Здравейте!
Виждам, че тук дискурирате и генетични, и имунологични изследвания.
Понеже и аз вървя по този маршрут та да споделя - имунологичните се правят в национална имунологична лаборатория - тя е между първа и втора хирургия на Александровска (ако сте в майчин дом, по една пътечка минавате, заобикаляте един строеж и се озовавате на гърба на лабораторията, в едно като пристройка е. А ако влизате през централния портал на александровска - намира се вляво след портала. Работят всеки работен ден от 8.30 до 10.30) Та аз първо там попаднах, и ми взеха кръв за антифосфолипидни тела (струва 50 лв). Там се правят и за НК клетки (то е 100 лв., или 110 беше... ) но него го оставих за по-нататък, че нямах финансова подготовка.
После отидох в майчин дом, там обаче попаднах на втория етаж, където правят биохимичните скрининги. Казаха, че там правят и генетините изследвания - кариотип и генетични тромбофилии и пр. (пакетно изследване). Кариотипа е по 103 за всеки от партньорите, а тромбофилиите - 110 (или 120). Но и това оставих за по-нататък. След което обаче попаднах на вашата темичка и разбрах, че в тази сграда има поне 3 лаборатории (кабинети) по генетика - на 2ри, на 6ти и на 14ти етаж. Също така разбрах, че кариотипа се прави и на 6ти етаж (което е Катедра Медицинска генетика), където (според събеседничките тук) може със зелен талон да се направи безплатно. На 2ри етаж разпитвах надълго и нашироко за евентуално поемане на сумите от някого - там може само ако човек има допълнително здравно осигуряване (не в националната здравна каса). Самите генетични консултации в кабинета на 2ри етаж са безплатни, а се плаща за изследванията. Също така ми казаха, че може когато се взема кръв за генетичните изследвания, за да не ви бодат по няколко пъти - на 2рия етаж вземат и за имунологичните и ги препращат към лабораторията. Имунологичните изследвания за плащат на каса, която е на входа на александровска - издават си ви фактура и касова бележка, както си му е реда и след като са ви взели кръв. Само копието от фактурата връщате в лабораторията, за да имат информация, че сте платили. Имунологичните изследвания стават за 1 седмица, а генетичните - за 4 седмици.
Към desita_r - Десита, а проф. Кременски всъщност къде се намира в МД? И как се стига до консултация с него? Знам че много бъдещи майки се консултират с него след като си правят биохимичния скрининг. Но в извънбременски (или предбременски) период дава ли консултации?
Надявам се да съм била полезна с това инфо. Ако някой има да допълни нещо - да пише. Ще е от полза за всички!
Поздрави !