0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Доктор Бърди, забравихте нещо :lol:.
Адаптираното мляко трябва да е от точно определена марка, защото я внася не кой да е,а милата дъщеря на въпросната докторка. Е на това му се казва "затворен цикъл". Семейно предприятие.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Ами ето как се стига: "сладки водички".....Просто е.....
    :D Но иначе съвсем сериозно приемам препоръките и съветите ви.Бъдете здрав!
Дано... дай Боже!
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Доктор Бърди, забравихте нещо :lol:.
Адаптираното мляко трябва да е от точно определена марка, защото я внася не кой да е,а милата дъщеря на въпросната докторка. Е на това му се казва "затворен цикъл". Семейно предприятие.
Знам за това. Но  не исках да го споменавам.
А иначе самият факт е отвратителен.

Всичките там >> Чав с гимнастиките му, Маринова, Мустаков, Др. Бобев, всичките тези "псевдо" и т.н. са непоносими за мен.
Това е катастрофа... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Този първия с гимнастиките ще се самоунищожи, спокойно.
Подразбрах, че през последните няколко години масово напускат обучените от него лекари, които изглеждаха доста предани. И логопеди и рехабилитатори.
Спирам да спамя, съжалявам, но не се въздържах.
Но едно съм си наумила и няма да се откажа. Лятото да пусна диването да потича из двора на клиниката, дано надзърне от някой прозорец да видим каква ще е диагнозата сега.
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
Да не казвам голяма дума, но не бих изпробвала върху  детето.
А това с мушкатото - стига вече.
*
Доктор Бърди, нямам представа с какво се занимават споменатите хора, най-вероятно комерсиално използват идеята за "народната медицина", но с печелбарска цел.
Не, не става въпрос за това. Не е и за готовите билкови лекарства, които са наводнили нашия пазар. Опитвала съм от тях преди няколко години и съм с впечатлението, че тези билки силно приличат на смляно сено, но не само по полския си аромат. Намен лично грам не ми помогнаха.

Не ми се иска изобщо и да се противопоставя педиатрията на тези "бабини лекове", защото това са несъпоставими неща.

Мисълта ми е за всичко онова домашна направа, което знаем от преданията и от паметта на поколенията назад и което симпатично наричаме "бабини лекове". За онова нещо, което, когато сме безпомощни и нямаме в момента достъп до свестни лекари, инцидентно ползваме, за да сме спокойни, че все пак правим нещо. И лечебната сила на тези "лекове" се свързва най-вече с естествените свойства на веществата и нещата.

Сийчето много образно се е изразила за "туршията", но едва ли има родител, който съблича детето си и започва периодично да ръси: сол, захар, оцет, моркови на кръгчета, цветно зеле - та дано нещо да подейства.

Ето и моят акъл стига да се досетя, че мазането със свинска мас е отживелица и не съм го прилагала. Ползвах козметика на Джонсън, от което бебешко олио обаче кожата на детето ни не стана по-добра, а взе да става на люспи, след което зарязах и тази козметика и не съм я мазала с нищо, защото нямаше проблем и нужда на практика.

Ограмотяването обаче е възможно само с разговори и обосновки, а не със забрани и страх, и засрамване.

Но трудно ще приема, че домашните компреси и разтривките със спирт са нещо ужасно вредно за децата. И този специален спирт нали все пак е спирт кое му е безвредното, а, да, може да има омекотители за кожата;аз също я мажа след това с тоалетно мляко и не е имала проблем. Но пак влиза в кръвта... Ами не се е напивала, нали щях да позная ...

И коя е разумната възраст да започнат да се правят компреси например, за колко годинки става въпрос?!

Да си призная, беше ме повече страх да и дам първия път антибиотика, а след втория, който почти повръщаше, че и гъбична инфекция хвана от него, направо ме втриса, като се сетя, че пак ще се наложи и няма да знам как ще реагира телцето и този път.

Ето "рецептата" с брашънцето ми се струва безвредна, защо да не се приложи и на малко детенце?! Не се ли отива в другата крайност на вманиачаването и истеричното поведение...

Усещам обаче, че много жени тук просто се срамуват да си признаят за тези лекове, макар че съм сигурна, че много от тях са се разпознали в "Аферата с водката" и са си отдъхнали, че не са сами в невежото си експериментиране. И ги е страх да споделят и така няма никога да разберат дали грешат, или не. Само откритият и честен разговор за тези "бабини лекове" може да е полезен, защото ще ни ориентира кое е бзвредното и кое трява да се избягва.

Пак да си повторя, че става въпрос за помощни неща, не за тежки случаи!

Докторе, "просто" е за Вас, защото сте добър специалист! Но колко от нас познават в реалния си живот такива педиатри?! Ние, пациентите, се лутаме и търсим, и опитваме, и   грешим, и се поправяме, и се учим. Както за всичко друго в живота.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
докторе, моля Ви - обяснете ни за мазането на ходилата на малки деца с водка и друг вид спирт като лекарство срещу хрема (лекувана преди това с антибиотик), защото DivaRoza няма да спи спокойно дни наред...

вредно ли е или безвредно? ако е вредно - защо (lady_11 иска да знае)
полезно ли е или безполезно? ако е полезно - в какви случаи?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

jam

• *
  • 14924
Дива Роза, ако детето ми се разболее, ще намажа краката му със спиртна напитка. Благодарение на твоя съвет, разбира се.
А ако някой знае народен лек за килограми...

ако се разболее от какво? Дива Роза не е уточнила при каква диагноза се разтрива със спиртни напитки...

а народен лек за килограми ще ти дам веднага - катинар на хладилника. действа безотказно. но това сигурно и свеки го знае, де...  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Доктор Бърди, спокойно можете да изтриете темата!

Да не разваляме имиджа...Джам, схванах какво е твоята позиция по тези въпроси, не е нужно да продължаваш с подигравките!

Темата трябваше да е за невежите, но явно съм единица тук, което на практика я обезсмисля!

Извинявам се! Дано вежите спят спокойно!
*

jam

• *
  • 14924
DivaRoza, моля те - никой не ти се подиграва!

в началото се опитах да те убедя аргументирано. видях, че въпреки любезната ти реакция, ти си стоиш на мнението. затова се надявам Бърди да коментира конкретно този казус като лекар-педиатър. неговото мнение е меродавно, не моето.
казваш, темата е за невежите - защо да я трием тогава?

успокой се... не се опитвам да ти покажа, че знам повече от теб.

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Бари, това със захарта във водата ми е познато. Даваха им да пият сладка вода още в неонатология а ме посъветваха и аз да го правя в деня на изписването ни. На 100 гр. вода 1 ч.л. захар. Ами...давах им. Пият си с удоволствие между храненията ако се разбудят. Може би 2 седмици след изписването спрях да слагам захар защото на няколко пъти забравих а после от педиаърката ни разбрах, че постепенно се намалявала и спирала. Ами спрях я отведнъж без да искам и знам:)

За бабините лекове...бих пробвала "ако се наложи".
Сега се сещам, че имам 2 или 3 тома "Народната медицина":) Там за доста болести имаше описани лекове , които да облекчават или помагат при определени случаи.
« Последна редакция: Януари 31, 2010, 18:47:16 pm от Lisko »
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
вредно ли е или безвредно? ако е вредно - защо (lady_11 иска да знае)
полезно ли е или безполезно? ако е полезно - в какви случаи?
Поправка: аз знам , че е вредно и неполезно. Мъжът ми не го знае и при температура на детето ме увещава да го мажем с първак /70 градусова ракия/, защото свекърва ми така му е свалява мигновенно температурата като малък, а така практикува и девер ми с племеника ни от бебе.
Та ми се ще да се обясни защо НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ МЕДИЦИНСКИ ОБОСНОВАНО, за да приключа със спора веднъж за винаги.

Понеже сме фаза със запек - кви ли не рецепти чух в рамките на три дена, коя от коя по-безумни. То не беше течен парафин, то не беше зехтин ...
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Аз лично не съм използвала бабини лекове върху детето си(освен кърпата с оцет при висока температура) но мен като дете ме тъпчеха с какви ли не бабини бърканици заради бронхиалната астма:печен лук-и до ден днешен не понасям лук, мед+синап, мажеха ме със свинска мас и ме увиваха във вестници, инхалации с лайка над врящата тенджера с кърпа на главата абе какво ли не и не мисля, че е имало някакъв ефект.Както бяха казали лекарите в детската пулмология в пубертета всичко изчезна.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!

Сийчето много образно се е изразила за "туршията", но едва ли има родител, който съблича детето си и започва периодично да ръси: сол, захар, оцет, моркови на кръгчета, цветно зеле - та дано нещо да подейства.
Пак да си повторя, че става въпрос за помощни неща, не за тежки случаи!

Рози, уверявам те, че в БГ има много родители които правят туриши, та и къпят децата си с най различни неща - "кремкарамел" - мляко с яйца, отвара от орехова шума /сиреч йод/...
За хремата вместо да мажеше петичките, да беше напоила два тампона със спирт и да ги беше боднала в ушичките на детето - този съвет съм го чула от лекар за собственото ми дете. 8O 8O 8O
Аз лично не съм използвала бабини лекове върху детето си(освен кърпата с оцет при висока температура) но мен като дете ме тъпчеха с какви ли не бабини бърканици заради бронхиалната астма:печен лук-и до ден днешен не понасям лук, мед+синап, мажеха ме със свинска мас и ме увиваха във вестници, инхалации с лайка над врящата тенджера с кърпа на главата абе какво ли не и не мисля, че е имало някакъв ефект.Както бяха казали лекарите в детската пулмология в пубертета всичко изчезна.
Изпробвано върху мен : мет и синап - силно отхрачващо. Компреса със свинска мас но плюс счукан аналгин хинин - малей нема по голема отврат. От инхалациите с лайка бягах като дявол от тамян, нагряване на торбички с морска сол на котлона и лепване върху челото , и това беше отврат. Не съм убедена обаче, че всички горепосочени илачи са ми помогнали много.
« Последна редакция: Януари 31, 2010, 16:58:32 pm от lady_11 »
*

Lisko

• *
  • 5448
Добре де, мен като ме е гледала баба ми до 7 годишна възраст на село и като не е чувала навремето за антибиотик (може би) да не би да съм кекава и гърбава сега???
Явно, че наистина има неща които помагат и други , които не трябва да се прилагат.
И на мен ми е интересно защо е вредно разтриването с ракия или спирт или каквото и там да е .?
*

jam

• *
  • 14924
апропо, сега се сещам, че идеята на разтривката със спирт беше да се сгреят крайниците, защото изстиват при повишаване на температурата. но всъщност, ефектът би трябвало да е обратен, защото при изпаряването си, спиртът охлажда локално. пробвайте на ръката си....
не случайно има спирт в разни болкоуспокояващи гелове.

*

Lisko

• *
  • 5448
Всичките ми рани по колене , лакти, нос и къде ли не още, си спомянм баба ми лекуваше със живовляк. Не ме е мазала с нищо друго. А падах и летях от колелото в седмицата поне веднъж.
Сега извадих книгите:)))))

Отдавна не бях ги отваряла но на пръв поглед/припомняне из страниците...не са шарлатански.
« Последна редакция: Януари 31, 2010, 17:19:08 pm от Lisko »
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Бари,...Даваха им да пият сладка вода още в неонатология а ме посъветваха и аз да го правя в дена на изписването ни. На 100 гр. вода 1 ч.л. захар...

Лисе , благодаря за отговора...но да не се бъркаш с глюкоза.Защото и на нас от неонатологията ни даваха "сладка водичка",но всъщност само така я наричаха,а беше глюкоза.Дава се на такива малки бебенца като нашите,за подхранване...И сега като извади книгите,дай някоя рецепта тука да видим. :wink:
*
Eх, Джамке, Джамке! Това ни е чарът на Овните, че доста често първо кипваме и се хвърляме юнашки да спасяваме честта си! Даже и когато няма нужда!

На работата ми в България бяхме 4 Овена в една катедра! Някой си беше упражнил лошо чувството за хумор да ни събере на едно място! Понякога "дискусиите" ни протичаха толкова емоционално, че приличахме на семейство пред развод...Но пък, като си тръгвах, всички плакаха...сигурна съм, че не беше от радост!

В нашия "спор" с теб тук за мен няма проблем и последици в отношенията ни, всичко си е по старому!
Ако от идейните различия имаше последици, най-напред щеше да се отразява на браковете ни.

Отговорих ти "любезно", защото ти вярвам, че това, което там написа е вярно, но за мен не е достатъчно, искам да знам повече и съм отворена към всичко различно и не само логично звучащо. За науката знам, че борави често с догадки и хипотези, не всичко е проверено  и доказуемо.

Питаш за каква "диагноза" става въпрос. Нямам представа, нещо, което ми прилича на "настинка", не, не сме правили "посявки";тук е малко по-различно с честото правене на "посявки";за сериозна хрема се приема едва, ако продължава седмица например и съм опитала всичко преди това и има температура. В яслата и на почти всички деца им текат носовете. Пращат ги вкъщи само ако приемат антибиотик.

Лейди[/b], знаех си аз, че любопитството и познанието са свързани! Мерси за идеята с тампоните.
Лиско, супер си с тези томове!
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Записвам се да следя темата.
Това е вечният спор между мен и моят мъж, който все казва:"навремето да не са се лекували с антибиотици",или"дай да разтрием децата с ракия с аспирин"...
 да обаче навремето каква е била детската смъртност?и колко напредна медицината от тогава?

та така...
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last