да ни пържи мекици, дебели кори да прави на сач и цялата градина да ухае на лято и вкусен пекан хляб.

Аромата на лятото - все още като си отида на село го усещам... не се е променил...
Гукането на гълъбите рано сутрин, Горещите слънчеви лъчи

и хладните прекрасни нощи с безброй падащи звезди...

Иделичната картинка спира до тук като се стигне до тийнеджърските ми години...

Имам кошмарни ученически спомени.

Това да си по-различен беше абсолютно неприемливо за учителското тяло.
Мразех униформите, това да бъда задължително с емблема зашита на мантата и задължително с пола...

Не можех да слушам свободно Рок музика, криехме се по звукозаписните студиа да ни правят записи...
Да, така се записваше музика тогава. Купуваш си касета и отиваш да си запишеш любимите групи и албуми.

Да ама албумите на рок групите бяха забранени.

В училище имах проблеми заради външния си вид, защо имам дълга коса, защо ходя с дънки на училище, защо приятеля ми той бил с дълга коса...

Добре, че бях добра спортистка и треньорът ни беше съпруг на класната... Бяхме гордостта на училището, дори се класирахме в Б волейболна група та така ми се разминаха доста неприятни преживявания.  :lol:

Е, студентските години бяха нещо друго...ама то пък дойдоха промените и пак всичко отначало.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #38 -: Юли 10, 2008, 08:08:48 am »
освен всичко това- снежанките и особенно любимите ми Анжели- всяка обвита в единия край със станиол в различен цвят
събота и неделя майка задължително правеше богата закуска- месеница, домашна баница, които ядяхме с компот
плодовите млекца ги обожавах- притоплях леко в огнеупорна чаша на решетка върху нафтовата печка
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #39 -: Юли 10, 2008, 09:34:44 am »
Ауууу, каква тема!
Ефирче, как ме върна във времето назад.... носталгия....насълзиха ми се очите, докато ви изчета.... ех, че беше хубаво през 80-те.

С мъжа ми често се връщаме назад и си спомняме какво детство сме имали- БЕЗГРИЖНО!
Нямахме представа какаво е Пако Рабан, Версаче, нямамхме компютър, нямаше наркотици,

Бонбоните "карамел му" ми бяха любими. Спомням си как си купувах цяла кутия и тайно ги изяждах, после ме болеше корема, но това бяха дребни технически подробности  :lol:
През ваканциите по цял ден бяхме навън(а и не само тогава), родителите ни не се притесняваха дали някой ще ни направи нещо, дали ще изчезнем.

Пионерската връзка и аз си я пазя, цялата е в подписи и пожелания :) Шапката, когато бях чавдарче също я пазя :lol:
И аз като повечето от вас, ваканциите съм прекарвала на село. Беше много СПОКОЙНО.

tzvetenze, все още харесвам Roxette :) Сега се сещам за Paula Abdul, Neneh Cherry, George Michael, Billy Joel, Michael Jackson, Terence Trent D'Arby... и още мнооого много други  :D
Поздравче и от мен:
http://www.vbox7.com/play:ee5619bf

Ех, спомени, спомени и то много хубави. А какви спомени ще има моето все неродено дете  :?