0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Изследвания преди забременяване
« Отговор #20 -: Октомври 22, 2006, 01:22:55 am »
Гинекологът не е пенкилер, който да е длъжен да се грижи за общото ти здравословно състояние.
Всички профилактични прегледи и изследвания са си лично твой ангажимент.
Дори ежегодната цитонамазка.
Извинявай, но като са си лично наш ангажимент, за какво са ни лекарите? Давай всички да учим медицина и да се самоследим, назначаваме изследнаия и да се самолекуваме. Би ли ми казала колко вида изследвания въобще в медицината има и как може един средностатистичеки човек да ги знае всички тези изследания и за конкретния случай какво точно му трябва? Тук става въпрос за здраве, понякога и за живот! И колкото и да си съвестен и да си ангажиран и да следиш сам нещата работа на лекаря е да те води, да те носочи! Не става въпрос само за цитонамазката дето всички си е знам, а и тук ми прави впечатление че повечето момичета са доста ангажирани относно общото си здравословно състояние и взимането на профилактични мерки!
« Последна редакция: Октомври 22, 2006, 01:35:28 am от ognyana »
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #21 -: Октомври 22, 2006, 01:29:00 am »
Не смятам, че гинекологът трябва да те подсеща да си правиш кариесите.
Джи-пито е лекарят, който ти прави ежегодно кръвни изследвания, ехокардиография и т.н.
Не разбирам както очакваш някой повече да те насочва.
Стягай се, че вървиш към хипохондрията.
Не може и не е редно да си направиш всички изследвания, които съществуват .
« Последна редакция: Октомври 22, 2006, 01:30:56 am от Lali »
*
« Отговор #22 -: Октомври 22, 2006, 01:43:07 am »
Е, точно това казвам! Че не можеш всички. Въпросът е обаче кои точно - и когато става въпрос за преди бременност именно в ресора на акушер-гинеколога е да каже кои по-точно! И доказателство за това са и всички тези страници в този сайт за препоръчителни изследвания преди бременност. Идеята ми е, защо повече лекари не дават такава информация, като д-р Даскалов и д-р Даскалова, например, които за съжаление единствено мога да посоча.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #23 -: Октомври 22, 2006, 01:46:25 am »
Ако сте млади, ако нямате хронични заболявания, ако следите редовно здравето си с профилактични прегледи, при започване на опити за забременяване НЕ СА  НЕОБХОДИМИ НИКАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ.
« Отговор #24 -: Октомври 22, 2006, 12:29:28 pm »
Ако сте млади, ако нямате хронични заболявания, ако следите редовно здравето си с профилактични прегледи, при започване на опити за забременяване НЕ СА  НЕОБХОДИМИ НИКАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ.

Не се ядосвай, но това АКО - е повече в сферата на вероятностите. Ако си млад - означава ли, че си здрав (изключвам хроничните заболявания), ако нямаш хронични заболявания...
При мен се получи така: забременях.
Всяка година фирмата, в която работя ни правят профилактични прегледи - всичко в норма - прекрасно! Пих 3 месеца преди да забременея фолиева к-на.
Отивам аз на гинеколог да установи бременност, правят ми анкета за болести и т.н. , пускат ми рутинни изследвания.
След два месеца по повод завишен белтък в урината, ме пращат на нефролог. Той ме преглежда на видеозон и установява, че няма място за притеснение, но поглежда и черния ми дроб (нещо за което по-късно разбирам, че не му е работа)  открива голям аденом (по негово мнение) на черния дроб. Веднага звъни на негова колежка - гастроентеролог, с молба да ме приеме незабавно. Тя се отзова. Предгледа ме и нейната диагноза беше два хемангиома на черния дроб, единия с големина колкото бъбрек.
От там се започна - ще трябва да отидеш до София, да постъпиш в паталогия за да следят бременността... ще разрешим родова дейност в седми месец....
Така че се оказа, че имам проблем без никой да е знаел...
Според мен трябва да има програма по която всеки специалист гинеколог да знае - Искаш да забременнееш? - ето направи си тези и тези иследвания, ако няма проблем - давай!
« Последна редакция: Октомври 23, 2006, 09:08:04 am от tina_cute »
*
« Отговор #25 -: Октомври 22, 2006, 14:41:25 pm »
...Така че се оказа, че имам проблем без никой да е знаел...
Според мен трябва да има програма по която всеки специалист гинеколог да знае - Искаш да забременнееш? - ето направи си тези и тези иследвания, ако няма проблем - давай!

tina_cute, точно това имам предвид и аз!
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #26 -: Октомври 22, 2006, 16:03:13 pm »
Вижте момичета до някъде сте прави, обаче! както е казала Лали при положение, че сте млади правите рутинните си гинекологични прегледи и т.н. и сте в съвсем начален етап т.е. отскоро сте започнали с опитите няма нужда да се изпада в нервни кризи. Истината е, че повечето проблеми се откриват при профилактичните прегледи,а не при насочени за даден проблем такива, но далеч не означава, че задължително всяка една жена трябва да ги има, нали  8). Или да речем дадено момиче прави опити от 2 месеца ровичка се из интернет попада на саит "Зачатие" и започва да чете..... чете, чете и изпада в паника- ама това не ми е казано, ама онова не ми е направено, а е абсолютно ненужно.Искам да кажа, че не е нужно сами да търсим под вола теле. Сега зависи наистина и личния гинеколог как ще подходи, но за жалост човешкото отношение и загриженост за здравето на жената не се доказва с придобиването на диплом, а трябва и да е заложено в същността на лекаря. Има неща които наистина трябва да се направят преди забременяване , но да бъдем честни и да си кажем колко от тях реално се правят и от страна на дадената двоика и на личния гинеколог. Редно е когато има въпроси да се отнесат до лекаря  и да се обсъдят с него. Не е нужно още отпървите 2-3 месеца да се търси мнението на специалист по стерилитет. Когато изобщо няма данни за такова заболяване. Общо практикуващите гинеколози са наясно с рутинните изследвания и АКО даден лекар се отнесе с пренебрежение разбира се никои не задължава девоиката да продължи да контактува с него. Надявам се да съм изразила мнението си ясно. Ако не се извинявам. Има още много какво да се каже, но ще ви го спестя :D
*
« Отговор #27 -: Октомври 22, 2006, 16:37:06 pm »
Не ми е известно да страдам от някакво психическо разтройство, нито да съм изпаднала в нервна криза. Предпочитам да взимам мерки предварително, а не после да си скубя косите, поне за това което може да се направи, за да няма усложнения по време на бременността, за да знам че не съм навредила на здравето на бъдещето си дете, поне за тези неща, които са зависили от мен. Тук дори не става въпрос за стерилитет - такива мисили след година поне активен полов живот. Тук става въпрос не само за изследвания преди забременяване, а за такива елементарни неща, които не се казват, дори при регистрация на бременност, ако не преди това, например да се приема фолиева киселина... И защо, например една хламидия да не се открие например преди започване опитите за бебе и се излекува, а не чак след години опити и изнервяне и т.н. Понякога някои заболявания ги прекарваме без да разберем, безсимптомно... За това става въпрос. Според мен е необходим един минимум от профилактични мерки преди планиране на бременността!
*

naha

• 1474
« Отговор #28 -: Октомври 22, 2006, 16:54:34 pm »
Нямах впредвид теб лично дадох примери попринцип. Това което казваш е хубаво да се прави, но за жалост не се практикува. Това е реалността.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #29 -: Октомври 22, 2006, 17:10:59 pm »
Огняна, изследвай си всичко възможно. Ти си не спасяем случай, само не ни занимавай повече.
Да не забравиш и ЯМР на главата да си направиш, може да имаш аневризма и да получиш кръвоизлив по време на раждане.
« Последна редакция: Октомври 22, 2006, 18:15:13 pm от Lali »
*

naha

• 1474
« Отговор #30 -: Октомври 22, 2006, 17:17:18 pm »
Лали  :balk_21:
*
« Отговор #31 -: Октомври 22, 2006, 19:21:36 pm »
Огняна, изследвай си всичко възможно. Ти си не спасяем случай, само не ни занимавай повече.
Да не забравиш и ЯМР на главата да си направиш, може да имаш аневризма и да получиш кръвоизлив по време на раждане.

И да се включа набързо с моето менийце:-)

Първо ЛАЛИ мисля, че не е хубаво така да говориш - звучиш като човек който проклина, а мисля че не това си искала да направиш???

Второ относно предварителните прегледи - аз също съм ЗА това,ч е трябва да има и е необходим набор от минимум изследвания, които да проследят дали би имало усложнения по време на евентуална бременост или пък причини да липсва такава.
Аз например по собстена инициатива и настояване отидох на лекар след 1.5 години опити и понеже имам едно дете ми бе казано, че мога да изчакам. Когато обясних че не искам да чакам, ми направиха начални изследвания за вторичен стерилитет /хормини/ и първата причина лъсна наяве - висок пролактин. После последваха и други такива, за мое съжаление, които лекувах постепенно. Питам се аз ако не бях настояла да започнем да действаме по изследваниятя, а бяхме чакали /защото съм имала вече едно дете и второто щяло да дойде/ какви ли напразни опити щяхме да ис правим и да се чудим и разочароваме защо не става. Сега поне знам,ч е действам по стъпките и всяка открита причина /дано да няма повече/ лекуваме.

Та затова мисля, че трябва д асе въведе минимум от изследвания.
А относно изследванията по време на бременност - на мен не ми бяха правени почти никакви освен кръв, урина и васерман. Мисля,ч е има и други необходими все пак.
И още нещо - правена ми е дори преди време операция с пълна упокйа, за която забравиха да ми направят кръвна проба. Лекарски пропуск - само че някой път е фатално.

Дори, когато ти бият шут отзад това може да е крачка напред.
Не бива да губим кораж, момичета!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #32 -: Октомври 22, 2006, 19:58:03 pm »
Първо ЛАЛИ мисля, че не е хубаво така да говориш - звучиш като човек който проклина, а мисля че не това си искала да направиш???

Не проклинам, а съм загрижена. Виждам, че Огняна има нужда някой да я напътства. Между другото съм напълно сериозна. За хипохондрикът това си още една идея.
И защо  два хенамгиома на черния дроб, единия с големина колкото бъбрек не е проклятие, а аневризмата е проклятие?
Каква е разликата?
Обмяна на диагнозите!

Аз например по собстена инициатива и настояване отидох на лекар след 1.5 години опити

Огняна още не е започнала опитите. Това  е единствената, но съществена  разлика между нея и теб.
Между другото аз отидох в клиника по стерилитет по собствена инициатива и настояване шест месеца след започването на опитите, така че ти доста си закъсняла.
« Последна редакция: Октомври 22, 2006, 20:13:56 pm от Lali »
*
« Отговор #33 -: Октомври 22, 2006, 19:59:16 pm »
Ако тази тема има за цел да каже очевидното, че част от лекарите проявяват абсолютно безхаберие, да - съгласна съм, за жалост ги има :(. Утешителното е, че има и такива, които са със златни сърца и дано имат сили да продължат да са такива! Избягвайте първите, с този пазарен метод, на който са подложени, ако не друго пазарът ще ги изхвърли.
А, че не са необходими всевъзможни изследвания - това е ясно! Няма да се вманиачаваме я!
« Отговор #34 -: Октомври 23, 2006, 10:29:53 am »
Ето момичета информация за изследванията преди и след забременяване (не става въпрос за стерилитет, а планувана бременност). Явно всеки един акушер-гинеколог е запознат с тези неща, друг е въпросът, защо никой няма ангажимент да те информира, при все това, че отиваш да искаш съвет, като при специалист.
Д-р Васил Даскалов пише в своята статия:

Съвременните антенатални грижи трябва да започнат още преди жената да е забременяла /антеконцепционни грижи/.

Те трябва да се извършат поне 6 месеца преди плануваната бременност.

Антеконцепционните консултации и грижи са важни, защото някои заболявания могат да се изследват и лекуват адекватно само преди забременявене. След това най-често жената е изправена пред дилемата или да продължи една рискова бременност или да я прекъсне изкуствено, да абортира.

Пълен текст:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=159

П.П.
Момичета, моля Ви, не се заяждайте! Всеки човек си има право на мнение и всеки е прав сам за себе си. Не виждам, защо трябва да се нападаме и да спорим излишно, явно не е това целта на форума. Хайде, нека да си помагаме  :bighug: :kiss: .
*

naha

• 1474
« Отговор #35 -: Октомври 23, 2006, 11:43:18 am »
Аз силно се съмнявам че жените които след обсъждане с мъжа си да създадът поколение и да спрат с пазенето в същия момент посещават и гинеколога си и обсъждат нали въпросните изследваня. Да не кажем, че има жени, които за първи път отиват на преглед в живота си вече като са забременели..... и така нататака примерите са много.... Та верно, че лекарите проявяват в един по голям % безхаберие ама хайде да си кажем и колко жени проявяват загриженост за гинекологичния си статут още преди да решат да имат деца. Така че след като не става дума за стерилитет в тази тема смятам, че отговорност за това носят и жените.
*

naha

• 1474
« Отговор #36 -: Октомври 23, 2006, 11:51:32 am »
А м/у другото Котана, тук в тая тема мисля, че както не става дума за стерилитет не става дума и за изследвания след толкова дълъг период на неуспех. Това че при теб явно е имало проблем, които определено ти е пречел да забременееш съвсем не означава, че една млада жена което прави опити от 2 месеца трябва да направи всичките изследвания, на които се подлагат жени със вече диагноза стерилитет било то първичен или вторичен.
*

skrita

• 226
  • Обичам послушни бебета
« Отговор #37 -: Октомври 23, 2006, 14:31:52 pm »
Леле, мале.Ако стресът се окаже при мен главен фактор за липсата на бременност, то аз няма да стана мама.Дори след тоновете хапчета и литрите билкови чайове за успокоение на нервите.
Аз съм толкова чувствителна, че една съседска кавга късно вечер/в панелките се чува всичко  :lol:/ може да ме държи будна цяла нощ потънала в сълзи.
*

naha

• 1474
« Отговор #38 -: Октомври 23, 2006, 18:20:38 pm »
Скрита недей така бе мила. Това не е само вредно за бебеправенето за теб като цяло е много неприятно. Плюс тва едва ли ти трябва някоя друга болест да си докараш с тея нерви. Мисли и за себе си. Бъдещото ти бебче ще има нужда от спокоина и здрава майка, нали така. :D
*
« Отговор #39 -: Октомври 23, 2006, 20:59:52 pm »
Нямах впредвид теб лично дадох примери попринцип. Това което казваш е хубаво да се прави, но ...
Naha, всъщност аз не съм го приела лично, но благодаря ти! По-скоро се засегнах от поставянето на разни диагнози, честно казано не съм събирала толкова негативни реакции за 5 години назад... Но очевидно с Lali сме различни типове :), малко ми преписва крайности, до които нито съм стигнала нито съм изразила...
Та сега по същество, Лили, би ли споделила, как се справяш с този генитален херпес, че два месеца ми е редовен гост след менструация и ми прекъсва бебеправенето. Разбрах за него точно преди тези два месеца, оказа се че съм си го носила в себе си, макар че не помня в съзнателния си живот да ми се е появало такова нещо /мъжът ми за себе си също; не сме кръшкали :)/ Anonymous, знам че носи опасност при раждане, но не знах, че и по време на бременността? Имаш ли повече инфо. Моят гинеколог, на когото имам доверие и смея да твърдя че е добър специалист, не ми спомена за такава - при рецидив, обаче.
tina_cute, как се развиват/развиха неща при теб? Направо ме потресе с тези хемангиоми!
Skrita, спокойно! Отдай се на любовта и ласките и забрави мислите за стреса. Ще станеш мама, толкова много искаш, къде ще ходи това бебе... :D