Здравейте момичета!
Пускам тази тема, за да ви насоча вниманието към
гадните странични ефекти от кортикостероидите, които приемаме по време на стимулацията и след нея.
И така един от най-коварните странични ефекти е
повишаването на вътреочното налягане и увреждането на зрителния нерв.
Понякога това състояние е обратимо, но всичко си зависи до организма на съответния човек и продължителността на приема на лекарството.
Ако обаче не намалее налягането след спиране на кортикостероидите, то това значи да ни е "честита" ранна форма на Глаукома, особенно ако имате и фамилна обремененост картинката става "прекрасна".
Пиша всичко това, защото при мен точно така се получи за съжаление...
![Sad :(](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_sad.gif)
Случайно реших да се проверя при очен лекар, защото забелязах, че някак си странно виждам в сумрачно помещение, когато е по-слаба светлината.
И хоп - изненада - повишено вътреочно налягане и то на двете очи. Вече 2-ри път за един месец се проверявам и не спада. Както се казва " да ми е честита новата придобивка"
![Mad :x](http://91.215.216.238/forum/Smileys/default/icon_mad.gif)
Пиех Преднизолон общо ми се събира тази година около 3 месеца по 1 табл. на ден.
Дозата не е висока, но се е получила издънка...
Миналата година пих пак Преднизолон около месец и то в много по-голяма доза, но тогава нямаше отклониение.
Дано с течение на времето да спадне това налягане, че направо ще си ослепея постепенно, тихо и безшумно.
А и сега незнам какво да правя да пия ли при следващия опит Преднизолон или да не пия и да разчитам само на вливанията?
А най-гадното е, че имаме фамилна обремененост и явно това лечение с Преднизолон я е отключило. Очната лекерка каза, че по принцип дори и от фамилна обремеменост, тези симптоми се проявяват в много по-късна възраст - към 50години. За сега ще го измервам по-често това налягане и ако тенденцията е към повишаване още, тогава ме чакат капки до живот.
Така че мислете какво пиете и как го пиете и евентулно за последиците от това.