Прасето е по испанска рецепта, даже сме ходили на поклонение в Сеговия да ядем прасе сукалче - там имат стари традиции. По стандартите на изкуството, идеалното тегло е 3-4 килограма, пече се цяло и накрая е така крехко, че се реже с чиния.
Нашето новогодишно прасе беше 7 кила и с малко бутане, сгъване и зор влезе във фурната, а тя е стандартна. Пожъна небивал успех.
Заготовка:
Прасето, без вътрешности и козина, се измива добре.
Поставя се в 2-3 найлонови торби за боклук, поставени една в друга, с 5-6 чаши сол, 4-5 чаши захар и 13-15 литра вода. Разместих лавиците на хладилника, за да побера една кофа, в която поставих торбите с маринованото прасе. Държи се в хладилника за 12-24 часа.
Прасето се подсушава и се поставя в тавата. Под него се пъхат 2-3 дафинови листа, добавя се и чаша вода (200 мл). Идеалният вариант е да е седнало, със задните крака насочени напред, а предните настрани. Ако фурната и тавата не позволяват, се гъта настрани като на снимката по-горе. Покрива се с алуминиево фолио.
Печене:
2.5-3 часа под фолио при температура 130-150 градуса по Целзий (250-300 F)
45-60 мин без фолио при температура 180-200 (350-400 F), като през 15 минути се маже с олио и едно нарязан чесън (4-5 скилидки). Целта е кожата да се изпече и да стане хрупкава, без да изгаря.
Оставя се 20-30 минути на изключена фурна, преди да се нареже и сервира.
В тавата ще има и 1-2 пръста сокове, отделени при печенето.
Някои рецепти препоръчват, ако прасето се пече на една страна, да се обърне на другата страна след първия час във фурната - това е моментът за обръщане, по-късно животното е крехко и рискувате да го разкъсате.