Здарвей миличка, моят съпруг е със същата диагноза. На нас също ни препоръчаха да опитаме инсеминация преди инвитрото, показателите му са ниски и за това искам да резбера вие с какви бяхте като правихте инсето т.е. какви бяха те като отдели материали и как се подобриха след преработката(ако си спомняш разбита се)? Благодаря ти предварително, надявам се на ми вдъхнеш малко кураж !!!
Здравей siska_d,
Ще се опитам да съм максимално подробна. Спермограма правена в лаборатория Геника преди операцията от варикоцеле:
Обем 2,6 мл (2 - 6)
Бързо подвижни 10%
слабо подвижни 5% (бързо и слабо подвижни заедно трябва да са над 60%)
непрогресиращо подвижни 15% (<10%)
неподвижни 70%
нормална морфология 12% (>60%)
Фертилитетен индекс 0,4 (фертилен е над 1)
и много други показатели, почти всички извън нормата. Заключение: астенотератозооспермия.
Спермограма правена в Малинов в деня на инсеминацията 7 месеца след операцията:
Обем 1,3 мл (2-6)
активно подвижни 11% (>=25%)
подвижни 24% (активно подвижни+подвижни >=50%)
бавно подвижни 14%
неподвижни 51%
нормална морфология 10% (>20%)
Заключение: Хипоспермия, Астенотератозооспермия
Показатели след обработката:
Обем 0,6 мл
Брой подвижни сперматозоиди 12,4 млн.
активно подвижни 50%
подвижни 21%
бавно подвижни 2%
неподвижни 27%
Не успях да намеря изследването при реинсеминацията на следващия ден, но мисля, че резултатите бяха почти идентични. При мен стимулацията беше с инжекции Менопур, което е човешки гонадотропин и е по-рисково за хиперстимулация, но пък нарастват повече фоликули. При мен те бяха 7 и имаше риск от многоплодна бременност, но имаме на път едно бебче. Днес му правихме фетална морфология и бебчо изглежда съвсем наред въпреки ниския процент сперматозоиди с нормална морфология, от което се притеснявах много.
Четох във форумите и за по-лоши от нашата спермограма, но и при нас не бяха много добре нещата и все пак се получи от първия път. Вярвам, че това се дължи и на дълбокия оптимизъм, който се опитвах да си самовнуша още от самото начало на стимулацията дори и с цената на това да съм смешна в очите на екипа докато им обяснявах как съм РЕШИЛА, че ще стане още с първия опит. Пожелавам успех, малко късмет и много душевни сили на всички момичета с предстоящи процедури!