Здравейте момичета. Виждам, че коментирате дали е възможно естествено забременяване при лоша спермограма след като повече от девет месеца се опитвахме, съвсем контролирано да имаме дете, в мен се зароди усещането,че няма да станепо естествен начин. Отидохме до варна за мнение, но заключението беше, че е напълно възможно и ако до лятото не стане! ще опитаме с лека процедура като вми. Гледам, че доста двойки са със сходни показатели и правят директно инвитро,при наличив на 6млн спермат., а на нас дори витамини не ни изписаха
в чуденка сме, лекаря каза, че поне съм млада, ама това не означава,, че мога и имам психика да чакам повече време, от това да съм стара, процеса е еднакво болезнен и това, че сме млади дори ни тормози повече. Как ще коментирате вие спермограмата, дали е възможно наистина естествено зачеване и то без да пием или правим каквото и да било. При мен не бяха установени проблеми. Правихме и снимка на тръбите, всичко в нора..
Ето и спермограмата
Семенна течност-всичко в норма (няма да ви пиша отделните показатели
Сперматозоиди
Концентрация 6х10 на 6та
Общ брой. 30х10 на 6та
Подвижност(прогресивно +непрогресивно) 67%
прогресивно подвижни. 48%
Не прогресивно подвижни. 52%
Неподвижни. 33%
Морфология
Нормални форми. 16 %
Кръгли клетки. < 1 х 10 на 6та
Заключение : леко е намалена концентрацията и общата бройка на сперматозоидите в еякулата
Диагноза: Oligozoospermia-лека степен
Подходящо лечение : IUI ( ВМИ)
Не ни изписа никакви витамини, тъй като ние по принцип водим здравословен начин на живот- не пушим не пием, храним се с плодове и зеленчуци, без пържено и полуфабрикати, така че проблема е визиологиен най-вероятно и няма да се повлияе от добавки......