"...Всъщност, това е вярно, jam. Ще ми бъде интересно какво ще каже и д-р Бърди, но аз съм силно озадачена от това, че много български педиатри препоръчват детето веднага да се поразсъблече, щом започне да вдига температура."
>>Нещата са простички. Ако температурата е съпроводена с втрисане - ще завиете. Ако покачването е без втрисане, не е необходимо нито да завивате, нито да разсъбличате. Нужно е да дадете антипиретик.
Аз лично не поддържам мнението да не се дават антипиретици под 38. Смятам го за необосновано, недоказано (като полза) и рисково като поведение. Ако детето подскача с 38? може и да не подскача и играе след 1/2 час а да направи гърч, например, ако т-та внезапно отиде към 40... .
Изобщо моето скромно мнение е че никой практически работещ Педиатър не може и да мисли да оставя деца (особено под 2 годинки) с т-ра с часове и по принцип за мен този въпрос е вид "лакмус" за това колко "практически опитен" е един Педиатър... почне ли да ми говори "до 38 чакаме и т.н.", го отписвам от "интересните" за мен професионалисти. Това е толкова базов и дълбок въпрос, че който не успее там да ме впечатли, едва ли ще ме впечатли с редки диагнози и научни "абра-канабри" от последна мода (като "Сингюлер" манията, например, или светенето с фенерче из нослетата, или кашкавал овчи-сирене краве, триковете...).
Видял съм много, за да ме лъжат лесно... .
Знаете ли, когато работите много години, видели сте доста неща, всяка нова за Вас информация се пречупва през личното мнение. И много трудно си променя мнението човек, имащ дълбок практически опит.
Едно отклонение ще направя тук... това с 38 е Американско мнение и в Европа не се поддържа навсякъде- например Французите НЕ го поддържат и дават антипиретик над тази т-ра, над която детето не се чувства добре. Но над 38- винаги. Тяхна (Американска) е също теорията че видите ли нормалната т-ра била до 37.3, с което аз лично категорично не съм съгласен. Впрочем, никой не знае- няма да намерите лекарски учебник, в който ТОЧНО И ЯСНО да е дефинирано кое е нормална т-та, и кое не е. Пишат че над 38 било повишена, под 38- не била. Да, но има пневмонии и с 37.7...така че >> пак "увиснахме Господа" .
Моето мнение? всичко над 37 (включително и 37) си е т-ра над нормата. Всичко до 36.9- норма. Това под мишницата измерено, и то лява мишница.
Американците, които са майстори на помпозните фрази, често говорят за "възможност за обучение", имайки пред вид и възрастен колега да може да усвоява нови неща. Да, но това е чисто двуличие:
*усвояването и четенето в специалността са дълбоко лични неща. Или те интересува и го правиш, или не. Не става с внушения. Ако си беден, мизерен, изтъпкан Бг лекар с по 200-300Е заплата,и обитаваш тавани без вода и тоалетна, четене няма. Вкусове и предпочитания има имащият. Нямащият живее ден за ден... как да не му тече панела, или да ги уплътни за да не духа. Или да си плати ток и вода и телефон.
*истински новите неща в Педиатрията са много малко и касаят най-вече употреба на лекарства и ваксини. И в сферата на инфекциозните болести, но от фундаментално естество и без пряко практическо отражение. Нови са също и неща от сферата на детската психология, развитие, които обаче аз колкото повече чета, толкова повече се съмнявам дали са достоверни.
*почти нищо ново няма от десетилетия в базовата Педиатрия- например как да не Ви се подсича бебето или, например, защо едно дете може да има главоболие сутрин, коя е най-честата причина... .
*с тези помпозни фрази се цели всъщност да се манипулират лекарите. Да се оставят всички без стабилната опора на личното мнение и опит, обявявайки всеки не поддържащ официалния "консенсус" за "не актуален" професионалист, след което се започва с "лепене на етикети" и дискредитация. И когато оставиш един професионалист без опора, можеш "да го въртиш" както си искаш- днес забраняват спането на бебетата по корем >>> утре го разрешават. Днес говорят едно >> утре се обръщат като фурнаджийски лопати, и поддържат диаметрално противоположни неща за верни. И стадото овчици доктори следват. И стават за смях. Затова всеки професионалист трябва да следи, да се съмнява, но и да преценява само и единствено на базата на опита си и на фундаменталното правило "Първо да не се вреди".
* тъжната истина често е че тези, не препоръчващи даването на антипиретик под 38, ако имат реална практика, ще дават и от 36.9 "профилактично" и от паника. Толкова ми са смешни като ги гледам по конгреси какви книжни плъхове са станали, как с хъс манипулират... а като ги питаш как ще лекуват една хрема гледат виновно като провинили се първолачета. Там стигна Медицината... днес.
п.с. Моля горните мисли да не се приемат като оправдание за съществуването на феномени "Мустаков-Маринова" или колегата Чавдаров. Тук говорим за прагматични неща, а горепосочените феномени са толкова извънземни и грешни, че в категорията "второ мнение" и правото му на съществуване просто не се вместват. Защо? Защото е ясно че, слонът има един хобот. И няма порода с два хобота, като вторият например замества левия крак на слона. Както се опитват да ни убеждават горепосочените феномени-лица.