И така, здравейте,
ще съм ви страшно благодарна за мнението ви относно възможната диагноза на моя син Калоян.
Ще се опитам да изложа картината последователно:
Калоян е на три месеца и половина. През първия си месец е приемал кърма и АМ, оттогава - само АМ, Нутрилон 1.
На около един месец се появиха обриви от плътни "бели" пъпчици по лицето, целите ръце, гръбчето, които и педиатър, и дерматолози определиха като акне, все пак проверихме и вероятността за бактериална инфекция, изследването на секрет от носа не показа нищо обезпокоително.
Тези обриви отминаха докъм третия месец. На тяхно място обаче се появи доста изразена сухота, петната са симетримно разположени - ръцете, лицето, вратлето, всъщност на местата, където хормоналият обрив беше най-изразен. Няма сърбеж, секрет, няма обриви в гънките.Няма разстройство, спокоен е. По препоръка на дерматолог, наш близък, който не е склонен да драматизира (за щастие) използваме само кремове за облекчаване на сухотата- Клоран със студен крем и най-вече Секалиа АТП на Изисфарма.
Така минаха вече десетина дни. На места сухотата вече почти липсва, но остава червенината.От друга страна вече отива и към главата. Според същия дерматолог решаващ фактор е наследствеността - мъжът ми има от дете червеникави петна по кожата със силна сухота, без сърбеж; единствената диагноза, която са му поставили като дете (около 1980г.) е "липса на слънце" (действително от слънце и солариум при него се постига подобрение, иначе се маже с лосиони и кремове).И двамата нямаме никакви алергии.
Нашата педиатърка поставяше диагноза АБКМ или себореен дерматит още при първите обриви по телефона!!!, а когато ги видя каза "о, няма проблем!", затова не се доверявам на мнението й. Имам и друг въпрос: възможна ли е връзка с ваксинацията и да продължим ли с ваксините спокойно или да изчакаме отшумяване? Да сменим ли Нутрилон с ХА мляко? Има ли почва предположението за бактериална инфекция, аз самата развих такава, но, както казах, резултатите на Калоян не показаха нищо... Все така помагайте и дръжте мамите далеч от паниката!
Зорница, София