Мойта Катерица няма много проблеми със съня (да чукна на дърво) и все пак да кажа и аз, какво правим ние.
Незнам може и да не съм права, но аз обичам да има ред, много щателно обяснявам всеки път, че като се храним се храним, като играем си играем, и когато е време за сън си е време за сън. Вярно е, че са малки и не винаги разбират (Кате е на 1г. и 4м.) Имали сме случаи да се събужда сред нощ (12часа) и да скача да си играе, последния път ни държа до към 3, след това ние се изнесохме в хола, а тя остана сама в спалнята и си заспа по някое време. На следващата нощ спахме отделно от нея, усетих, че като не ни вижда пък не се заиграва, а само мрънка леко и после пак си заспива.
По книгите съм чела, че за децата е важно да бъдат спокойни, атмосферата преди заспиване и ритуалите за тях са много важни, карат ги да се отпускат и да заспят по-спокойно. Да не би да сте напрегнати в семейството, децата са като локатори - вендага усещат и най-малкото нервно напрежение. Кате усеща, че очакваме гости ден преди да дойдат. Пробвайте с приказки, макар че аз съм опитвала с Кат, вместо да заспива се заиграва повече. Но пък монотонното тананикане я убива направо
така да се каже. Гушкам притискам към мен, за да се успокои да спре да нервничи, че иначе няма заспиване. И последно - тоя сън час час и половина след седем вечерта
пробвайте да го преместите например, най-късно 6 да е станала. КАте като спи след 5 става непоносима
вършее до късните часове, мрънка непрекъснато за нещо, всеки път като й забраниш нещо се разревава неистово и се изнервяме взаимно и тя и аз. Тя е само с един сън, понякога сутрин като стане раничко, започва да си гушка мечоците за сън още към 10-11, но се опитвам тактично да я удържам до към 12-13ч. иначе прави два съня, което води неизбежно до твойта ситуация.
Така че противно на педиатърката ти, аз бих те посъветвала да опиташ да наложиш ти някакво подобие на режим, за да може да влезете в релси и ти и тя, защото иначе става много тежко и изнервено положението. Но за целта е нужна твърда ръка и много търпение, иначе всичко ще се провали. Опитай седмица да преместиш късното спане в по-ранен час, а дори и да направиш един дневен сън не повече от 4 часа. Може пръвоначално да е нервозна и да се сърди, но все пак си мисля че е редно детето да има режим и да си му вървят нещата в някакъв ред. Поне навсякъде по книгите така съм чела. Преди заспиване ще подкрепя другите момичета - някаква последователност, която да й покаже че ще се оправяте да спите. Ако не иска да заспи без теб- лягайте заедно, но задължително през нощта. Гушкайте се, пей й песнички, аз до някое време пеех "Зайченцето бяло", но сега тананикам нещо напълно неопределено и повтарящо се монотонно. Спирайте игрите поне половин час преди часа за сън. Много е важно да има време да се успокои. Приглушена или отсъстваща светлина в стаята, никакви шумове и много спокойствие и за теб и за таткото и за нея. Никакъв шоколад, никакви възбуждащи храни(какао или сладки разни) предполагам че не даваш, и все пак да си кажа. Аз пробвах да дам на Кате кашата на милупа, която е препоръчана даже след 10м. мисля - шоколадова, освен че се изрина стана неузнаваема - игри, превъзбуда, така че всички тия неща вън от менюто.
Това мога да дам аз като съвет. Ако никнат зъбки, потърси лекарство за успокоение на венците. Но наистина опитай ти да наложиш режим.
Пак казвам, че и аз съм любител на подредените неща - нещо като Монк, или Моника (от Приятели), но в малко по-лек вариант
хихи. Дано да влезете в релси, успех!