0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Да, но като крайна мярка и то само за жителите на Бургас. Които след търсене с лупа на свястна педиатрична помощ вече са се предали на съдбата.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Не закачайте тигрите, защитени животни са, ще ви обадя на PETA. Мога да ви предложа нокти от малка бяла пума (отговаря на името Цанко), снощи й ги отрязахме.

П.П. Тъй като съм от групата, спомената от Birdie , спирам да спамя и отивам да си налея едно.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
:lol: :lol: :lol: изкарайте се всички бургазлии сега за едно малко
« Последна редакция: Февруари 01, 2010, 18:24:07 pm от Елфи »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Аз предлагам и без да сме бургазлии, предвид зимната обстановка, да си сипем по едно за сгряване :wink:
*
Ефирче, много ти благодаря, миличка!!!

Това му е хубавото на живота, че всеки е компетентен в различни неща и всеки е свободен да направи своя избор!

За себе си съм избрала, че ако мога да добавя любопитство и знание, никога не се ощетявам и лишавам сама от това! Ако има врата пред мен, предпочитам да я отворя, за да не ме мъчат кошмарите, че там е спотаен голям страх и големи чудовща, защото може да ма и вход към непознат, интересен свят.

За неща, които не съм компетентна докрай, предпочитам да не се подигравам, поради самоуважение!

Всеки си избира!
*
:lol: :lol: :lol: изкарайте се всички бургазлии сега за едно малко
Имам дългогодишен стаж в трошенето на нерви с бургаски лекари, така че съм си заслужила питието.  :lol:
*
При нас пък против повръщане ми бяха казали да давам Спрайт.

*

Birdie

• 11040
В него също има цитрат... .
Sir Alec Guinness
Рози,  :hug2:

Д-р Birdie , с кое от написаното от мен не сте съгласен и защо?
Къде сгрешиха вашите колеги в преподаването на тази, малка част от конвенционалната медицина?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
п.п.2 Забравих нещо изключително важно - при температурни състояния не се прилагат никакви загряващи процедури.

това е много вярно и близко до ума. цитирам го, защото в седмичната тема на майките имаше няколко разказа на майки, които опитвали да сгряват крайниците на децата при висока температура, защото те били изстинали. и се надяват чрез сгряване на крайниците да смъкнат общата телесна температура....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Не вярвам и аз много на бабешки деветини, но ми се е случвало няколко пъти да се залея с горещи напитки...пантенол...помага не много, мехур не излиза но доста време е червено и боли...Понеже веднъж се залях пред майка ми, тя ме намаза веднага с разбито яйце....не само че отнема топлината, яйцето на коричка стана, на няколко пъти ме маза...нито ме болеше след това, нито мехур стана, нито червено, нито белег  :wink:
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Аз съм се мазала само с белтък - върши работа. Знам още бабешки илачи, но ....
Ще ви разкажа за компресите с ракия на гърлото - с тях и без тях - докато не си получех дозата пеницилин не ми минаваше гнойната ангина. А си правех по две на зима. И друг бабешки лек - мед и сода за хляб и се натриват гнойните сливици. Резултата - дори от миризмата на мед ми се гади и трудно ми преглеждат гърлото сега, защото се давя да повръщам. Все приятни спомени от бабешки лекове.
А с ангините приключих щом ми извадиха сливиците.
*
п.п.2 Забравих нещо изключително важно - при температурни състояния не се прилагат никакви загряващи процедури.

това е много вярно и близко до ума. цитирам го, защото в седмичната тема на майките имаше няколко разказа на майки, които опитвали да сгряват крайниците на децата при висока температура, защото те били изстинали. и се надяват чрез сгряване на крайниците да смъкнат общата телесна температура....

Всъщност, това е вярно, jam. Ще ми бъде интересно какво ще каже и д-р Бърди, но аз съм силно озадачена от това, че много български педиатри препоръчват детето веднага да се поразсъблече, щом започне да вдига температура.

За да се знае как да се постъпи, трябва първо да се познава механизмът на покачване на температурата. В момента, в който тя започне да се покачва, топлината се отдръпва от крайниците, за да може да се постигне ефективност на покачването. Треската в този първоначален момент е част от строен механизъм на тялото, за да се осигури покачването на температурата. В такъв момент действително трябва да се затоплим, за да помогнем на процеса да се достигне нужната температура, към което се стреми тялото.

Не ви ли е тресло? Аз лично се обувам с 2 чифта вълнени чорапи и се завивам с юргани. Не мога грам да си представя как ще се разсъблека в такъв момент. Чак когато се достигне "лечебното" изпотяване, тогава на човек му става горещо и сам се отвива и разсъблича.

Не знам точно как действат температуропонижаващите, но те подпомагат целия този процес, като крайният ефект е понижаването на температурата.

« Последна редакция: Април 04, 2010, 23:42:19 pm от Medea »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Medea, и на мен ми е интересно как д-р Бърди ще коментира твоето описание, но без да съм специалист, на мен ми се струва, че бъркаш.

втрисането е нещо различно от просто покачване на температурата и не е задължителен етап от покачването. когато те "тресе", имаш субективно усещане за студ поради това, че кръвта отива към вътрешните органи, а крайниците ти изстиват - затова се завиваш и обуваш. не се завиваш защото трябва да помагаш на тялото да се затопли още повече, а защото ти се струва, че ти е студено.

при покачване на температурата крайниците изстиват, да. но температура се сваля чрез охлаждане, не чрез загряване. елементарна физика е това.

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040
"...Всъщност, това е вярно, jam. Ще ми бъде интересно какво ще каже и д-р Бърди, но аз съм силно озадачена от това, че много български педиатри препоръчват детето веднага да се поразсъблече, щом започне да вдига температура."

>>Нещата са простички. Ако температурата е съпроводена с втрисане - ще завиете. Ако покачването е без втрисане, не е необходимо нито да завивате, нито да разсъбличате. Нужно е да дадете антипиретик.

Аз лично не поддържам мнението да не се дават антипиретици под 38. Смятам го за необосновано, недоказано (като полза) и рисково като поведение. Ако детето подскача с 38? може и да не подскача и играе след 1/2 час а да направи гърч, например, ако т-та внезапно отиде към 40... .

Изобщо моето скромно мнение е че никой практически работещ Педиатър не може и да мисли да оставя деца (особено под 2 годинки) с т-ра с часове и по принцип за мен този въпрос е вид "лакмус" за това колко "практически опитен" е един Педиатър... почне ли да ми говори  "до 38 чакаме и т.н.", го отписвам от "интересните" за мен професионалисти. Това е толкова базов и дълбок въпрос, че който не успее там да ме впечатли, едва ли ще ме впечатли с редки диагнози и научни "абра-канабри" от последна мода (като "Сингюлер" манията, например, или светенето с фенерче из нослетата, или кашкавал овчи-сирене краве, триковете...).

Видял съм много, за да ме лъжат лесно... .
Знаете ли, когато работите много години, видели сте доста неща, всяка нова за Вас информация се пречупва през личното мнение. И много трудно си променя мнението човек, имащ дълбок практически опит.

Едно отклонение ще направя тук... това с 38 е Американско мнение и в Европа не се поддържа навсякъде- например Французите НЕ го поддържат и дават антипиретик над тази т-ра, над която детето не се чувства добре. Но над 38- винаги. Тяхна (Американска) е също теорията че видите ли нормалната т-ра била до 37.3, с което аз лично категорично не съм съгласен. Впрочем, никой не знае- няма да намерите лекарски учебник, в който ТОЧНО И ЯСНО да е дефинирано кое е нормална т-та, и кое не е. Пишат че над 38 било повишена, под 38- не била. Да, но има пневмонии и с 37.7...така че >> пак "увиснахме Господа" .
Моето мнение? всичко над 37 (включително и 37) си е т-ра над нормата. Всичко до 36.9- норма. Това под мишницата измерено, и то лява мишница.

Американците, които са майстори на помпозните фрази, често говорят за "възможност за обучение", имайки пред вид и възрастен колега да може да усвоява нови неща. Да, но това е чисто двуличие:

*усвояването и четенето в специалността са дълбоко лични неща. Или те интересува и го правиш, или не. Не става с внушения. Ако си беден, мизерен, изтъпкан Бг лекар с по 200-300Е заплата,и обитаваш тавани без вода и тоалетна, четене няма. Вкусове и предпочитания има имащият. Нямащият живее ден за ден... как да не му тече панела, или да ги уплътни за да не духа. Или да си плати ток и вода и телефон.
*истински новите неща в Педиатрията са много малко и касаят най-вече употреба на лекарства и ваксини. И в сферата на инфекциозните болести, но от фундаментално естество и без пряко практическо отражение. Нови са също и неща от сферата на детската психология, развитие, които обаче аз колкото повече чета, толкова повече се съмнявам дали са достоверни.
*почти нищо ново няма от десетилетия в базовата Педиатрия- например как да не Ви се подсича бебето или, например, защо едно дете може да има главоболие сутрин, коя е най-честата причина... .
*с тези помпозни фрази се цели всъщност да се манипулират лекарите. Да се оставят всички без стабилната опора на личното мнение и опит, обявявайки всеки не поддържащ официалния "консенсус" за "не актуален" професионалист, след което се започва с "лепене на етикети" и дискредитация. И когато оставиш един професионалист без опора, можеш "да го въртиш" както си искаш- днес забраняват спането на бебетата по корем >>> утре го разрешават. Днес говорят едно >> утре се обръщат като фурнаджийски лопати, и поддържат диаметрално противоположни неща за верни. И стадото овчици доктори следват. И стават за смях. Затова всеки професионалист трябва да следи, да се съмнява, но и да преценява само и единствено на базата на опита си и на фундаменталното правило "Първо да не се вреди".
* тъжната истина често е че тези, не препоръчващи даването на антипиретик под 38, ако имат реална практика, ще дават и от 36.9 "профилактично" и от паника. Толкова ми са смешни като ги гледам по конгреси какви книжни плъхове са станали, как с хъс манипулират... а като ги питаш как ще лекуват една хрема гледат виновно като провинили се първолачета. Там стигна Медицината... днес.

п.с. Моля горните мисли да не се приемат като оправдание за съществуването на феномени "Мустаков-Маринова" или колегата Чавдаров. Тук говорим за прагматични неща, а горепосочените феномени са толкова извънземни и грешни, че в категорията "второ мнение" и правото му на съществуване  просто не се вместват. Защо? Защото е ясно че, слонът има един хобот. И няма порода с два хобота, като вторият например замества левия крак на слона. Както се опитват да ни убеждават горепосочените феномени-лица.
« Последна редакция: Април 05, 2010, 02:58:24 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Педитрията е особена специалност. Както и Интернистите.
Това е дълбоко практическа специалност, където опита тръгва от една научна база-минимум и този именно опит играе първостепенна роля. Няма друга специалност, в която чистата наука да се разминава толкова с Практиката. Но не по въпросите на лечението, а по въпросите на Диагнозата и подходите в интерпретацията на ставащото ПРЕД очите Ви.
Една фрактура за Ортопеда си е "фрактура". Но едно дете с т-ра значи хиляда и две неща. А не едно.
Именно там е умението и таланта на един практикуващ Педиатър- да интерпретира правилно ставащото, динамиката му, да може да се ориентира адекватно в често много заплетена реалност. Книгите са основата за да тръгнеш, но са и измамна псевдо-реалност, ако не си заложиш креативно мозъка да работи, и не се научиш ДА НАБЛЮДАВАШ ставащото. На мнозинството хора им липсва именно това- да наблюдават. И да интерпретират видяното. Без да знаеш обаче- няма да видиш.

Децата рядко говорят със смислена за Вас информация, освен в редки случаи и възраст над 7-8-9-10.
Опитът дава база за интерпретация на симптомите и ставащото. Например температура с хрема и кашлица почващи в един ден, е различно от 1,2,3 ден т-ра, след което ринит, след което >> кашлица.
« Последна редакция: Април 05, 2010, 02:44:39 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
Докторе, а защо едно дете може да има редовно главоболие сутрин? И особено през лятото?
Може ли да е от ниска кръвна захар? Правени са му няколко прегледа при Офталмолог, Невролог, правена му е енцефалограма и не откриха причината за главоболието.
*
втрисането е нещо различно от просто покачване на температурата и не е задължителен етап от покачването. когато те "тресе", имаш субективно усещане за студ поради това, че кръвта отива към вътрешните органи, а крайниците ти изстиват - затова се завиваш и обуваш.

при покачване на температурата крайниците изстиват, да. но температура се сваля чрез охлаждане, не чрез загряване. елементарна физика е това.

Говорех за случаите, когато покачването на температурата е свързано с втрисане и студени крайници, какъвто беше примерът ти за майките, които затопляли. Аз лично мисля, че разсъбличане в такъв момент може дори да е опасно.

не се завиваш защото трябва да помагаш на тялото да се затопли още повече, а защото ти се струва, че ти е студено.

Какъв е биологичният смисъл на покачването на температурата? Най-просто казано повишената температура стимулира размножаването на определени клетки, част от "армията" на имунната система, които започват да работят много по-добре, на високи обороти и се справят по-ефективно с микробите. Това са разни Т-клетки (лимфоцити), левкоцити и т.н. След като се постигне нужната температура и те са си свършили работата, настъпва изпотяване, чрез което тялото се охлажда и изхвърля токсините от метаболитните процеси. Затоплянето е механичният начин да се подпомогне процеса. Вземането на антипиретик - физиологичният. Когато се комбинират, ефектът е най-голям.

Тук, за да съм по темата ще споделя, че при първи симптоми на простуда, бабешкото загряване на краката (за големи деца и възрастни естествено) в леген с морска сол и гореща вода винаги ми е действало безотказно. Не че е чудотворно, такъв народен лек едва ли има, но действително подпомага тялото да се стопли и да се преодолее по-бързо простудата.

д-р Бърди, и аз винаги съм се дразнела от този механичен подход - до 37.5 или до 38 или до 38.5 (има различни вариации) не даваме антипиретици. За мен общото състояние на детето е това, което трябва да е водещо при назначаването на медикамент. Едно дете с 37.5 може да се чувства много зле, да е апатично, вяло, да има болка и т.н. и да се налага да бъде облекчено.

Като цяло за народната медицина мисля, че трябва да се прилага много внимателно за бебета и много малки деца. Иначе съм голям привърженик. Например на чесъна - счукан добре чесън на ходилата действа като естествен антибиотик. Или счукан чесън, увит в марличка и в ухото при болка.
« Последна редакция: Април 05, 2010, 12:09:36 pm от Medea »
*

Birdie

• 11040
Не забравяйте няколко неща:

* повишената температура не е толкова защитна реакция колкото реакция към стимул. Ако не бе така, щяхме да си имаме постоянно повишена температура. Контролът на телесната темпратура е в много тесни граници и перфектен. Именно затова 37.3 постоянно не е нормална температура. Да, дневни вариации има, но това е друг въпрос.
* наистина може повишената температура да стимулира защитни механизми, но това изобщо не значи че щом свалите температурата защитните механизми престават да функционират. Защитните механизми са отговор на стимул, а не са се отключили "от само себе си". Следователно отговорът на външният стимул продължава независимо каква е т-та щом стимула (вирус, инфекция, онкологично заболяване и т.н.) е наличен. Пример? Спира ли имунният отговор към една тежка инфекция съпроводена от хипотермия? Не.
* Да, Нурофен и от групата са имуносупресори и понижават имунният отговор към инфекции. Но с една,две дози дневно нещата много не се променят за здрави деца.

* няма НИТО едно научно доказателство или статия доказващи че, деца на които не са давани антипиретици, се оправят по-бързо от деца, на които са давани. При едно и също заболяване,разбира се. Опитът показва че деца с добър контрол на повишената т-ра много по-лесно и бързо преодоляват банални вирусни заболявания, отколкото деца с лошо хранене и обезводнени от дни с висока т-ра. Тук има възрастови различия и много други детайли. Защото липсата на контрол на т-та допълнително "наслагва" върху основното заболяване допълнителна патология >> най-вече обезводняване,липса на адекватно хранене, силен катаболизъм със загуба на тегло. Не е все едно дали ще имате диария с тежко обезводняване от висока т-ра, или диария с контрол на т-та, и от там по-слабо обезводняване.
« Последна редакция: Април 05, 2010, 14:40:47 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Не забравяйте няколко неща:

* повишената температура не е толкова защитна реакция колкото реакция към стимул. Ако не бе така, щяхме да си имаме постоянно повишена температура. Контролът на телесната темпратура е в много тесни граници и перфектен. Именно затова 37.3 постоянно не е нормална температура. Да, дневни вариации има, но това е друг въпрос.

Разбира се! "Датчиците" отчитат растеж на някакъв патогенен микроорганизъм (стимулът) и "главният компютър" дава команда на "термостата" да увеличи производството на пироген, който именно е вещество, предизвикващо повишаването на температурата.

* Да, Нурофен и от групата са имуносупресори и понижават имунният отговор към инфекции. Но с една,две дози дневно нещата много не се променят за здрави деца.

Хм, това е важно уточнение. От "групата" имате предвид всички антипиретици ли, т.е. и парацетамола?

* няма НИТО едно научно доказателство или статия доказващи че, деца на които не са давани антипиретици, се оправят по-бързо от деца, на които са давани. При едно и също заболяване,разбира се. Опитът показва че деца с добър контрол на повишената т-ра много по-лесно и бързо преодоляват банални вирусни заболявания, отколкото деца с лошо хранене и обезводнени от дни с висока т-ра. Тук има възрастови различия и много други детайли. Защото липсата на контрол на т-та допълнително "наслагва" върху основното заболяване допълнителна патология >> най-вече обезводняване,липса на адекватно хранене, силен катаболизъм със загуба на тегло. Не е все едно дали ще имате диария с тежко обезводняване от висока т-ра, или диария с контрол на т-та, и от там по-слабо обезводняване.

Значи ли това, че не самата температура, а контролът на обезводняването като резултат от нея, е всъщност факторът за по-бързо оздравяване?

Иначе, оводняването е задача номер 1 при повишена температура, особено продължителна и особено при диария. Самият прием на повече течности спомага да се регулира температурата. Колкото до лошото хранене, по-скоро недохранването е причина за всякакви усложнения. Но това нека го оставим настрана, защото случаят е специфичен.

И пак, за да не се отклонявам от темата, едно бабино средство, но от южните държави - твърди се, че водата от кокосов орех е природният електролит и е силно енергизираща. Съдържа натурална захар, соли, витамини, калий, минерали. Тук има повече.