Д-р Бърди, съжалявам че пиша следващите редове, но вече не издържам. Как е стигнала до това положение Бургаската болница, цялата ни държава? Нагледах се на безхаберие, безчувствие, липса на човечност и какъвто и да е професионализъм. След като чакахме близо час хирурга, с който имахме уговорка от предния ден, да се наговори със сестрите и сигурно 10 пъти мина безцелно и видимо отегчен покрай нас ни назначи изследвания - ПКК, ехограф и консултация с педиатър. Всичко беше пародия и пълен фарс. След като ни препращаха от кабинет на кабинет и етаж на етаж, стигнахме до лабораторията, където през малко прозорче си подаваш ръката и ти бодат пръста, оттам на ехограф, където "лекарят" след като ни се накара доволно, я "прегледа". Видимо за мен пълен алкохолик, ръцете му треперят,направи леко движение по коремчето й за секунда и това беше. От там чакахме поне половин час да дойде педиатър, който като дойде намусен не каза поне едно "Добър ден". Опитах се да обясня защо сме там, а той с движение ме подкани да давам по-накратко. Прослуша гърдичките, понатисна корема, погледна гърлото и това беше прегледа. И всичко това на фона на пълна цигания, мизерия, възрастни хора на носилки по коридорите, висят катетри, системи и пр. И това беше за днес. До колкото разбрах утре ще и правят ректоскопия, ако съм запомнила правилно. Не зная вече от какво по-напред ще се пръсне сърцето ми, от притеснението дали на бебето му има нещо, от натрупания гняв или от отчаянието. Не искам да съм вече част от това, от тази държава, от този народ. Най-ме плаши това, че на никой не му прави впечатление, всеки е унесен от злобата, безразличието и зависта. Колко хора трябва още да умрат в тази болница за да се направи нещо? Докато чакахме хирурга, присъствахме на жалък монолог. Две момичета, видимо на стаж попълваха изследвания в картони на хора в предоперационна. И се чува кикотене и думи: Мале, объркахме резултатите на бабето. А това "бабе" го подготвяха за операция.
Докторе, това което направихме днес за мен е напълно безмислено, не мога да вярвам на ехографията, нито на мнението на педиатъра.
по спомен изследванията на кръвта са следните: хемоглобин - 123, левкоцити - 11, тромбоцити -270.
Заключението на педиатъра беше следното: Няма температура, гърди чисти, гърло - розово, сърдечна дейност - нормална, корем - мек и безболезнен. Което въобще не ни дава отговор на проблема, който търсим.
И понеже наистина вече сърцето ми ще се пръсне от тревога, само ми кажете, тази ректоскопия, която ще направим утре, дава ли отговорите които търсим, или трябва да се направи и нещо друго?