От медицинска гледна точка - нищо , обаче за 3 месеца бебето трябва да идва 6 пъти в ДК. Едва ли е много удобно за майките, а па за д-ра да не говорим. Имам 70 деца под 1 година в практиката ,ДК-то е доста напрегнато и ако ми идват и по 2 пъти месечно ....
Ей това изказване ме гръмна!
Всяка майка /нормално мислеща/, ако трябва и десет пъти ще се разходи до лекаря, щом се касае за здравето на детето й. Така че, не мислете за "удобството" на майките. Зравето няма нищо общо с удобството.
Не ми казвайте, че не може да се организира ваксинация. Например с наемане на акушерка , която да поставя ваксините. При нашия личен лекар ваксинацията се прави точно за пет минути. Майката е предупредена, че идва само за ваксинация. Доктора удря една слушалка, преглежда гърло и в кратце пита майката има ли симптоми, които могат да бъдат основание за отказ на ваксина. Ако всичко е наред, акушерката си приготвя ваксината, а докторката примерно пише поредната бумащина за изписване на лекарства по здравна каса.
Следва и реторичния въпрос: Ми ако от тези ваши 70 деца, двадесет процента имат здравословни проблеми и трябва да ги приемете не два, а три пъти седмично? Тогава какво- ще откажете ли? Примерно : ДК в началото на месеца, в средата на месеца вирусна инфекция, приключила в края на месеца с бронхеолит.
И като са ви много 70 деца под годинка в практиката - що ги взимате? Имам предположение - защото двама родители доволни за грижата на тяхното дете, са също ваши пациенти. А там - при възрастните пациенти , знам как се играе "на дребно" - пускане на профилактики, на прегледи, на талон на осигурен пациент, който се дава на неосигурен "наш човек".
Повярвайте ми ,знам че на джипитата им скъсват не шортите, а задника от проверки, че ги глобяват за най-малкото нещо, че си чакат парите и се превръщате на просяци за изработеното, дерат ги с наеми за капбинети, пари за компютърни програми, виснат пред опашки най- различни няколко пъти в месеца...
Не разбирам само как лекар може да абдикира от БЪЛГАРСКОТО ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И и да пресмята колко време ще отдели на дете, записано в практиката му.
Една от причинете, за които дълбоко уважавам доктор Бърди, е тази - той помага, не абдикира. И то съвсем безкористно, при все че всички ние тук не сме записани в практиката му в чужбина, а отнемаме от работното или личнотно му време.