направих джинджифилови меденки по тази рецепта и станаха отлични.
Коледни звезди
2-3 яйца (зависи от големината)
1 ч.ч кафява захар
3 с.л препълнени с връх мед
1 ч.ч. олио
1 ч.л сода (непълна)
подправки - ванилия, канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче
1 ч.ч ядки (смлени или нарязани на ситно, но не на брашно, а така, че да се усещат)
2 с.л портокалови и лимонови захаросани кори (това е опционално, ако имате)
Начин на приготовление: Предварително се нарязват на ситно ядките и сушените плодове. Смесват се в подходяща купа, в която после, ще се замеси тестото.
Меда се разтапя на котлон заедно със захарта. Бърка се докато захарта не се разтопи напълно и сместа стане еднородна.
В затоплената захарна смес се изсипват подправките. Бърка се докато сместа не ги поеме напълно. Накрая се добавя и содата, разбърква се още
един два пъти и се изсипва в купата при ядките и плодовете. Разбърква се енергично докато не ги поеме всичките.
Добавят се едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато. Получава се приятна пенеста кремообразна смес.
Накрая се добавя олиото. После се бърка енергично докато сместа не го поеме изцяло.
Сега идва момента на брашното. Препоръчвам да се добавя не на веднъж а по малко, като се бърка непрекъснато, докато бъркането стане трудно. Тогава идва реда на доомесването с ръце.
Добавяйте брашно, докато тестото спре да се лепи, но все пак тестото трябва да остане доста меко. Брашното е на око!
прави сладките по-вкусни. Тестото се увива и се оставя да престои в хладилника известно време - за да не лепне при точенето и за да поеме подправките. Разточва се на кора около 5мм и се изрязват звезди или други формички.
Пекат се на около 180ºC за около 6-8 минути, докато не замирише на Коледа и сладките не променят леко цвета си Ако прекалите с печенето
сладките, ще станат доста твърди след като изстинат. Затова се прибират в метална кутия и омекват за няколко дни.