Здравейте момичета,надявам се да има кой да ми помогне с моето питане. Относно болничните искам да попитам, тъй като си изкарах този ПИК номер и мога да си проверявам осигуровките всеки месец,забелязах че в месеците когато съм била в болничен брутната заплата на която ме осигуряват е по ниска с около 200 лв.Предполагам че това ще ми се отрази на майчинството.Може би темата е дискутирана ,но не мога да намеря обяснение.Моя приятелка беше в болничен от 4 месец и казва,че не са я ощетили в майчинството.Ще съм благодарна за отговор!Хубав ден!
Когато има болничен за бременност и раждане за база се взима дохода от предходните 18 месеца ако няма доход се взима 0, ако си бил в болничен за общо заболяване или гледане за болен член от семейството се взима съответно изплатения болничен. НОИ изчислява брутнодо дневно възнаграждение и нетното дневно възнаграждание и изплаща болничния като процент върху по- малката сума. Колкото повече болнични взимате преди тези 45 дена до термина съответно ще ви се намали сумата която ще получите после. Също така имайте предвид че болничния за бременност и раждане е по висок процент от останалите. Когато сте в болничен за общо заболяване или гледане на болен член от семейството се изплаща около 70% докато в другия случай са 80-90%.
Дано съм била полезна
PS: Няма да има значение дали преди това сте били в болничен или не, ако ви осигуряват на минимална заплата защото в такъв случай ще си взимате минимума, но ако ви осигуряват на виосока заплата определено има значени.
Алекса позволи да не се съглася с половината неща, които си написала.
1. Месеците, когато лицето няма доход не се смята 0 , а се взема минималната работна заплата за съответния период.
2. Когато си бил в болничен за доход не се взима сумата на изплатения болничен, а осигурителни доход от, който е бил изчислен този болничен.
3. Твърдението :
Колкото повече болнични взимате преди тези 45 дена до термина съответно ще ви се намали сумата която ще получите после е абсолютно невярно. Може да се получи някакво намаление само ако да речем преди са ви осигурявали на много ниска сума, а в последните месеци рязко са ви вдигнали осигурителния доход. Това гласят законовите разпоредби, а го казвам и от личен опит, тъй като аз бях болничен от 5-я месец и нямам намаление в сумите.
И накрая няма такова нещо
около когато става въпрос за процентите за изплащане на болничните. 70% първите 3 дни от работодателя, 80% от НОИ след това и 90% болничния 45 дни преди раждане и самото майчинство до края на първата година на детето .
За потвърждаване на думите ми прочетете чл.41 от КСО.