0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

НЕ на съседската намеса в личния живот!
« -: Септември 26, 2008, 11:38:35 am »
Законопроектът за управление на етажната собственост забранява отглеждането на домашни любимци без изричното съгласие на съседите. Ако не сте съгласни с това, елате на протест.

Дата: 28-09-2008, 12:00
Място: ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР - София

Ако не сте съгласни съседите да определят начина Ви на живот...
Ако не искате да бъдете поставяни в неравностойно положение...
Ако не желаете да бъдете изнудвани...
Ако не считате за решение междусъседските войни...
Ако никога не бихте изхвърлили домашния си любимец...

ЕЛАТЕ и покажете мнението си!

Законопроект за управление на етажната собственост:

" ...
Задължения на собствениците и обитателите
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:

6. не отглеждат животни в своите самостоятелни обекти без съгласието на непосредствените си съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми;
...

Правомощия на общото събрание
Чл. 11. (1) Общото събрание:

10. приема решения и за:

л) даване на съгласие за отглеждане на животни в етажната собственост."

Предстои текстовоте да бъдат гласувани на второ четене от Народно събрание тази есен.

Още информация на:
www.park4pets.com/es
www.bezdom.info

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Re: НЕ на съседската намеса в личния живот!
« Отговор #1 -: Септември 26, 2008, 12:01:53 pm »
Аууу ама хич не съм съгласна с тоя закон  8O
И кво - ако тръгна да се местя и съседите не са съгласни да си гледам там животинчето което гледам от години?Да го изхвърля ли?На улицата?
Че то като гледаш едно животно-то става член на семейството,грижиш се за него,ОБИЧАШ ГО!!!

За мен това е поредната простотия на управляващите!Абе тия хора нямат проблеми за решаване в държавата,че са се хванали за такива глупости ли бе????

НОУ КОМЕНТ  :x
*

vilimili

• 512
  • Ще ми липсваш много татко!Поклон пред паметта ти.
« Отговор #2 -: Септември 26, 2008, 12:04:11 pm »
*
« Отговор #3 -: Септември 26, 2008, 12:05:25 pm »
Не мога да повярвам!!!!Колко са нагли само - ами да забранят да се вечеря след 22ч, например. Или да гоним семействата с малки деца ,защото бебетата плачат по цяла нощ...
Ще дойда, разбира се.
*
« Отговор #4 -: Септември 26, 2008, 12:06:33 pm »
Рали, престани вече с твоите глезотии!!!!
Ами ще сложиш кучето в аквариум - какво ти коства?! Ааааамаха :P

Аз сега за Калин търся аквариум и не мрънкам, тя за един лабрадор, ще ми се оплаква....
« Последна редакция: Септември 26, 2008, 12:08:07 pm от Fussii »
В очакване ....
« Отговор #5 -: Септември 26, 2008, 12:12:53 pm »
мдааа , ще си научим  животинките да казват "Добър ден!" , да се усмихват(това не знам как става),да купуват хляб и да носят дърва на съседите , че да спечелим ПРАВОТО , да живеем СОБСТВЕНИЯ си живот.
Рали , няма ли друга форма на протест -петиция например , за тези дето сме далече?
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #6 -: Септември 26, 2008, 13:15:09 pm »
И аз не съм съгласна съседите да определят дали да си гледаш или не домашен любимец вкъщи, но също така не съм съгласна, хората които имат такива да се отнасят безотговорно и немърливо към същите. В нашия блок например има семейство, което освен че не си плаща сметките за поддръжка наобщите част, ами на всичко отогоре гледа кутре, което джавка по цял ден и ходи насам натам и мърсува, пък някой друг да му чисти. Е с това немога да се съглася. Ако си изряден и няма такива проблеми гледай си го колкото години искаш, но при това положение както при нас как да се съглася?

П.П. Аз съм любител на котките и до преди да забременея твърдо бях решила да си вземем котенце, та поне него да гледам с цялата си любов, но сега имаме други неща и котето ще поизчака.
Освен това, това е проекто закон, който въобще не се знае кога ще влезе в сила, иначе в него има поправки по отношение ибщите части, които са належащи за приемане белким глупавите съседи влязат в час и престанат да се правят на ударени и да не си плащат поддръжката на общите части.
« Отговор #7 -: Септември 26, 2008, 13:24:17 pm »
Ако си изряден и няма такива проблеми гледай си го колкото години искаш, но при това положение както при нас как да се съглася?
Принципно е така , но защо комшията ще оценява отговорността при отглеждането на домашен любимец? Има такива хора , че от лошотия в най-чиста проба , ще ти попречат.
Защо не направят служба за тази цел , както в други държави-зоополиция. Тогава поне , наистина ще се контролират стопаните и отглеждането на техните любимци обективно.
А не бай Коце ,дето не иска да даде едно левче за чистачка примерно , да не сложи подписа си , щото му е направена забележка , че не плаща.

*
« Отговор #8 -: Септември 26, 2008, 13:34:37 pm »
Моми„ета, има големи гадове, които не гледат , а просто са изоставили на произвола на съдбата две три животни на тяхна територия, която на мен ми се пада съседска.ЗАтова предполагам е тая простотия, както винаги необмислена.
В момента при комшиите ми има бременно куче и две котки.Всичките животни ги храня аз, защото ми се къса сърцето. А като се родят-пак аз ли да ги оправям???
Преди две години същите тези комшии имаха куче -овчарка.Това животно лятото се напълни с кърлежи, ама такова чудо не сте виждали-на муцуната му бяха кърлеж до кърлеж. НИщо не направиха по този въпрос. На следващата година у тях по стените пълзяха кърлежи.Познайте защо? С това и аз не съм съгласна.Аз не искам тия да гледат животни, защото очевидно не могат.
Според мен е добре да се направи зоополиция както има в щатите и да се следи за такива нарушения, а не да се издевателства над хората, които съвестно се грижат и даряват с всичко необходимо животните.Никой комшия не е разбрал че имам и куче и коте и риби и птички,защо трябва да ми се месят
Аз също не мога да присъствам, има ле друга форма на протест
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #9 -: Септември 26, 2008, 13:35:39 pm »
Защо не направят служба за тази цел , както в други държави-зоополиция. Тогава поне , наистина ще се контролират стопаните и отглеждането на техните любимци обективно.

именно.

ТРЯБВА да има някакъв ред в отглеждането на домашни животни в апартаменти и жилищни кооперации. никой не може да ме убеди, че мястото на една каракачанска овчарка или санбернар е в апартамент 75 квадрата на огромен жилищен блок. а такива случаи има купища. трябва да има  (и мисля, че има, но както всички закони - не се спазва) регламент - какво може и какво не може в съкооператорски жилищни сгради. и при нарушение - наказания. гледали сте всички зоополицията в САЩ по Енимъл Планет, предполагам...

на какво се радваме на нашата детска площадка - един домашен сетер с каишка по цял ден обикаля площадката, препуска през децата и пясъчника, сере и пикае там. казаха ми, че собственикът му, който живеел в един от околните блокове, го пускал рано сутрин "на свобода" из квартала и си го прибирал вечер. е това какво е, кажете ми???
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #10 -: Септември 26, 2008, 13:37:56 pm »
Няма лошо в зоополицията, но какво правим, когато човека по принцип се грижи добре за домашния си любимец, редовно го извежда и т.н., но същия домашен любимец вместо да се изпишка и изака навън някъде под някое дърво, и както на запад собственика, прибира остатъците в пликче и след това в коша, а свършва въпросната работа в асансьора или по стълбите, където минават нашите деца?
Ето тук идва големия проблем, че малко хора тук осъзнават сериозността на това да имаш домашен любимец. В същия този закон пише, че собствениците на домашни любимци би трябвало да заплащат за тяхното пребиваване в кооперацията-нещо с което съм съгласна, особено за собствениците на кучета, заради горната причина.
Да не забравяме все пак че там не живеем сами, има хора около нас, които могат да страдат от алергии, или просто да ги е страх.
Аз лично съм на мнение, че който не желае да се съобразява с общото и общите правила, и не желае да плаща за общи части-да си купи ливада, да си вдигне къща и да си живее там. Тогава никой нищо няма да му забранява, ако иска да си направи бунище насред двора, но когато живеем в такива кооперации е нужно да има компромиси от всички страни.
Отново казвам, че аз лично бих си взела коте но на по-късен етап и все пак смятам , че собствениците на домашни любимци, които са в състояние да нарушават спокойствието на останалите в кооперацията е нужно да се съобразяват до някаква степен. Това е аналогично на момента с извършването на строително-ремонтни работи.На всеки се налага, и все пак от 2 до 4 следобяд се забранява.
« Отговор #11 -: Септември 26, 2008, 13:48:40 pm »
на какво се радваме на нашата детска площадка - един домашен сетер с каишка по цял ден обикаля площадката, препуска през децата и пясъчника, сере и пикае там. казаха ми, че собственикът му, който живеел в един от околните блокове, го пускал рано сутрин "на свобода" из квартала и си го прибирал вечер. е това какво е, кажете ми???
Безотговорност....какво е, защото знае че никой копче не може да му каже.....не свобода, а свободия става.....сетили се мерки да вкарват....и пак по неправилният начин. Срещу нас в къщата има лелка с куче. Често я засичам като го извежда то да идва да пикае във входа на кооперацията ни....можете да си представите как смърди на урина....излизаш навън и те лъхва една приятна миризма.... Та един ден я хванах в крачка и съвсем възпитано правя забележка...първо отрече че кучето й пикаело, а то пък точно тогава се изходи качествено и тя какво мислите ми казва....."Ми какво да направя....познава се с кучето на Латинка...." Викам вижте какво госпожо, не ме интересува с кое куче се познава и дали си говорят и т.н., но приятно ли ще Ви е да пикая аз във вашият двор?" От този момент нататък вече няма урина пред входната врата  :lol: ......но трябва ли да се стига до тук, че някой да се усети че прави нещо нередно....
То по-скоро трябва не мерки за приемане на един домашен любимец, а на неговите стопани....да останат или не в кооперацията, щото то животното, ако не разбира.....стопаните кьорави и глупави ли са?!?
Като примера на Джам....ми ако това куче нападне някое дете...после кой ще носи отговорност....то или стопанина.....едва ли ще е вторият...има много такива случаи....а би трябвало да си носи последствията от безотговорността, дори да не се стига до такива случки.....но факта си е факт - кучето е само и безстопанствено навън цял ден.
*

janeta

• 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
« Отговор #12 -: Септември 26, 2008, 14:15:26 pm »
Права си миличка jam-на детските площадки е просто кошмарно-кучета изведени от стопаните си и пуснати да серат и пикаят на всякъде и най-често там където си играят децата. Не стига че няма къде да се заведат мъничетата ими като видя на някое чисто местенце някой да си води кучето да ходи по нужда там и побеснявам. Не ме разбирайте грешно-израсла съм сред кучета и котки и ги обичам, но това което е наоколо е гадно.
« Последна редакция: Септември 26, 2008, 14:17:56 pm от janeta »
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*
« Отговор #13 -: Септември 26, 2008, 14:24:36 pm »
На моето куче му плащам същата такса за входа, която плащам и за себе си и за мъжа ми - х2,50 лв на месец.
Никога не го водя по детските площадки, а вървим доста до "кучешката полянка", която е достатъчно далече. Живот и здраве, когато родя, пак там ще ходя с детето и с кучето, а няма да се бутам при другите майки.
Мисля, че всичко е въпрос на компромиси и желание на самия човек. Животното си е животно, няма как да разбере, че си е свършило работата на неподходящото място. На човека трябва да му се "набие канчето". Само че в България това надали ще стане скоро.
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #14 -: Септември 26, 2008, 14:34:23 pm »
На моето куче му плащам същата такса за входа, която плащам и за себе си и за мъжа ми - х2,50 лв на месец.
Никога не го водя по детските площадки, а вървим доста до "кучешката полянка", която е достатъчно далече. Живот и здраве, когато родя, пак там ще ходя с детето и с кучето, а няма да се бутам при другите майки.
Мисля, че всичко е въпрос на компромиси и желание на самия човек. Животното си е животно, няма как да разбере, че си е свършило работата на неподходящото място. На човека трябва да му се "набие канчето". Само че в България това надали ще стане скоро.

И ние така.
В кооперацията ни има 6 апартамента от които обитаемите са 4.За 4иста4ка плащаме ние, едните собственици, които дори не живеят тук и още едно младо семейство:). когато Дари е в период на скубене, мета стълбите всеки ден въпреки чистачката защото никой не е длъжен да си вкарва от козината му в дома си.
разбираме се с всички, но приемат ли такъв закон двете възрастни семейства, вероятно ще се възползват от правото си на протест въпреки, че с Бари се засичат веднъй на 3 месеца:)

Според мен с подобно нещо ще изострят още повече отношенията между съседите, които не се разбират особено (а и не само).
« Отговор #15 -: Септември 26, 2008, 14:36:06 pm »

Дианка, на моят не само му плащам таксата за входа, и го водя на кучешката полянка.

Спазвам всички изисквания (почти - няма намордник) на Закона за Защита на Животните,  където са описани и регулирани абослютно всички казуси, цитирани от вас по-горе.
Та по този закон, едно куче, за да живее в апартамент трябва:
- да са му осигурени минимум 10 кв.м. жилищна площ
- да е ваксинирано, обезпаразитено, чипирано, да има културно поведение
- за кучето освен такса "вход" се плаща и данък в Общината, която от своя страна се грижи да обособи място за кучета със специално разрешение.
- кучето се извежда само и едниствено на повод, и за големите породи - с намордник, и може да се пуска да тича свободно само и единствено на местата обособени / разрешени от общината.

А колкото до този законопроект, който вече е минал на първо четене, и му се гласи второ четене в близко бъдеще, той влиза в противоречие със ЗЗЖ, ама нашите парламентаристи много им дреме...

Рали, престани вече с твоите глезотии!!!!
Ами ще сложиш кучето в аквариум - какво ти коства?! Ааааамаха :P

Аз сега за Калин търся аквариум и не мрънкам, тя за един лабрадор, ще ми се оплаква....

Фусита, аз Дарки ще го сложа в аквариум, ама сега си събирам специалната колекция от мишки, плъхове, екзотични хлебарки, а към тях живот и здраве смятам да добавя тарантулки, някой друг крокодил, ааа... сега мисля терариума е по подразбиране  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #16 -: Септември 26, 2008, 14:39:09 pm »
Рали , няма ли друга форма на протест -петиция например , за тези дето сме далече?
За съжаление не  :? Имаше някакви основания, виж в дог-а, в Новини е темата...

*
« Отговор #17 -: Септември 26, 2008, 15:00:24 pm »
Рали, ти описваш моите приятелки бре, тарантули и змии  :lol:. В наредбата не пише, че мога да си каня гости... Но признай, че идеята ми да сложим мъжовете в аквариум е просто гениална!!!

Не мога да намеря темата за дом. любимци, затова тук ви поздравявам с долната снимка  :wink:

В очакване ....
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #18 -: Септември 26, 2008, 15:03:23 pm »
Рали, ти описваш моите приятелки бре, тарантули и змии  :lol:. В наредбата не пише, че мога да си каня гости... Но признай, че идеята ми да сложим мъжовете в аквариум е просто гениална!!!

Не мога да намеря темата за дом. любимци, затова тук ви поздравявам с долната снимка  :wink:

:))))това за мъжовете:):):)

а аз снимката не я виждам и може да ми стане нещо от любопитство:)
« Отговор #19 -: Септември 26, 2008, 15:46:35 pm »
Страшен поздрав, Фуси  :lol: Мерси, че го сподели с нас  :flower: :hug2: