Вчера гледах този наш филм за първи път. В него наред с провинциализма на нацията ни като цяло, в частност беше засегнат провинциализмът във възгледите ни по отношение на стерилитета. Колко типични бяха сцените, в които майката обяснява на дъщеря си как трябва да роди за да спрат да говорят хората; как жената страда, обикаля разни ходжи, врачки и спи на Кръстова гора докато мъжът й отказава да си направи изследвания; как мъжът изпада в истерия и иска да я напусне, когато най-накрая се рабира, че пробемът е в него... По време на филма ми изплуваха и други мисли и спомени - за хората, които настървено ни обвиняват, че вместо да осиновим се опитваме да надхитрим природата; за позицията на църквата относно асистираната репродукция; за презумпцията, че стерилитета задължително се дължи на жената; за подмятанията дори от най-близките ни хора... Направо се вбесявам и ми идва да крещя! Като се сетя и аз през какво съм минала... Дори млади хора са си позволявали да ми обясняват, че рискувам мъжът ми да ме изостави, ако не му родя скоро. Без да съм молила никого ми носиха ми разни билки, от които съм щяла "да прихвана", даваха ми съвети как да съм си държала краката на стената 30 мин. след акт, а върхът на всичко беше, когато една моя близка директно ми заяви, че най-вероятно тръбите ми са запушени и спешно трябва да си ги отпуша със зелка и варено мляко
Не зная всички съвети и способи по какъв начин биха помогнали на закачителната способност на нашите "момчета", но явно съседите и роднините са били по-наясно. Не помня и да съм искала съвет от когото и да било. Помня само, че на всички подканяния, че е крайно време отговарях, че е Божа работа. Исках тактично да обясня, че не е ТЯХНА работа, но никой не ме разбра.
Една моя приятелка пък предприе противоположна тактика - на всички подканяния и подмятания отговаряше директно "нямам тръби, имам 6 инвитра зад гърба си, смятам скоро да се откажа и да осиновим". В отговор родителите на мъжът й му бяха изнесли лекция как сигурно тя има 100 аборта зад гърба си, най-вероятно има и венерически болести, сигурно се е ч...а под път и над път преди да се оженят и че той трябвало веднага да се разведе!
Чудя се дали вобще някога това общество ще стане малко по-интелигентно... Кога ще спрем да се месим в живот на околните ни? Кога ще престанем да злорадстваме зад гърба им и да ги клюкарстваме? Кога ще се научим да даваме мнението си по въпроси, по които сме компетентни и най-важното - когато някой ни го иска? Кога ще се научим на толерантност?