Доста време вече мисля по въпроса и така и не стигам до разрешение, при което и вълкът да е сит и агнето да е цяло. И двете страни /работодателя и служителя/ имат своето право. За нещастие, не може да се угоди на всички. Както Ефирче отбеляза, държавата има много грижи по различните социални групи. Факт е, обаче, че въпросните групи, имат някаква, макар и малка защита, но ние нямаме никаква. Но виж, социалните групи на многодетните социално слаби циганки са защитени отвсякъде и не можеш да ги мръднеш. всички се водят самотни майки, въпреки, че не са и си получават помощи и прочие. И всъщност голяма част от нашите осигуровки и данъци, както и тези на работодателите отиват точно при тях.
Смея да твърдя, че проблема не е толкова в наличието или липсата на закон. В България основния проблем е, че няма кой да спазва законите и най-важното, няма кой да следи и контролира спазването им. Нито кой да санкционира нарушителите. Иначе закони си има.
И като стана въпрос за работодателите, които надигат вой, че видите ли, планиращата бременност служителка е неперспективна и неносеща доходи за фирмата си, нека да поговорим въпросните работодатели колко са перспективни за държавата и за служителките си. Как точно те спазват закона и са коректни към нас? Като крият данъци ли, или като ни осигуряват на минималната заплата, или на по-ниска от реалната? Хайде да бъдем честни, а! Говорим за болнични....хммм Хайде сега да изчислим каква заплата ще вземе една служителка, която е ползвала болнични независимо за какво, ако е осигурявана на 200-300 лв? Кой е ощетения, питам аз, пак ли работодателя. И освен това, горкия работодател не плаща нищо на излязлата в майчинство служителка, освен здравните осигуровки, доколото знам. Така че, стига са ревали, че плащат, а не получават.
Разбирам, че им трябват хора, които да работят, но трябват и жени, които да раждат, иначе ще зачезнем. И така, омагьосания кръг. Извода е, че просто не трябва да наемат жени, защото реално, детероднара възраст е между 20 и 40 години /грубо. Е, да не работим ли?
Тук става въпрос за полова дискриминация по принцип! Аз съм била жертва на такава, преди още да съм мислела за деца. Плащаше ми се наполовина, защото съм жена, нищо че вършех същата работа, като колегата мъж, че и отгоре...С този проблем борбата е сложна и дълга. Но все от някъде трябва да се започне.
Аз съм за джи пи-то да има право да дава повече непрекъснат болничен и да не се вписва реалната диагноза в екземпляра за работодателя. Не можем да искаме повече отпуск, защото наистина е нечестно и неуместно. Всеки ще се юрне да иска повече, изтъквайки собствените си проблеми, независимо какви. Трудно, обаче, можем да поискаме някакъв период на защита, защото, както стана ясно от дискусията, при всеки борбата се проточва различно. Гадно е, но е факт. Няма как да се унифицира и да е честно за всички. Абе, много е сложно.
Проблема е, че няма как да сме защитени от уволнение, нито да подведем под отговорност работодател, уволнил служителка заради проблема й. Поради простата причина, че няма как да се докаже, че това е причината за уволнението.
Смятам, че мярката, която трябва да се предприеме, е завишен контрол от страна на изнспекцията по труда, по отношение спазване на трудовото законодателство, както и човешките права. Докато няма контрол и реално наказани, законите няма да се спазват, това е!
А на разбиране от страна на бизнеса няма как да се надяваме, това си е жива утопия. На никой не му пука за хората, всеки гледа парите. Ако ще да умираш, на шефа ти няма и да му мигне окото, той си гледа интереса. Звучи ужасно, но е факт.
П.С. Искам дебело да подчертая, че това си е лично мое мнение, никого не ангажирам с него, нито пък искам да засегна някого. Аз също съм сред загубилите работата си, поради стерилитет и вече 6 месеца съм безработна. Много искам да успеем да постигнемнякаква защита за двойките с репродуктивни проблеми, но трябва да сме реалисти. Не може всички да са доволни, щастливи и защитени. Би било утопия, ако мислим обратното.