0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: За, или против задължителното гласуване?
« Отговор #20 -: Август 26, 2008, 03:30:09 am »
гласуването, само по себе си, не е панацея.

Боя се, че е точно така. Щеше да е много лесно да ни подкарат всички под строй и това да разреши въпроса. Проблемът е, че задължителният вот съвсем не означава грамотен или информиран вот.

Ако се въведе задължително гласуване, тези, които сега гласуват под строй, ще продължат да го правят. Политически неориентираните / незаинтересованите ще препсуват под мустак и ще гласуват произволно, колкото да им се махне от главата. Онези пък, за които отказът от глас също е вид глас (добре информираните песимисти/ отчаяни), обикновено много ценят свободата на избор. Ще измислят някаква форма на протест. Или пък ще пуснат празен плик.

Тц... няма да помогне, няма ...  :( 
*
« Отговор #21 -: Август 26, 2008, 08:48:29 am »
Това , че ще отидеш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гласуваш, не означава, че трябва непременно да гласуваш за някой. Можеш да пуснеш и невалидна бюлетина! Но това означава, че няма да се избира Народно събрание с 30 % от гласовете на българите и после да си чудиме какво става. За какви права изобщо ми говорите - като не ти харесва никой - отиваш и пускаш празна бюлетина, но така гласът ти ще се отчете и след това няма Доган и компания за когото са гласували 5 % от българите да има 15% депутати в парламента. Въпросът е на математика, а правата ви никой не ги нарушава.
« Отговор #22 -: Август 26, 2008, 08:58:14 am »
Не мога да разбера,защо разсъждаваме така-те ще ни задължат да гласуваме,а ние ще си пуснем празен плик и какво..?Напук на кого?Напук на тези които плюем?

Никой не обича да го задължават за нещо.Всеки държи на собствената си свобода,а тя,свободата,е отговорност...отговорност е често използвана дума,но очевидно,без да се разбира значението и.
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си

« Отговор #23 -: Август 26, 2008, 09:29:05 am »
Проблемът е, че задължителният вот съвсем не означава грамотен или информиран вот.
То грамотен и информиран вот си е абстрактна величина.
Реалността каква е , тези дето уж могат да го упражнят в този вид , не го правят.
Останалият вот е "мотивиран" от кебапчета , през маратонкА до 300лв.

Ей тва е нашата държава , пък после ние демотивираните искаме някой да разбере-що е то  репродуктивен проблем и има ли той почва у нас , защо бивши сервитьори стават министри и защо има българско министерство , в което е забранено да се говори български .

Ако толкова защитаваме правата си , ами редно е да ги упражняваме .
Пък като и това не можем , да ни задължат , защото явно не сме дорасли за да ги имаме!
Някой от вас видял ли е 18-19 годишен да гласува?
Аз не и съм питала защо .
Това е лошият пример в семейството , пълна незаинтересавонаст , не просто ,а пълна липса на разбиране от необходимостта да го направиш.
Тези деца са нашето утре , те няма да отидат да гласуват - не е фешън.
А за тяхното утре...не ми се мисли!
« Последна редакция: Август 26, 2008, 09:38:08 am от Eфирче »
*
« Отговор #24 -: Август 26, 2008, 09:37:27 am »
Ефирче,  :balk_47:
*
« Отговор #25 -: Август 26, 2008, 09:55:51 am »
Аз пък не мога да разбера защо всеки си тълкува думите както на него му изнася.
Защо трябва да се пуска празен плик и то на пук...ами пусни пълен, кои ти пречи??
Много е прекрасно и примамливо тук да се пускат гръмки слова за свобода, права, равенство и братство, само че това са само думи, а действителността е доста по различна. Видяхме за толкова години каво стана в тази държава - едно голямо нищо. Всеки плюе, всеки вика - всички са маскари и от пиедестала на собствената си непогрешимост прави възможно най-тъпото нещо - не отива да гласува....И какво очаква че ще се случи след като не е отишъл да гласува?? Другите избират вместо него, защото гласът му пак отива някъде, само че пропорционално в зависимост от това как са гласували останалите. След като не си употребил правото си на глас- ти все едно си го потъпкал, пренебрегнал, тогава за какво право избщо говориме??Искам си правото на глас, за да не го използвам ( страшно смисленно, няма що - типично по български !)
« Отговор #26 -: Август 26, 2008, 11:01:29 am »
Аз държа поне на едни избори да има задължително гласуване, за да разберат политиците, че тези, които не гласуват не го правят от нехайство или др., а защото са отвратени от самите кандидати. Броя на празните бюлетини може да им покаже нещо.
Последното не ми се вярва много, обаче се случват и неща в който не вярваме.
*

wild cat

• 404
  • Няма начин да няма начин!
« Отговор #27 -: Август 27, 2008, 15:35:13 pm »
Основният проблем вероятно идва от там, че обикновените хора са убедени в това, че почти нищо в тази държава вече не зависи тях. Която и политическа сила да е на власт, всъщност истинският властимащ е едрият бизнес. Той дърпа конците, а политиците са просто едни марионетки.
Всички виждаме какво става - единство на политици, полиция и съд. Само, че това единство работи за себе си, а не за България.  :(
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #28 -: Август 27, 2008, 19:43:01 pm »
Ако беше задължително гласуването аз сигурно щях да ходя и да гласувам.
Ама аз гледам на изборите по друг начин - щом ще има избори, значи ще има и парички. Обикновено гледам да си намеря работа в деня на изборите - за няколко дни, добре платена, без послдващи ангажименти. И аз си имам право на част от тези пари. Взимам си моето. Но много често не успявам да стигна до урните.
Хлапето винаги ходи или с баща си или с баба си. На него казвам, че съм ходила, докато още е спал.
Ами така де - докато има парички - избори до дупка!
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #29 -: Август 27, 2008, 20:18:00 pm »
Твърдо ЗА