0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #320 -: Февруари 17, 2012, 16:00:36 pm »
Личната ми лекарка ми каза да взема етапна епикриза от аг който ми води жк и ми е издавал болничните досега ,от там да подам в телк молба.Сега като се разрових тук в нета разбрах че се чака телк да ти пратят писмо с документите които изискват ,ти ги подготвяш и представяш в срок определен от тях ,обаче нали това ще отнеме време ,а последния болничен ще изтече .И дали телк ще ми издадат болничния с задна дата ?
Ако пусна отпуска няма да имам право на нови 180 дни болнични,варианта е може би да се върна на работа няколко дни и от там да ми започнат да текат нови 180 дни болнични ,незнам това е което прочетох от тук от там ,дано има някой запознат и да ме насочи,защото аз тотално се обърках и незнам какво да направя :(
Котарана,да на трудов договор съм ,осигурявана съм  последните поне 5 г ,че може и повече .
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #321 -: Февруари 18, 2012, 20:11:57 pm »
Момичета, детските надбавки все още ли са 35 лева и базата за изчисляване 12 месеца назад?
За периодите, когато майката е била в болничен, какво се взима като база?
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #322 -: Февруари 18, 2012, 20:38:28 pm »
Силванче, носи се бележка от работата за 12мес. назад каквото си получавала. Това е практиката дори да си по майчинство пак носиш бележка с нулев доход, останалото което си получавала от НОИ си го изискват по служебен път. Същото трябва да е за болничните-бележка за дохода от службата, останалото си изискват от НОИ. За база вземат бруто възнаграждение.
« Отговор #323 -: Февруари 20, 2012, 16:06:34 pm »
Носи се бележка от твоята служба и на съпруга, а в социалните ти правят разпечатка на болничните. Обясняват ти, ако са в добро настроение ;-) кои суми да гледаш при смятането, попълваш ги и ги подаваш. Не изискват нищо по служебен път, поне за Варна.
*
« Отговор #324 -: Февруари 21, 2012, 10:37:58 am »
Момичета да ви питам..изчислих,че до датата ,на която трябва да си взема 45-дни преди раждане ще съм ползвала 177 дни ,излязох ноември 2011 болничен.
Но сега си видях в картона,че 2011 януари съм била болна и имам 5 дни болничен,исках да ви питам трябва ли да броя и тези 5 дни  ,ако трябва да ги броя ,стават 182 дни ,тоест с 2 дни повече от допустимото..нали така?

« Отговор #325 -: Февруари 21, 2012, 11:14:33 am »
не

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #326 -: Февруари 21, 2012, 12:17:30 pm »
В момента аз съм в подобно положение, не ми изплащат последния болничен преди този от 45 дни, и ме викат на ТЕЛК  8O .

В рамките на 2011 г. имам 155 дни болнични, този от 45 дни започва от 28.09.2011 г., но през ноември-декември 2010 г. имам 30 дни, и така стават 185 дни болнични.
А условието е в рамките на 18 месеца дните да не са повече от 180 дни болнични.
Но хубавото е, че от комисията при такива случай одобряват болничните, но ще трябва да се разкарвам, да предоставям документи и епикризи, пък да видим накрая какво ще решат.

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
« Отговор #327 -: Февруари 21, 2012, 14:04:56 pm »
В момента аз съм в подобно положение, не ми изплащат последния болничен преди този от 45 дни, и ме викат на ТЕЛК  8O .

В рамките на 2011 г. имам 155 дни болнични, този от 45 дни започва от 28.09.2011 г., но през ноември-декември 2010 г. имам 30 дни, и така стават 185 дни болнични.
Но хубавото е, че от комисията при такива случай одобряват болничните, но ще трябва да се разкарвам, да предоставям документи и епикризи, пък да видим накрая какво ще решат.

В такъв случай и аз ще съм в подобно положение. За миналата 2011 г имам 71 дни - 33 дни за лапароскопия и два месеца по късно 38 дни за стимулация и след пункцията. После следваше прекъсване и от 13 януари 2012 г съм в болничен, удължаван с ЛКК и така мислех до 45-ти дни бл преди раждане. Обаче от това, което Силвето е писала аз категорично надвишавам тези дни за 18 месеца назад.
Мисля, че kisela_2000 беше цитирала наредбата за временна нетрудоспособност и там пише, че ако си бил във вр. нептрудоспособност продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, тогава само ТЕЛК разрешава продължение. В такъв случай защо справката се прави 18 месеца назад - в кой нормативен акт е отбелязано това?

Ох, аз определено моного се притесних?
« Последна редакция: Февруари 21, 2012, 14:09:23 pm от ivetod »
« Отговор #328 -: Февруари 21, 2012, 16:06:35 pm »

Аз не съм имала проблем от 01.12.2010 имам 30 дни болничен след пункцията. От 18.01.2011 излязох болнични до раждането общо 179 дни без 45 дневния. Ходила съм само на ЛКК и нямам върнат или неизплатен болничен.
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #329 -: Февруари 21, 2012, 16:08:40 pm »
Да не съм те подвела само за 18 месеца  8O , не съм сигурна, но мисля, че от нои така ми казаха.Пък може и жената да ми е казала, как се смята майчинството, а аз да съм разбрала друго, извинявам се, ако е така.

Та значи, имам болничен от 29.11.2010 г. до 29.12.2010 г.
След това започвам непрекъснати болнични от 28.04.2011 г. до 12.05.2011 г. от личния лекар и от 12.05.2011 г. до 29.09.2011 г. с ЛКК, после е 45 дни преди раждането.

Не ми изплащат последния болничен от 09.09.2011 г. до 29.09.2011 г. и следващата седмица вторник съм на ТЕЛК, после мога да ви пиша какво са ми казали.

Ако искаш обади се в НОИ, аз попаднах на много любезна жена, обикновено са много дръпнати, та чак се учудих.
« Последна редакция: Февруари 21, 2012, 16:26:17 pm от silvanchence »

09.04.2009 г.
*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
« Отговор #330 -: Февруари 21, 2012, 16:42:34 pm »
Благодаря ти, ще се разровя в нета и ще звъня в НОИ.

Успех другия вторник, ще чакаме да разкажеш.
« Отговор #331 -: Февруари 22, 2012, 08:33:00 am »
Условието мисля че е за 12 м да не надвишаваш 180 дни болнични.Аз вчера ходих в нои,там ми казаха че надвиша ли ги 180 дни се отива на телк.Документите подготвят тези които са ти издавали болничните досега с лкк ,пращат те в телк,подаваш ги 7 дни преди да ти изтече последния болничен ,оттам започва чакане не се знае 10-20 дни да получиш писмо с решение на телк дали си одобрена..Обаче аз сега не знам дали лкк ще ме прати изобщо на телк ,може да се запънат ,ако там е наред всичко дали пък телк винаги одобряват бременните за продължение.Ей изморих се да тичам и да си търся правата и да ровя за да науча законите български :x.
« Отговор #332 -: Февруари 25, 2012, 12:38:05 pm »
Искам да ви споделя реда по който минах след като надвиших 180 дни болнични.От НОИ ми казаха че нямам друг вариант за продължение на болничните до раждането,по точно до 45 дневния болничен преди раждане.Отидох при лкк комисията която ми е издавала болничните през всичките 180 дни ,те ми издадоха протокол,приложих към него епикризите си от лапароскопия,пункция и трансфер,всичките болнични които са ми издавали на ксерокс ,лична карта ,и картонена папка и с тези документи отидох в телк,а там едно 4 часово чакане не ми мръдна  :x.Подадох ги ,дадоха ми едно входящо номерче и казаха че до 2 седмици ще получа писмо с указания кога да се явя на телк.От тук нататък е вече въпрос на късмет дали ще ме одобрят .А  докато чакам писмото от телк си пуснах отпуска която  ако ме одобри телк автоматично ми се прекратява.Надявам се да съм полезна за някой защото в нета е много оскъдна информацията точно за този проблем ,и много различни мнения от които аз бях в паника и не знаех какво да направя.
*
« Отговор #333 -: Февруари 25, 2012, 12:53:06 pm »
роузи анна , не се притеснявай ще те одобри телка , и ще ти напишат болничен със задна дата , при мен беше така.
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #334 -: Февруари 25, 2012, 13:00:22 pm »
А какви документи носихте за ТЕЛК.

На мен са ми написали в писмото лична амбулаторна карта, рецептурна книжка, епикризи.

Но аз нямам епикризи за лапароскопиите и пункцията от клиника Малинов, имам рецептурна книжка, в която пише, че са ми отпускани лекарства за инвитро, имам и епикриза от раждането, на която пише, че имам две предходни неуспешни бременности, и заповедта за одобрение от фонда мисля да приложа към тях.

Това достатъчно ли е?

Какво прилагахте вие за комисията?

09.04.2009 г.
*
« Отговор #335 -: Февруари 27, 2012, 11:49:07 am »
Приложи амбулаторните листи, които са ти издавани по време на ЖК, когато са пускали болничните от ЛКК.
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #336 -: Февруари 27, 2012, 14:27:33 pm »
Благодаря!

09.04.2009 г.
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #337 -: Февруари 28, 2012, 17:43:22 pm »
Да ви кажа, отидох днес да си занеса документите.Прие ми ги жената, и каза, че така се е получило, защото съм имала над 360 дни  8O , и е трябвало да кажа на лекаря, че имам болнични от предни години, да може веднага да си провери, и да ги издава с разрешение на ТЕЛК навреме.
Та аз имам през 2011 г. общо 155 дни и те са непрекъснати, от 2010 г. са 95 общо, откъде съм превишила толкова дни, не знам, освен и 2009 г. да гледат.

Но следобед вече имах одобрение за болничния и ще ми изплатят от НОИ целия болничен.Е, с малко закъснение от шест месеца и разкарване  :) .

А съвета ми е, ако имате от предни години болнични, кажете на лекаря да провери какво е положението, и ако трябва да иска разрешение на ТЕЛК още същия месец, а не вече издаден и занесен болничен в НОИ да не ви се изплаща, и да трябва в последствие да се явявате на ТЕЛК по документи.

09.04.2009 г.
*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
« Отговор #338 -: Февруари 28, 2012, 17:52:56 pm »
Та аз имам през 2011 г. общо 155 дни и те са непрекъснати, от 2010 г. са 95 общо, откъде съм превишила толкова дни, не знам, освен и 2009 г. да гледат.

Силве, точно така, оказа се че гледали освен съответната година /2011 в твоя случай/ и две предходни - общо не трябвало да надвишават 360 дни.

Добре, че поне бързо е станало одобрението ти.

« Отговор #339 -: Февруари 28, 2012, 18:16:13 pm »
И аз докато чакам писмо от телк се информирам от вас какво да си приготвя като документи.На мен ми казаха че ще ми искат всички болнични на ксерокс ,всичките 180 дни ,а дали те са при работодателя ми или в НОИ?А амбулаторните листове тези от жк дали ги пазят ,щото на мен не са давали такива ?А трудова характеристика дали ще ми искат?