0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Протоколите в детайли
« Отговор #20 -: Април 06, 2006, 14:09:45 pm »
Цитат на: klia
Карелия аз това съм го изчела вече - идеята беше за конкретните медикаменти как се променят във времето като дозировка - не общата информация която я има на всякъде.
Интересува ме кой с какви дози стартира и как се променят по време на самата стимулация. В кой точно момент на стимулацията докторите предприемат мерки за промяната на първоначалните дозировки?
Благодаря ти за включването но не търся общата информация а индивидуалната.

Клиа, е точно тая информация няма никакъв смисъл да я събираш! Това, което е валидно за Иванка, не е валидно за Станка. Още повече, жените не тръгват с еднакви протоколи, че да сравняваш измененията в индивидуалното им лечение...

Просто е абсурдно и безсмислено да правиш сравнения на останалите със себе си или да опитваш да анализираш чужди протоколи и реакции на организма, с някаква цел да ги съпоставяш със себе си.

Почва се стимулацията и добрият лекар те следи често-често на УЗ, като в движение коригира дозите, ако е нужно. Това е всичко, което ти трябва да знаеш...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Протоколите в детайли
« Отговор #21 -: Април 06, 2006, 14:09:58 pm »
Здравейте,
Някой би ли ми обяснил с каква цел се събират стимулационни протоколи тук?
*

Lexi

Протоколите в детайли
« Отговор #22 -: Април 06, 2006, 15:20:57 pm »
Никога не бих се стимулирала на своя глава. Разбира се, че лекарят ми е този, който ще каже какво, кога и в какви количество да взимам. Но смятам, че и аз трябва да имам някакво мнение и информация по въпроса. Все пак става въпрос за мен и моето бъдеще, а лекарите за съжаление често допускат грешки или не винаги обръщат внимание на пациентите върху всички възможности и рискове. Поне моят опит е такъв.
Конкретно си интересувам т.к. не реагирам много адекватно на стимулация /с клостил - по един фоликул/, а другия месец ми предстои стимулация за инвитро. Търся аналогични случаи на жени, най-вече  с диагноза "ранно изчерпване на яйчниковия резерв", които са стимулирани с клостилбегит, а после и с по-силни средства. Искам за себе си да преценя възможностите си и евентуално, ако док. ми даде няколко варианта, да имам мнение.
*
Протоколите в детайли
« Отговор #23 -: Април 06, 2006, 17:57:15 pm »
Аз си мисля че медикамента се определя според преценка на лекаря.Дозата също.А това че правиш по един фоликул с клостилбегит си мисля че не е неадекватна стимулация аз също правя по един.А сигурно има и жени които може и един да не докарат.И в крайна сметка дори и да образуваш 5 фоликула по време на стимулацията за инвитро стига те да са с качествени яйциклетки си е напълно достатъчно в крайна сметка е важно един ембрион да се захване.
Поздрави от мен и не си мъчи главата с това,В крайна сметка ако не вярваш в преценката на лекаря го смени.Апък и при първа стимулация с този медикамент никой не може да каже какво ще стане.
*
Протоколите в детайли
« Отговор #24 -: Април 07, 2006, 01:20:53 am »
На първо място защо да няма сравнимост кой какви съпътстващи медикаменти взима и защо другите не ги взимат. За стартиращата доза също мисля че е интересно да се види в какви граници варира, аз например съм любопитна какви са разликите.
На второ не на всякъде по време на инвитро се правят прегледи с видеозон на всеки 24-48 часа - така че информацията е полезна дотолкова, че повечето корекции на протоколите стават около определен ден от стимулацията. Така че един допълнителен видеозон около този ден може да е полезен. Аз например не мога да си позволя да ходя всеки ден на преглед.
На трето място - интересно е в какви граници варират стимулациите - при всички случаи са не по-малко от еди си колко дни и не повече от нам си колко дни.
На четвърто ако на някого много му боде в очите тази тема ей на имаме си няколко модератори, които не я харесват вече - да я изтрият.
Извинявам се че толкова ви разстроих с въпроса си.
Не разбирам защо всички скачат, когато се коментират дозировки на медикаменти - едва ли има толкова луди, че да си ги предпишат сами - аз поне смятам да следвам точно указанията на лекаря си, но не пречи да го питам например защо не ми предписва това или защо имам допълнително онова, а как ще знам за това и онова ако не съм видяла че съществуват такива разлики.
Много благодаря на отзовалите се, ако темата остане някой ден и аз ще се впиша.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Протоколите в детайли
« Отговор #25 -: Април 07, 2006, 10:41:36 am »
Не разбирам защо всички скачат, когато се коментират дозировки на медикаменти - едва ли има толкова луди, че да си ги предпишат сами...

Точно затова - ти сама си го казала, има толкова луди, които си предписват лекарствата сами. Мислят, че като са прочели тук - там из нета и вече са станали специалисти. Това е, не е против тебе лично.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Anonymous

Протоколите в детайли
« Отговор #26 -: Април 07, 2006, 11:52:59 am »
Цитат на: Meli
Не разбирам защо всички скачат, когато се коментират дозировки на медикаменти - едва ли има толкова луди, че да си ги предпишат сами...

Точно затова - ти сама си го казала, има толкова луди, които си предписват лекарствата сами. Мислят, че като са прочели тук - там из нета и вече са станали специалисти. Това е, не е против тебе лично.

Има го и обратния случай. Майка ми е втора група инвалидност, поради лекарска грешка - предозиране на лекарство. Сумати лекари се хващаха за главата, как може дипломиран лекар да й изпише такива дози. Но жената не е имала допълнителна информация и е вярвала на лекаря. Аз затова безрезервно на лекар не виарвам. И именно защото се интересувам и събирам информация, вече сминих два. В случая става въпрос за много скъпи и "опасни" лекарства. Не вярвам някой да вземе да ги пие на собствена глава. Но пък лошо няма, ако смята, че някой конкретен протокол е добър за него, да го обсъди с док.
DESI2, за да мога да вярвам или не на преценката на лекаря, трябва да имам информация по въпроса. Ти как решаваш дали да му се довериш? Може би по погледа? И лекарите са хора и правят грешки. Когато лекар и пациент работят в екип, тогава и резултатите са по-добри. Един фоликул в моя случай е категорично неадекватна реакция. Аз си го правя и без клостил всеки месец.
*

lexi

Протоколите в детайли
« Отговор #27 -: Април 07, 2006, 11:54:05 am »
Горният пост е мой.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Протоколите в детайли
« Отговор #28 -: Април 07, 2006, 12:47:11 pm »
Лекси, проблемът в случая е, че материята е ужасно сложна и колкото и информация да събираш, пак няма да достигнеш до нужното ниво на познание, за да прецениш сама кое е добре за тебе и кое - не. Съжалявам за майка ти, явно това е причината да се страхуваш, но лекарски грешки, водещи до инвалидност, са доста рядко срещано явление - а пост фактум, естествено, е много лесно да се коментира. Много е възможно дипломираният лекар да е имал причина да изпише високи дози от нещо си, дозирането на лекарството не е обект на преценка от пациента. И, разбира се, при всяка стимулация има риск, не можеш да го избегнеш, колкото и да четеш. Възможно е дори да изпаднеш в другата ситуация, да се страхуваш и от най - малкото нещо. С поназнайване (а от тази тема точно това ще се получи)понякога хората си мислят, че знаят по - добре и от лекаря си кое е правилно и така повече пречат, отколкото си помагат. Точно това, което ти казваш, работата в екип, се нарушава. Вярата в лечението е наполовина спечелена битка, да знаеш.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Протоколите в детайли
« Отговор #29 -: Април 07, 2006, 13:29:37 pm »
Така е Мели но поне елементарна представа коя доза е висока и коя ниска можеш да добиеш - аз също се притеснявам от свръхстимулация и то не заради самите ефекти на стимулацията, а защото както вече съм писала ще започна стимулацията с киста - това също беше причина да подхвана темата - исках да сравня стартовите дози и да преценя дали това е било отчетено при съставянето на протокола ми.
Посещавам още един форум свързан с АРТ методите /на английски/ и искам да ви уверя че там протоколите много често се следят както в отчетните темички на БГ-мама си следят термина. За съжаление информацията там също не е страшно много, но поне базирайки се на тази която са дали момичетата там и на написаното тук аз вече имам отговорите за себе си - но те пораждат и нови въпроси само че наистина много се чудя дали да ги пусна във форума като цяло или да се обръщам към членовете му с лични съобщения за да не дразня публиката.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Протоколите в детайли
« Отговор #30 -: Април 07, 2006, 13:56:48 pm »
Разбирам те. И точно това се опитвам да ти кажа - че колкото и протоколи, дози, реакции и впечатления да събереш, пак няма да можеш си да отговориш на въпроса, който конкретно те вълнува - а именно "да преценя дали това е било отчетено при съставянето на протокола ми". Толкова е индивидуално всичко, дори при една и съща жена поредните стимулации могат да протекат по съвсем различен начин като реакция на нейното тяло.
За чужбинския форум - вярвам, че е така, но аз лично не съм чула, видяла или прочела някоя жена в Англия или в друга европейска страна, или в САЩ да си самоназначава лечение. А у нас това е реална практика! Това е основното ни притеснение, а не че дразниш някого, няма такова нещо.

Димитър Кудоглу
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Протоколите в детайли
« Отговор #31 -: Април 07, 2006, 15:20:34 pm »
Цитат на: Meli
Разбирам те. И точно това се опитвам да ти кажа - че колкото и протоколи, дози, реакции и впечатления да събереш, пак няма да можеш си да отговориш на въпроса, който конкретно те вълнува - а именно "да преценя дали това е било отчетено при съставянето на протокола ми". Толкова е индивидуално всичко, дори при една и съща жена поредните стимулации могат да протекат по съвсем различен начин като реакция на нейното тяло.

и аз се опитвах същото нещо да внуша на Клиа.

а на Лекси отново искам да припомня, че аз забременях с 1 фоликул, направен след стимулация с Клостил.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Протоколите в детайли
« Отговор #32 -: Април 07, 2006, 17:21:52 pm »
DESI2, за да мога да вярвам или не на преценката на лекаря, трябва да имам информация по въпроса. Ти как решаваш дали да му се довериш? Може би по погледа? И лекарите са хора и правят грешки. Когато лекар и пациент работят в екип, тогава и резултатите са по-добри. Един фоликул в моя случай е категорично неадекватна реакция. Аз си го правя и без клостил всеки месец.[/quote]

Виж аз съм си патила много от лекарски грешки точно затова събитам информация за лекаря преди да се обърна към него.Но вече след като  се срещна с него и чуя мнението му тогава вече решавам дали да  се доверя или не.
Преди ДВЕ години моят лекар при когото ходя от години не можа да открие извънматочната ми бременност и стана голяма беля.но Въпреки всичко продължавам да ходя при него защото за мене няма безгрешен човек и най добрият лекар може да сгреши.Но кой не греши?Всички сме хора.
Аз не съм компетентна по АРТ процедурите затова съм избрала ЛЕКАР а не ЛЕЧЕНИЕ и му вярвам.
И защо мислиш че трябва да направиш повече от един фоликул:Аз скоро се запознах с една дама която при стимулация на инвитро е направила 28 фоликула с пурегон а с клостил направи 1.
Не  мисля че един фоликул е малко.
*

Lexi

Протоколите в детайли
« Отговор #33 -: Април 10, 2006, 10:24:28 am »
Цитат на: DESI2

И защо мислиш че трябва да направиш повече от един фоликул:Аз скоро се запознах с една дама която при стимулация на инвитро е направила 28 фоликула с пурегон а с клостил направи 1.
Не  мисля че един фоликул е малко.

Не, не е малко. По принцип е напълно достатъчен :D . Но все пак за инвитро /предвид и на цената, физическото и психическо натоварване/ са желателни повече фоликули. Моя док. смята, че няма да направя повече от 5 - 6 яйцеклетки с каквато и да е стимулация, имайки предвид реакцията ми към клостила и намаления обем на яйчниците/. Сега, благодарение на прочетеното тук, вярвам, че това все пак е възможно. Но дори и фоликулите да са по-малко, четейки ви, разбирам, че е нормално да се прави инвитро и с по-малък брой яйциклитки и броят не винаги е гаранция за успех.
*
Протоколите в детайли
« Отговор #34 -: Април 10, 2006, 16:54:48 pm »
Чета и препрочитам тази тема за n-ти път.
Съмнявам се, че някой би използвал "разбивката" на медикаментите, за да си спретне сам една стимулацийка :!: По-скоро според мен, анализирайки впечатленията от различните стимулации, пациентката би събрала достатъчно информация, която в процеса на стимулация да обсъжда с лекаря си.
Лично аз също търсих такава информация преди да започната АРТ- процедурата. Патила съм си много от лекарска некомпетентност, но не това беше притеснението ми, когато тръгнах да чета по темата. И от чисто любопитство, и заради това, че се чудех в какви граници /и медикаментозно :arrow:  и финасово/може да варира една такава процедура. Чувствах се спокойна, защото знаех какъв оптимум да очаквам.
Вярно е обаче, че чак за такъв "оптимум" не бях подготвена. Както и да е. Изводът, който направих за себе си за пореден път беше, че аз само предполагам, а Господ разполага. Това, че не ОЧАКВАХ, в никакъв случай обаче не означава, че не ЗНАЕХ, че има вариант, в който да са необходими доста повече от средно статистическия брой медикаменти. Затова смятам да отговоря и на Клиа, и на други момичета, за които такава тема представлява интерес.
И още нещо- промяната на дозите се прави от ЛЕКАРЯ, на база оценка на конкретния отговор на яйчниците посредством УЗ /при мен през ден/, както и системно замерване на хормоналните нива на ЛХ. Прогестерон и Естрадиол.
От 5-ти ден от предшестващия цикъл - противозачатъчни Марвелон
На 21-ви ден от същия този цикъл- Декапептил Депо 3,75
ден 2 от МЦ - пурегон 200
ден 3,4 - пурегон 300
ден 5,6 - пурегон 400
ден 7,8- пурегон 200+меногон 375
ден 9,10 - пурегон 200+меногон 450
ден 11- пурегон 200+меногон 525
ден 12,13-гонал ф 225+мерионал 525
ден 14 - гонал ф 300+мерионал 600
ден 15 - прегнил 10,000
"по-нататък" тепърва предстои. Засега, според УЗ и хормоналните нива има 8 фоликула.

*
Протоколите в детайли
« Отговор #35 -: Април 11, 2006, 13:51:36 pm »
Момичета, от прочетеното до тук  ми е ясно , че всяка от нас си е една отделна вселена. Важното е да се намери точния подход към всеки организъм. Като чета протоколите направо се потрисам - как може да сме толкова различни и как може да се говори за статистика в каквото и да било, когато се говори за живи хора. Чувствам се доста объркано, тази тема не може да е "пътеводител" в стимулациите, но  поне ще ни накара да гледаме по-реално на нещата. Вече ми е напълно ясно защо първото инвитро се брои за "проучване на територията" / Макар , че в последно време доста бременни мацки от първи път се нароиха :wink: /
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!