0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
И аз къпя всеки ден, а косата я мия през ден -два.После го мажа с лосион на Хип и правя масажчето:))))
На мен пък ми е интересно кога почват да се усмихват осъзнато,защото тази сутрин ми се усмихна много хубаво докато му говорех,та се чудех...дали вече е истинска усмивка?
07.10.2009
*
Ами Пауър мисля, че му е време на Милен да ти се усмихне  :lol:
*
http://www.predainatatak.bg/news/about99.html
 Ето тук ,една от многото статии, в които съм го чела. Гледах и изказвания на американски доктори...
 Камбозолка,аз гледах филм за позата на лежане при новороденото и казаха,че пак по американска статистика , те нали много си падат по статистиките ;) , от 2006та година / годината може и да я бъркан :oops:/след направени изследвания, че всъщност новороденото трябвало да спи по гръб, случаите от ...Sudden infant death position...са намалели с 40%
 http://www.youtube.com/watch?v=caLWmMyQXP4
 http://www.youtube.com/watch?v=AFZCmia2kyg&feature=related

тааааа,за това ми изникнаха тези въпросителни пък и точно като Камбозолка , все не мога да си представя как ще си стои стабилно бебето настрани  8O
*

saraapl

• 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
http://www.predainatatak.bg/news/about99.html
 Ето тук ,една от многото статии, в които съм го чела. Гледах и изказвания на американски доктори...
 Камбозолка,аз гледах филм за позата на лежане при новороденото и казаха,че пак по американска статистика , те нали много си падат по статистиките ;) , от 2006та година / годината може и да я бъркан :oops:/след направени изследвания, че всъщност новороденото трябвало да спи по гръб, случаите от ...Sudden infant death position...са намалели с 40%
 http://www.youtube.com/watch?v=caLWmMyQXP4
 http://www.youtube.com/watch?v=AFZCmia2kyg&feature=related

тааааа,за това ми изникнаха тези въпросителни пък и точно като Камбозолка , все не мога да си представя как ще си стои стабилно бебето настрани  8O

Ами то си стои настрани бебчо защото се подпира..макар че мойто синче си стои и самичък на една страна.. И все пак съм купила за кушетката комплект "протект".. :) А за къпането и аз останах като гръмната-един път в седмицата  8O ей това е ново 20
*
 Сетих се и още нещо да ви питам...нали не ви спамя темата,то за мен вашето мнение си е сериозна помощ в тази насока.Таааа,бебчо колко време трябва да е увито като пашкулче . Гледах,че се облича с боди и после се увива по специален начин.Аз това си мислех,че е от времето на нашите баби  :oops: , обаче гледах съвсем нови клипове
ами тва според мене си е до детето,докато бях в болницата исках вечер да го увуват защото сшпеше спокойно,а сега във вкъщи обича да го гушна но увит лекичко в одеялцее и така спинка...та най добре детенцето ще си покажа,казват че в началото е хубаво понеже се плашели от ръчичките си .....но ако ти неискаш едва ли някой насила ще увие бебко ;).
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
и после се увива по специален начин

8O Аз пък за пръв път чувам такова нещо ! Мисля че това са отживелици...Ортопеда, който преглеждаше Дария, каза че трябва да даваме свобода на децата да правят всички движения които искат. И гимнастика не е необходима.
Иначе да, прави ми впечатление че обича да се "гуши" в одеалото...вдига си го над главата и подобни.

Бебето къпя всеки ден с главата, смесен шампоан ( тяло и глава ) на Мустела.
Мазах първия месец с олио на Себамед, от тогава - с нищо.
В началото спеше настрани, подпряна на кърпа на руло. Мен пък ме беше страх да я оставя по гръб... :) Децата имат механизми за самосъхранение , не се притеснявайте чак толкова.
Мисля че към 3ти месец започнах да виждам бебето да държи нещо, но не знаех дали съзнателно ги е хванала ( едва ли...) или по-скоро са и попаднали в ръцете и ги е стиснала. Доколкото знам до 3ти месец са в хипертонус и държат ръцете в юмруци, след това като ги отпуснат започват "да ги ползват". Дария сега си държи шишето сама, с помощ от моя страна. Но пак, когато иска да хване/пипне нещо движенията й са бавни и все едно че прави нещо супер трудно  :) 
Започна да се усмихва рано, след 1вия месец някъде...
А да се смее с глас - към 3тия. Има гъдел на корема, винаги се смее ако я гъделичкам.

Д-р бърди е писал какво би следвало да могат децата в определени месеци.
*
Бебетата имат инстинкт и като са по гръб главата им е на една страна.

Бях чела че в САЩ малките бебета не се завиват със завивка, а се увиват със специална пелена, която ми се стори като усмирителна риза, с цел да не се завият през глава с обикновените завивки.

Бях писала вече че мия глава един път седмично, тогава мия тялото със сапун, мия само с вода 2-3 пъти седмично. Не мажа с олио след баня.

Рая, защо ортопеда ви не препоръчва гимнастика?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
1.КОгато бебето спи,одеало се подпъхва под матрака,малките много риткат и могат да се свлекът надолу под завивката.
2.Също и бебето се слага да спи в долния край на краватчето,а не в средата.Ритайки да няма накъде да се свлече.
3.Одеалцето не се подгъва в горната си част,понеже също може да се захлюпи
4.Стайната Т,да е средно м/у 18-20 градуса.При прекалено топли стаи детето се претопля.Също изпада в дълбок сън,който за новородени може да е опасен.
5.За предпочитане е спално чувалче.Ако спи с такова обаче,не се завива с одеало.
6.Спи се по гръбче.Още след няколко седмици бебето може да се търкулва ако е на една страна.
7.Не се пуши в стаята където детето спи
8.Детето да спи в стаята на родителите си поне до 6м.Проверявайте редовно детето.
9.Следете за подходящи спални матеряли.Памук.Никакви нишки,украси и топченца по одеалата с които детето може да се задави или оплете.
10.Олекотените завивки НЕ СА подходящи и забранени в Европа за деца под 2г.
11.За тези които спят с децата си в едно легло!
    * ползвайте сейфти възглавница
    * детето спи на височината на вашата възглавница
    * детето не спи м/у двамата родители
    * бъдете извънредно внимателни ако ползвате приспивателни или медикаменти с подобно действие/след употреба на алкохол също.В тези случай най-добре оставате детето да спи в собствено легло или само с другия родител.

Това знам аз,на това ни учат тук от социялното бюро :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #709 -: Март 05, 2011, 06:04:47 am »
Smaraidi , В САЩ казват въобще да не го завиваш до доста късна възраст и в резултат много деца въобще спят без завивки. Ивана спеше с цяло костюмче с дълги крачоли и ръкави( не се сещам ка се нарича това). Скоро започнах да и слагам завивка до кръста, защото вече спи само по боди с къс ръкав и долнище на пижама, ама тя я маха през нощта и аз повече не я слагам. Не се буди, значи не и е студено.

Раиса и Ивана се гуши в одеалото. Сложила съм одела по краищата на леглото, за да не си бие там главата и тя все там се завира, че да и е главата в мекичкото. Особено обича да и е на лицето.

power,  на мен лекарката ми каза, че се усмихват към 40тия ден и Ивана точно пък на 40тия ден се усмихна ( на баща си:-) )

Още от самото начало се обзаведох с чувалчета за сън, без ръкави - страхотно удобство! Купих едно на Mothercare - то е тъничко, като от много мекичка хавлия, но ставаше до късна есен. След това преминах на друго, по-дебело, което ползвам и в момента. Донагласям само "долното" облекло в зависимост от това колко е топло - боди с къс или дълъг ръкав и отгоре цяла пижамка с дълъг ръкав. Температурата в стаята е 18-20 градуса. Но няма такъв рахат - въобще не мислиш завит ли е, отвит ли е ;)
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
 Фибо,много полезно!,Благодаря!

На мен ми хареса от едно филмче точно такова чувалче за сън, за което споменавате че ползвате.Беше направено без ръкавки и много интересно отзад на гръбчето беше пришито широко парче,представете си дълъг шал и с него увивате ръчичките,ако бебето се чувства по-добре така...

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Забравих да добавя,за тези които спят с децата си - детето винаги се завива с отделна завивка,а най-добре с чувалче.Никога със завивката на родителите!

Дидон,ако копуваш подобно чувалче и бебето не се чувства конфортно със увити ръчички,то би трябвало(за безопастност) тези "шалове" да се премахнат. :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Забравих да добавя,за тези които спят с децата си - детето винаги се завива с отделна завивка,а най-добре с чувалче.Никога със завивката на родителите!

Дидон,ако копуваш подобно чувалче и бебето не се чувства конфортно със увити ръчички,то би трябвало(за безопастност) тези "шалове" да се премахнат. :)

Да, предполагам,че са го измислили.Аз не съм ги виждала на живо,но определено ще му видя сметката с една разпорвачка или ножица  :lol:
*
Първите 2 месеца не се използват чували и възглавници при спане.
Завивам до подмишниците, ръцете никога (нямало е и как да ги завия, винаги спяха с вдигнати ръце). Главата е винаги на една страна като на всяко хранене се обръща страната, за да не се изкриви главичката. Аз подпирах гръбчето до около 3тия месец с възглавничка (дълга и тънка) после не подлежаха на контрол, но главата винаги съм гледала да е настрани. Оправяйте винаги ушенцата, много често при новородени се подгъват.
Желателно е да спят в своите легла и поради формата на матрака - вашия матрак вече е заел форма на вашите тела, не е равен и може да е причина за неправилно оформяне на гръбнака. Бебешкия матрак не трябва да е много мек. Ако има проблеми със секрет в носа, се повдига едната страна на матрака.
Гимнастика се прави, когато бебето достигне тегло 4кг, но не по-рано от първия месец (може и втория - вече не си спомянм точно).
Банята е не само за хигиена, а и за създаване на навик и за успокоение - баня, хранене, сън.
До годинката къпех всяка вечер със Себамед - пяна за вана - глава и тяло. Не се маже цялото тяло, а само сгъвките и то само с бебешки лосион (естествено ако всичко с кожата е наред). Олио само за много суха кожа. Всяка сгъвка с отделно памуче/тампонче. Не се почистват ушите с клечки и т.н.
Дупе не се мие на всяко преобуване със сапун, вероятността от зачервяване е много голяма, използват се мокри кърпички с контролирано РН (аз правих тази грешка, но по съвет на д-р Бърди се поправих).
Това спазвах аз.
*
mimi26,  а защо не се препоръчва чувалче първите 2 месеца?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
В инструкциите на моите чувалчета пишеше да не се използват в първите седмици или докато детето стане поне 3,5 кг, но така или иначе това беше посред лято и беше твърде топло, за да го слагам в чувалче. Не се препоръчва, за да не се "изхлузи" бебето надолу и да се задуши (доколкото знам аз).
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Мими, защо да не се правят гимнастика преди 4 месеца. Алекс докато беше в болницата още, ходи рехабилитатор да ги масажира и прави упражнения. След като го прибрахме продължих някъде до година и 2-3 месеца, след това вече не беше възможно да го хванеш.
С Вяра мислих да постъпя по същия начин, но ни беше противопоказно и забранено, живи и здрави изчакваме още малко и започваме и с нея.
До сега с колкото лекари съм говорила за гимнастика всички са били за и насърчавали нещо подобно.
А относно чувалчето -  това ми е завивката за зимата. Супер доволна съм. Алекс винаги е бил с чувалче до сега, но сега  отказва да спи  в стаята си, нито в малкото креватче, нито в големия креват, а спи при нас, за съжаление вече отказва категорично. Тазгодишния чувал е слагал не повече от 4-5 пъти.
Слава Богу Вяра все още не претендира и си спи с него.
Тя е написала преди 4 килограма а не месеца ,аз също знам така ;).
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
А за възглавниците (днес загрявам малко бавно) - аз знам, че възглавница се слага, когато обиколката на главата на детето стане по-малка от обиколката на гърдичките, което обикновено се случва след годинката.