Момичета, първо бих искала да ви поздравя и да ви пожелая една лека, розова бременност. За мен това бяха едни от най-щатливите месеци в живота ми.
Отдавна се каня да споделя моя опит и сега най-накрая намерих време
Става въпрос за идването на кърмата след раждането - момент, за който малко се пише. Аз родих секцио. Кърмата слиза на третия ден след операцията. При номрално раждане идва по-бързо. Вечерта на втория ден усетиих как гърдите ми се подуват и се опипваха бучки на някои места. Тъй като бях предупредена, помолих една акушерка да ме погледне. Опипа ми гърдите и каза, че кърмата е почнала да слиза, но още е рано. На сутринта се събудих с усещането, че гърдите ще ми се пръснат. Отново помолих акушерката да ме погледне. Каза ми да слагам горещ душ на гърдите и след това да се изцедя с помпата. Послушах я, но като се цедях излизаха едва едва няколко капки коластра. Следобяд помолих друга акушерка отново да ме погледне. Каза, че гърдите ми са зле и ме стисна по особен начин - малко е болезнено, натискат силно зърното леко навътре и отпушват каналите. След това кърмата направо потече.
Бих посъветвала виски да си вземат помпа в родилното, топли компреси и мазило за зърната на гърдите, както и да слагат бебето на гърда колкото се може по-често и по-дълго, да обръщат внимание на акушерките за състоянието си. В Токуда акушерките обръщаха внимание, когато вече имаше проблем - никой не ни подготви предварително какво да очакваме. Видях 3 момичета, които така бяха напращели, че плачеха от болка. В Майчин дом преглеждат гърдите при всяка визитация. В Токуда не е така - гледат те, ако се оплачеш, я тогава вече е късно.
Пожелавам късмет и успех на всички!