0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #60 -: Декември 30, 2010, 23:48:55 pm »
Новогодишно меню:

пилешки крилца на фурна с подправки
Бьоф Строганов
яйчна салата
картофена салата с праз
шопска салата
брауниз с дулсе де лече
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #61 -: Декември 31, 2010, 10:20:45 am »
За Бъдни вечер и Коледа се разминах с готвенето, но за нова година мен си ме чака.
Понеже знам колко бързо се изморявам и колко бавно действам напоследък съм заложила на готови салати и сухи мезета.
За основно - пържоли със сметана, топено сирене и гъби
задушени картофи с много масло копър и чесън
салата с ролца от раци
еклери - полуготови - за сега нямам успешен опит за домашни еклери
и плодове
Весело посрещане на новата година на всички!!!

*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #62 -: Декември 31, 2010, 10:30:53 am »
Аз си харесах една погача от майсторките на нашия форум :).
салата с марули,домати и краставици
зелева салата
пържолки с пържени картофи
десерт-плодове

*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #63 -: Декември 31, 2010, 10:58:10 am »
Не мен вече нищо не ми се яде, така и не намерих рецепта за прословутата торта и миксерът ми все още си е "девствен"  :lol: Накупих вчера провизии за голяма компания, направих новогодишно меню...и накрая се оказва, че май ще сме си само с половинката за НГ. Гостите окапаха един по един заради болести и само ще похабя храната, ама...живи и здрави да сме  :D

Бон апети и добро настроение за празника ви желая!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #64 -: Декември 31, 2010, 15:42:09 pm »
Здравейте , ето малко от снимките от нашата коледна трапеза! Ако са много големи ако може някой мод да ми ги намали! За новата година ще е по скромно менюто че сме по малко хора!
Баница, Руска салата, Салата зеле, ролца от раци и царевица, зелена салата, Пилешки филенца панирани с галета и сусам, ядки и това е.


Първите ми сладки

Предястие снежни човеци , пълнени яйца и руска салата отстрани.

Помощникът ми Емо много обича питката на мама  :D

*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #65 -: Декември 31, 2010, 16:13:07 pm »
Нашето меню за днес е следното:
катък с червени чушки;
картофена салата;
свински пържоли;
гъби в масло;
баклава;
торта с рула.

п.п. Искаше ми се и питка, но не мога да меся. Крайно време е да взема да се пробвам  :oops:
« Последна редакция: Декември 31, 2010, 17:23:07 pm от Малина »


*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #66 -: Декември 31, 2010, 16:37:35 pm »
Погача.
Печено пиле на фурна.
Задушени картофки с копър.
Панирани пилешки хапки.
Шопска салата с авокадо.
Снежанка и сухи мезенца.
Плодове.
« Последна редакция: Декември 31, 2010, 17:37:11 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #67 -: Декември 31, 2010, 18:07:24 pm »
Надявам се 2011 да ни върви по вода, затова съм спретнала едно водно меню:
Мус от сьомга
Червена салата с кълнове
Зелена салата със скариди
Лаврак във фолио с цели скилидки чесън
Скордаля
Шоколадов мус




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #68 -: Декември 31, 2010, 22:43:08 pm »
Аз пека прасе - едва влезе във фурната хайванчето.



*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #69 -: Януари 01, 2011, 23:25:31 pm »
Цигу, направо паднах с твоето прасе. Би ли ми написала как го приготви. Изглежда страхотно  :) Така цяло ли го печеш?  :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #70 -: Януари 02, 2011, 07:26:13 am »
Цигу такова нещо не може да влезе в моята фурна, не и цяло /завиждам сега, че твоята явно е доста по-голяма  :lol:/. Да сложиш после снимка как изглежда печенко!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #71 -: Януари 02, 2011, 21:54:54 pm »
Прасето е по испанска рецепта, даже сме ходили на поклонение в Сеговия да ядем прасе сукалче - там имат стари традиции. По стандартите на изкуството, идеалното тегло е 3-4 килограма, пече се цяло и накрая е така крехко, че се реже с чиния.

Нашето новогодишно прасе беше 7 кила и с малко бутане, сгъване и зор влезе във фурната, а тя е стандартна. Пожъна небивал успех.

Заготовка:
Прасето, без вътрешности и козина, се измива добре.
Поставя се в 2-3 найлонови торби за боклук, поставени една в друга, с 5-6 чаши сол, 4-5 чаши захар и 13-15 литра вода. Разместих лавиците на хладилника, за да побера една кофа, в която поставих торбите с маринованото прасе. Държи се в хладилника за 12-24 часа.

Прасето се подсушава и се поставя в тавата. Под него се пъхат 2-3 дафинови листа, добавя се и чаша вода (200 мл). Идеалният вариант е да е седнало, със задните крака насочени напред, а предните настрани. Ако фурната и тавата не позволяват, се гъта настрани като на снимката по-горе. Покрива се с алуминиево фолио.

Печене:
2.5-3 часа под фолио при температура 130-150 градуса по Целзий (250-300 F)
45-60 мин без фолио при температура 180-200 (350-400 F), като през 15 минути се маже с олио и едно нарязан чесън (4-5 скилидки). Целта е кожата да се изпече и да стане хрупкава, без да изгаря.

Оставя се 20-30 минути на изключена фурна, преди да се нареже и сервира.
В тавата ще има и 1-2 пръста сокове, отделени при печенето.

Някои рецепти препоръчват, ако прасето се пече на една страна, да се обърне на другата страна след първия час във фурната - това е моментът за обръщане, по-късно животното е крехко и рискувате да го разкъсате.