Вчера правих сладкиш, който е невероятен и ви пускам рецептата.
Съчетание от няколко рецепти и затова ще го нарека:
Тъмен немски кейк с ледена глазураПродукти:
1,5 ч.чаши захар
1,5 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаша + 1 с.лъжици какао
1 ч.лъжички бакпулвер
1 ч.лъжички сода бикарбонат
2 яйца
2/3 ч.чаша пр.мляко
1/2 ч.чаша олио
1/2 ш. ванилова есенция /1-2 бр./Бяла ледена глазура: Лимонова200г. пудра захар,
3-4 с.л. Лимонов сок
Пудрата захар се пресява и се смесва с л.сок .
Бърка се до гладкост
Приготвяне:Намазваме с масло плитка тавичка и постиламе на дъното хартия за печене.
Пресяваме захарта и брашното, за да се смесят добре.
Добавяме към тях какаото, бакпулвер, сода и шипка сол.
Разбиваме всичко на ниска скорост в миксера.
Отделно разбиваме яйцата. Добавяме млякото, олиото и ваниловата есенция
Сипваме течните съставки в купата със сухите и разбъркваме с миксера 5 минути.
Докато се разбъркват, добавяме половин чаша гореща вода.
Когато е готово, изливаме сместа в тавичката.
Печем 15-20 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна.
10’ – после намаляме на 160 градуса/
Разбираме, че кексът е опечен, ако при натиск с пръст пружинира.Или с клечка
Изчакваме да се охлади /изваждаме го от тавата, махаме хартията, обръщаме/ и намазваме с глазурата.
Украсяваме с лим. кора