FSH може да бъде повишено в един цикъл и това да означава, че конкретният цикъл е (условно казано) лош. Примерно, естественият цикъл е щял да бъде ановулаторен, ако не беше стимулацията.
Това не изключва казаното от
Jam и
Cambozzola. Високото FSH при всички положения показва проблем и понижени шансове за успех. Но (поне доколкото знам от моя опит) не означава, че веднага трябва да се тегли чертата. Означава, че първо иска проследване и мноого по-внимателен подход и чак тогава да се произнесе окончателно мнение.
М/у другото... не знам защо, при видимо лошо започнал цикъл, лекарите напъват да правим стимулации и да вадим яйцеклетки? Не е ли по-разумно да се пропусне лошия месец и да се изчака следващия? Ясно е, че при явни проблеми с резерва имаме и повече лоши месеци, но не всички са такива. Може поне да не превръщаме лошите в провалени опити и излишни травми?!
Взех повод от месеца с виското FSH на
ceci, но всъщност говоря за себе си.
Случвало ми се е да виждам, че нещата в даден цикъл никак не тръгват добре, обаче се съгласявах с промърмореното "то не се знае" и не посмях да си наложа мнението... Мислех, че "да пробваме, на всяка цена" е правилен подход, но въобще не така...