0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част ІІ
« Отговор #100 -: Февруари 23, 2010, 14:32:23 pm »
Сега имам възможност да опиша аномалиите в устата на детето-те засягат основно зъбите и езика.Малкият се роди преждевременно в 34 г.с.поради спукан мехур и изтекли води.Тъй като беше седалищно,се наложи спешно секцио.Още тогава при прегледа веднага след раждането,ми показаха поникналите две долни предни зъбчета.Казаха,че и друг път са имали такива случаи,но не и при толкова недоносено бебе.Освен това имаше и свръхкъс френулум на езика,който естествено ни посъветваха да махнем,но аз реших да го отложим.Всичко беше наред до 2 месец,когато един ден видях,че едното зъбче го няма и на мястото зее дупчица.От самото начало те не бяха стабилно закрепени,а някак се клатеха,заедно с венеца  8O Притесних се да не го е глътнал,защото не го намерих никъде,но най-вече от причината,поради която е паднало.Отидохме при педиатърката ни,която ни препрати към детски стоматолог.Не можаха да дадат отношение по случая.Впоследствие падна и другото зъбче.Започнах да се интересувам по въпроса,изчетох доста материали и сама за себе си стигнах до извода,че това може би не са били зъбчета,а някакви други образувания или кистички.Към 3-4 месец на същото място се показаха нови зъбчета,по-бели и стабилни и аз се успокоих,че това всъщност трябва да са истинските му млечни зъби.Много бързо пораснаха и само след около месец и нещо паднаха и те  :( Водихме го в Стоматологията,направиха му досие със снимки,казаха,че не са чували за друг подобен случай и единствено с рентгенова снимка може да се разбере истината.Но ни препоръчаха да не го облъчваме,че е още малък и роден недоносен.Казаха ни обаче да махнем юздичката на езичето,за да не дърпа долния венец и да нямаме проблеми с храненето и говора.На една годинка я отрязахме.Останалите зъбки пораснаха нормално,но долу и до ден днешен мястото е празно  :( По-късно ще сложа и снимка.
Доктор Бърди,много се надявам да изкажете вашето мнение?Попадали ли сте в практиката си на друг подобен случай?
Снимка на лице във фас и профил?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #101 -: Февруари 23, 2010, 15:12:07 pm »
[
Оставете детето... .
Благодаря ви отново докторе, много ме зарадвахте с отговора си  :D
« Отговор #102 -: Февруари 23, 2010, 16:35:27 pm »
Ето една в профил -http://media.snimka.bg/5644/017543730.jpg
И в анфас - http://media.snimka.bg/5644/017543561.jpg
А на тези се виждат липсващите зъбчета отдолу - http://media.snimka.bg/5644/017543935.jpg и http://media.snimka.bg/5644/017543603.jpg.
С течение на времето останалите зъби се разместват и изглежда сякаш липсва само едно от долните.
*
« Отговор #103 -: Февруари 23, 2010, 16:49:13 pm »
Докторе,
по принцип какво ви е мнението за капки за очи Макситрол?
тук масово ги изписват за капане в носа при хрема.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #104 -: Февруари 23, 2010, 17:31:10 pm »
Не се правят такива неща... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #105 -: Февруари 23, 2010, 23:21:12 pm »
Д-р Бърди здравейте, гледам че доста се пише за Макситрола. От вчера и ние сме запознати с него. Педиатъра ни го изписа - но за УШИ.Капките са за очи, поне така пише на тях.Дъщеря и (1 година и два месеца)започна да вдига температура от порядъка на 37,7 - 38 градуса. Никмат и първите кътници, предположих че е от тях, но след три дни периодично вдигане на Т я заведох на лекар. Каза че сме със зачервено гърло и уши.Исписа ни Аугументин и Макситрол.Ох...съжалявам, че стана толкова дълго - мисълта ми е  - с какво всъщтност са добри тези МАКСИТРОЛ и въобще приложими ли са за малки деца!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #106 -: Февруари 24, 2010, 00:00:24 am »
Не се правят такива неща... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #107 -: Февруари 24, 2010, 00:05:31 am »
И още нещо, слагал ли е някой 13-валентния Превенар? Има ли го вече в БГ, имате ли отзиви за него. Д-р Бърди имате ли опит вече с него? Предстои ни четвърти прием на Превенар и се чудя дали да изчакам и да сложим 13- валентния(ако го има разбира се в аптеките).
« Отговор #108 -: Февруари 24, 2010, 00:07:39 am »
Значи е по-добре да не ги слагаме тези капки и да разчитам, че Аугументина ще помогне. Какви капки за уши могат да се слагат. Доколкото прочетох - гаразон?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #109 -: Февруари 24, 2010, 00:15:11 am »
Ако давате Аугментин за какво Ви са И капки за уши?
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #110 -: Февруари 24, 2010, 00:22:34 am »
Имам един въпрос когато се направи 1-ва хепатитна ваксина непосредствено след раждането,а 2-та чак след 4 месеца ,кога се поставя третата.Отнася се за едни деца които не са българчета ,но са родени тук докторите нещо са пропуснали да им кажат за задължителните ваксини
*

Birdie

• 11040
« Отговор #111 -: Февруари 24, 2010, 00:27:24 am »
Втората се поставя на месец след първата доза.
Схемата е 0,1,6 !
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #112 -: Февруари 24, 2010, 00:29:56 am »
да и ние така сме си ги сложили ,но в случая е бита чак на 4 месец след като им казах ,че се слагат  противохепатитни ваксини .Въпроса ми е в този случай как се процедира
*

Birdie

• 11040
« Отговор #113 -: Февруари 24, 2010, 00:33:53 am »
Слагате само липсващите Ви дози и НЕ рестартирате ваксинациите (серията), както толкова обичат да правят това в Бг... .
Sir Alec Guinness
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #114 -: Февруари 24, 2010, 09:40:03 am »
Здравейте! Ще помоля д-р Бърди ако може и той да се включи! Като бебе Вики имаше запушен слъзен канал! Оченцето благодарение на съветите на д-р Бърдисе оправи! Тази сутрин забелязах, че горния клепач е подут, вчера беше леко зачервено, имаше малко гурелчета! Не е болна, няма хрема, не ходи на ясла, често при събуждане търка очи и предположих, че от това е зачервено! Тук има добър специалист, но за съжаление ми записаха час чак за 19 март! До тогава мога ли нещо да предприема?
Педиатърката изписа антибиотични капки - Тобрадекс!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #115 -: Февруари 24, 2010, 09:53:05 am »
Може да ползвате Тобрадекс.
Sir Alec Guinness
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #116 -: Февруари 24, 2010, 09:59:34 am »
МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР, ДОКТОРЕ!!!!
« Отговор #117 -: Февруари 24, 2010, 10:10:11 am »
Ще помоля д-р Бърди, ако има възможност да ми отговори.
Докторе, каква е препоръчителната възраст според Вас за "отваряне" на синдактилия на ръка? При нас срастването е на среден и безименен пръст /на двете ръце/, като става дума само за меки тъкани, няма костно срастване. От раждането правим консултации в БГ с няколко специалисти, но ни объркват. Първоначално казаха след годинката, после пък около 4-5 г. Според ортопедите и хирурзите нищо не налага бързане. Притеснява ме тази противоречива информация, която дори от един и същи лекар идва, ту така, ту иначе. Мисля си, че е добре да отстраним срастването, преди детето да тръгне на детска градина.
снимки

Благодаря Ви!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #118 -: Февруари 24, 2010, 10:24:34 am »
Това е въпрос за ортопед и извън моята компетентност.
Простете.
Sir Alec Guinness
« Отговор #119 -: Февруари 24, 2010, 13:08:45 pm »
 Здравейте д-р Birdie,
Дъщеря ни е на 1г и 3м и от 6м има проблем с повтаряща се диария. Тогава изкара много твжка диария / казаха ни вирусна инфекция/ и продължи около месец като се оправи с диета с Ал110 и Биогая /+кърма, казаха да не спирам кърменето/. На 8 м възраст изкара още една вирусна диария и оттогава сме само на безлактозно мляко Ал110, като изключим къменето /става дума само за млякото/. Иначе я захраних с обикновените за възрастта и храни, но при всеки опит да минем на нормално мляко се появяваше диария. Захранена е със сирене на 10м и с кисело мляко на 1г., нямаше проблеми. Последните няколко месеца има диария през около 2 седмици и даже някои от храните, с които нямаше проблем сега не и понасят /домати, чушки - давала съм само варени/. Сега от 3 дена е пак с разтройство и сме на строга диета, само ориз, картофи и Ал110, моркови - сварени / предписаха ни Ентерол и Хидрасек, но още не съм дала/. Вече се оправя, но се притеснявам от честите разтройства и не знам дали няма някоя по-сериозна причина.
 От раждането си е на кърма + добавка АМ /на Хип тогава/. Още я кърмя, но е по-скоро символично /около 100 - 150мл на ден по моя преценка/. Наддава добре и GP-то казва, че тези диарии не са притеснителни, но исках да получа още едно мнение. Благодаря предварително!