0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

малко офф топик - за цветята
« -: Април 04, 2006, 11:11:07 am »
Та въпроса ми е към по-опитните.
Може ли вече да се изнасят балконските цветя или е студено още
 :)
*
« Отговор #1 -: Април 04, 2006, 11:35:09 am »
абе май е студено още, ма аз някои от по-нечувствителните ги изнесох вече, щото ми пречеха в пролетното почистване :D
тоя уикенд сигурно ще инеса и останалите :D
The impossible is often the untried [/i]
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #2 -: Април 04, 2006, 11:50:46 am »
Като се отвори тема за цветята и аз да попитам, а сега ли е най-подходящото време за присаждане и това на колко време е препоръчително да се прави?
Че моите цветенца милите съм ги оставила на произвола, откакто ги имам (към 3 години вече) не съм добавяла почва, не съм правила нищо освен да ги поливам редовно, добре си виреят, ама може да е време да се напъна да им сменя пръстта.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #3 -: Април 04, 2006, 11:50:47 am »
Закали ги малко първо. Или ги изнасяй да стоят по няколко часа на слънчице, или ги сложи близо до балконска врата и я дръж отворена.
Моите още не смея да ги изнасям, но гледам, че съседките са си изнесли мушкатата.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #4 -: Април 04, 2006, 12:06:39 pm »
Цитат на: rally_g
Като се отвори тема за цветята и аз да попитам, а сега ли е най-подходящото време за присаждане и това на колко време е препоръчително да се прави?
Че моите цветенца милите съм ги оставила на произвола, откакто ги имам (към 3 години вече) не съм добавяла почва, не съм правила нищо освен да ги поливам редовно, добре си виреят, ама може да е време да се напъна да им сменя пръстта.

Може да ги присаждаш, само гледай да не са с пъпки за да цъфтят, че при присаждането ще паднат пъпките и край с цъфтежа за тази година.
На колко време да го правиш - ми ако корените са тръгнали да се показват през дупките на саксията отдолу, значи е време за това.
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #5 -: Април 04, 2006, 12:09:22 pm »
Благодаря ти бубе:)
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
« Отговор #6 -: Април 04, 2006, 12:13:44 pm »
Аз изкарах мушкатите, но за останалите се чудя още
Колкото до присаждането - аз го правя по всяко време на годината и не съм имала проблем, но знам, че най-добре е на пролет.
Пръст досипвам  всеки месец, защото при поливанте част от нея се губи
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #7 -: Април 04, 2006, 12:28:48 pm »
и ние изкарахме наще мушкати.Според мен вече няма да има студени дни.
<br />
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #8 -: Април 04, 2006, 12:37:35 pm »
Момичета баба ми е маниачка по цветя - изкарвайте мушкатите спокойно. Тя изкара и всички останали де (закуми, енфрещета, кактуси, хибискуси) Е вярно е, че има години, когато и май е валял сняг, ама няма страшно, а и сега го дават да е толо. Днес баба ще засажда Далиите в двора, Цинии, Гладиоли, а преди 5 дена посадихме трева.
Няма да измръзнат смятам :)
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #9 -: Април 04, 2006, 12:39:25 pm »
Опа това "енфрещета" е всъщност ендрешета или индрешета :)  :P  :balk_122: май трябва да се науча да пиша :)
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #10 -: Април 04, 2006, 17:30:37 pm »
На луковичните им няма нищо и сега да се посадят, но аз лично ще изчакам тъй като и без това имам карантинен период поради третиране на почвата с химикал против едногодишни и двугодишни плевели. Иначе сега се прави семе за разсад - самия разсад се прави след двайсетина дни.
За стайните - балконските цветя - рано им е още според мен, още повече че в месечната прогноза за БТВ дадоха и възможност от слани.
При пресаждането се внимава с каква почва се присажда - примерно за рододендрома знам, че обича кисела почва. При пресаждане - не вярвайте на това, че като купите пръст от магазина , тя е чиста от акари. Правя следното : изсипвам я в съд, който може да се оттича, сварявам необходимото ми количество вода - заливам почвата, и след два три дни , когато изсъхне - действам. Така се застраховам срещу акари и други гадинки. Има цветя, които се засаждат само в торф и тъй нататък. За обогатяване на почвата на саксийни цветя върши работа и  няколко зрънца амониева силитра /ръцете след това се измиват обилно/.

Надявам се да съм била полезна.
« Отговор #11 -: Април 04, 2006, 17:40:47 pm »
Лейди - дай един акъл - имам един кротон, но почвата му вече е изядена от поливането, а и си му е време да го пресаждам - да знаеш случайно каква почва му трябва?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #12 -: Април 04, 2006, 17:42:37 pm »
Аз искарах сакъзите и някой други, на които не им знам имената. Дават го да има слани, но ако цветята са на заслон, мисля, че няма проблем. Събота или неделя, ще изкарам и мушкатите.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #13 -: Април 04, 2006, 17:44:02 pm »
тва пък кротон за пръв път го чувам...
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #14 -: Април 04, 2006, 17:45:22 pm »
ех, че темичка се заформи:), радва ми душицата:)
« Отговор #15 -: Април 04, 2006, 17:53:48 pm »
Цитат на: lady_11
тва пък кротон за пръв път го чувам...

ето кротон
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #16 -: Април 04, 2006, 19:23:37 pm »
А аз моите всичките ги изнесох. Но терасата ни е остъклена и вечер я затварям. Не че става топло от това но все пак.  :D
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #17 -: Април 05, 2006, 10:22:45 am »
Да питам и аз, че съм слаба в `цветната `тема-фикуса ми е около 50см висок, мога да го присадя по това време ,нали? И може ли да му пръскам листата, освен поливането веднъж седмично?
*

kareliya

• 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
« Отговор #18 -: Април 05, 2006, 10:34:35 am »
Ам4и зна4и и аз съм имала кротон...убий ме не знаех,4е така се казва.Ве4е го изкарах на остъклена тераса и то полудя,за 1 седмица 2 листа пусна.За другите цветя още ме е страх.
*

kareliya

• 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
« Отговор #19 -: Април 05, 2006, 10:37:01 am »
И може ли да му пръскам листата, освен поливането веднъж седмично?[/quote]

За присажданета не съм съвсем сигурна,но листата няма проблем да не ги пръскаш.Само преди това ги забърши от прахта по тях.