0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

съвет -планиране работа, ин витро
« -: Януари 18, 2011, 22:14:54 pm »
   Темата е повдигана многократно под една или друга форма,но ...

Трудно ми е  да взема решение  и ще помоля за Вашите мнения , че дано нещо ми светне...

На работа в момента/ всъщност от поне 6 месеца/ е ужасно напрегнато. По щат трябва да сме пет човека, но от два месеца сме двама - двама и половина/половинката идва от замествания от време на време; преди това  -трима/. Другата колежка  е другарче с шефката /пък и по-нагоре/ и на практика аз съм по-натоварена...Всеки работен ден работя до шест, седем, осем часа  /както се получи/и то за да успея да свърша най-необходимото и все гоня срокове. Само аз съм тази, която остава след работно време...Не ми пречи по принцип, че оставам, но нервите ми вече не издържат  - повече заради напрежението от страха от пропуск, и веднага ще изкарат, че не се справям/"по случайност" получавам доста проблемни случаи/.
   Тъй като заповед от фонда чакам най -рано септември / към № 11 000 съм/ съм решила да направя самофинансиран опит.../годините вървят - 35/.  Но понеже пък сега излезе подобрение в спермограмата се чудя дали да не почакам / но и в подобрената спермограма активно подвижните са 0 процента, а преживяемостта след 24 часа - 0 процента; морфология по Крюгер - 13 процента/...
   На 1 март мъжа ми ще направи три месеца с Фертилейд.
И сметките ми бяха февруари евентуално подготовка и март опит...
  Имам много дни отпуск /над 50/, но няма кой да ми ги даде и обмислям да ги изненадам с неплатен.../ Във форума беше споменато, че нямат право да ми откажат?!/
    От друга страна още не съм провела първоначалната консултация с лекаря, при когото  съм избрала правим процедурата/Имам общите изследвания -хормони, УЗ, спермограми, а сега чакам МЦ към неделя, че да се обадя/.
   Много дълго стана, за което много се извинявам...Дано да става ясно какво питам, че е и объркано....
  Чак се чудя и защо ви занимавам, ама ...
*
Re: съвет -планиране работа, ин витро
« Отговор #1 -: Януари 18, 2011, 22:37:26 pm »
На твое място, предвид показателите на спермограмата, възрастта ти и готовността за самофинансиран опит не бих чакала подобрение, а бих пристъпила към опита без отлагане. При нулева подвижност продължавате да сте за икси.

Колкото до работата, с нея зле, без нея още по-зле... Моята тактика като ме заринат със задачи е да не протестирам, а да си правя оглушки и да работя що-годе нормални часове. И да спя на работното си място, пак ще имам недовършена работа. Работодателят гони за максимална продуктивност до дупка, от теб зависи да поставиш границите. А и след като се нагледах на съвестни и работливи, но съкратени/уволнени хора, съм настроена да не си давам зор. Това за кривата на най-малкото съпротивление, ако е приложима.

Колкото до вероятността да те обвинят, че "не се справяш", само упрекът ли те плаши или загубата на работата? Докато не опиташ, не знаеш докога и докъде ще са склонни на компромиси, било за болнични, било за отпуск.
« Отговор #2 -: Януари 18, 2011, 22:56:26 pm »
Едно магаре колкото повече го товариш толкова повече носи, та  в този ред на мисли работата край няма. Изненадай ги с болнични по-добре отколкото с неплатен, че да не те изненадат теб с предизвестие. Освен това след като имаш натрупан отпуск цитирай смело, как Парламента е обсъдил наредбата за отпуските, как има промени в Кодекса на труда и как трябва до края на 2012 да си я ползвала, вярвай ми положението с отпуските е неясно и няма да ти опонират много. Освен това приеха, че до 31-ви март трябва да има график на отпуските и действай и на този фронт.
*
« Отговор #3 -: Януари 19, 2011, 00:39:40 am »
Мисля, че си длъжна първо да си вземеш платения преди неплатения. Но не съм сигурна. Най-добре - болничен, а и както ти е казала цигу - те товарят, за да видят колко ще издържиш. И аз имала такъв случай.  :x
На твое място не бих чакала.

Успех!

« Отговор #4 -: Януари 19, 2011, 08:27:15 am »
Работодателя няма право да ти откаже платен отпуск щом е толкова много, т.е за да е 50 дни тя е от три години нали? Ти само си длъжна да го уведомиш /става въпрос за старата отпуска / а той няма право да те спре, не ти е нужно разрешение както е при отпуската за текущата година. Това е по закон, но поставила така нещата друг е въпроса как ще реагира работодателя, може да намери основание да те освободи или да те принуди да напуснеш това вече ти можеш да прицениш като познаваш човека! Ако е разбран човек аз бих му обяснила че поради здравословни причини ми се налага да отсъствам и искам да си използвам отпуската.

Като не знаеш какво да кажеш - млъкни!
*
« Отговор #5 -: Януари 19, 2011, 09:34:27 am »
Ако работодотелят и е разбран човек... ами явно не е, щом са се натрупали отпуски, щом има свои хора и не свои. И след като има още половин щат или жена, която да ви даде отпуските, защо не разговаряш, за да направите така, че да ги ползвате? Вероятно и другата ти колежка има отпуска и иска да я ползва. При нас положението е същото, но аз мога да си вземам отпуската само през юли и август и въпреки, че ме пускат тогава на книга я изписват, но пак си работя на разположение поне половината. Скоро по синдикална линия говорихме с шефа и се направихме график, тъй като имаме отпуски от 3 години назад. Ще се търсят външни хора да ни заместват. Потърси вариантите и действат. Аз съм правила опити, вземайки по 2-3 дни неплатена отпуска и денонощно пътуване и връщане на работа веднага - работа под стрес и огромни натоварвания - резултатът ти е ясно какъв е. Съвет е трудно да се даде - както са ти писали момичетата, с работата -зле, а без нея - още по-зле. Не знам дали съпругът ти работи или не, трябва и с него да се консултираш дали семейството ще издържи без твоята заплата. Моят съпруг не работи от 3 години и не мога да рискувам да ме изгонят или да напусна. Така че, мила, пробвай да уговориш график за платена отпуска, а ако не става - болнични или неплатена, но не губи време, че после е още по-трудно. Желая ти успех, каквото и да решиш!

« Отговор #6 -: Януари 19, 2011, 12:25:46 pm »
аз казвам как е по закон но той често се разминава с действителността.
Като не знаеш какво да кажеш - млъкни!
*
« Отговор #7 -: Януари 19, 2011, 12:53:51 pm »
Неплатеният отпуск могат да ти разрешат, а могат и да ти го откажат - също както и платения. Освен това доколкото знам - трябва да нямаш платен, за да излезнеш в неплатен.
И аз те съветвам да не чакаш никакво подобрение, а да старираш вендага процедура!
Говори за платен или болнични.
Можеш да кажеш ( без да навлизаш в детайли ), че е необходимо да правиш изследвания и процедури, които ще ти отнемат около примерно 20 дни. Тъй като имаш достатъчно платен отпуск можеш да си го вземеш, но можеш да ползваш и болнични - попитай работодателя си какво предпочита.Така хам излиза, че се съобразяваш с работодателя, хем си постигаш целта. :lol:
Пожелавам ти успех и късмет!
« Отговор #8 -: Януари 19, 2011, 14:54:18 pm »
Аз също мисля като Танита, обаче най-добре ти си познаваш работодателя и съответно какво би ти отговорил в този случай При мен положението беше горе-долу същото За отпуск и дума не можеше да става, дори когато се обадиш по тел, ако си се разболял искаха да кажеш по-рано, за да намерят заместник :lol: Едва ли не да планираш или да знаеш, кога точно ще се разболееш 8O Затова когато трябваше да започна процедура седмица предварително се оплаквах, че не съм добре, че нещо ме боли стомах и ще правя изследвания След седмица представих болничен, по-точно мъжа ми го занесе, че съм постъпила в болница за изследвания на жлъчката Така си осигурих спокойствие 30 дни, направих си процедурата и седмица след трансфера се върнах на работа! Сигурно много хора ще ме упрекнат, че съм излъгала, но просто нямах избор!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
« Отговор #9 -: Януари 20, 2011, 21:15:41 pm »
   Много Ви благодаря за отговорите -определено ми бяха от полза!
   За неплатения ме е яд, защото кроих "пъклени" :)планове да ги изненадам. Още повече, че не искам да напускам, а той ми даваше възможност да поотложа нещата.

Платения да се убия не мога да го взема, защото другата колежка трябва да подпише, че ще ме замества, а тя остава сама и ще е направо физически невъзможно. Мога за няколко дни в месеца, ама не знам така дали ме устройва.Заместването се изразява в правене на най-необходимото, а всичко натрупано си е за моя сметка.
    Досега съм ползвала само един болничен за 12 години. Нямам лекар на когото мога да се обадя, личната ми лекарка е точна, освен да говоря с нея за седем дни, плюс три отпуск...
   Често си повтарям и за магарето, и за границите, но единственото което ми хрумна е за неплатения.И то от гл.т. заради спокойствието по време на процедурата и факта ,че трудно издържам вече.
   Иначе работя в държ. институция и не могат ме уволни много лесно, освен ако аз не си тръгна, но предвид разходите не бързам.Пък и самофинансирания опит ще го правя със заем.В цялата система в момента е така - болнични, майчинства, напускания - никакви назначения...И направиха така, че да ни признават натрупания отпуск с вътрешна заповед само и само да не го взимаме, защото повечето са на моя хал че и по зле
   Колкото за несправянето -май е повече емоционално... /могат да ме накажат , ако направя, голям пропуск, ама с това почти :) се примирих; няма да съм първата;то такъв е и стила на управление  - посочване единствено на негативи; /.

Поне мненията ви са  - да не чакам за процедурата/ че и това ми беше чуденка/. По- спокойно ми е, че се чудех дали не припирам, тъй като съветите обичайно нали са, че мъжкия фактор иска време и т.н.

Утре се обаждам за дата за консултация във Варна и каквото сабя покаже...

Благодаря отново на всички! Късмет и успех!
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 21:19:51 pm от kamelia13 »
*
« Отговор #10 -: Януари 21, 2011, 19:25:43 pm »
Разбрах, че си взела вече решение - което е първата и най-важна стъпка! Поздравявам те искрено и ти желая успех! За по нататък не прави планове, а действай стъпка по стъпка. Включвам се само да се коригирам и допълня малко. Днес си взех един ден неплатен отпуск, тъй като ми се наложи вчера късно да разбера, че днес трябва да съм на линия. Платен не ми дадоха, такива са условията при нас. И въпреки, че е неплатен - голямо мрънкане беше дори и само за един ден, трябваше да умолявам и дори да се извинявам, че късно съм се обадила и съм притеснила шефа си, да мисли как да се оправи един ден без мен. Това не спря зам-шефката ми да ме търси през деня по работа.  :( Да бях си взела 1 ден болничен - щеше да е по-добре. Така, че моят съвет е 7 дни болничен от личната лекарка, после малко отпуск - платен-неплатен - както дойде, после от клиниката 7 дни и ако се наложи си го продължаваш от лекарска комисия по местожителство. Дано се наредят при теб нещата по най-добрия начин!

*
« Отговор #11 -: Януари 21, 2011, 20:42:32 pm »
камелия, не одобриха ли някакъв закон миналата година, че платеният отпуск на държавните служители трябваше да се изчисти до края на тази година? Или не съм разбрала правилно?

*
« Отговор #12 -: Януари 21, 2011, 21:10:53 pm »
Личния лекар може да издаде болничен лист за временна неработоспособност до 14 дни непрекъснато / не 7 дни/ за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #13 -: Януари 21, 2011, 22:29:51 pm »
А не се ли полагаше и двайсет дни болни4ен за жени в процедура по закон?

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #14 -: Януари 21, 2011, 22:44:45 pm »
Полагат се 20 дни платен отпуск, който работодателят не може да откаже, но за тази цел трябва да му се каже за какво ще се ползват. И това е по кодекса на труда. За държавните служители не знам как стоеше този въпрос. Имаше тема за тия промени, там едно момиче май беше споделила нещо за държавните служители. Потърсете.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #15 -: Януари 21, 2011, 23:36:47 pm »
Да, в Кодекса на труда пише за промените засягащи жени в процедура ин витро.
Ако, обаче искаш да го запазиш в тайна няма да можеш да се възползваш от тях.
« Отговор #16 -: Януари 22, 2011, 16:41:56 pm »
Да, в Кодекса на труда пише за промените засягащи жени в процедура ин витро.
Ако, обаче искаш да го запазиш в тайна няма да можеш да се възползваш от тях.

Но тия 20 дни платен отпуск за жени в процедура инвитро са стандартните полагаеми 20 дни , а не 20+20 , нали ?
« Отговор #17 -: Януари 22, 2011, 18:54:44 pm »
Да, не са 20+20 за жалост.
*
« Отговор #18 -: Януари 22, 2011, 19:20:16 pm »
Ще използвам темата, но ми се ще да уточня.
Личния лекар може да издаде болничен лист за временна неработоспособност до 14 дни непрекъснато / не 7 дни/ за едно или повече заболявания,
Това сигурно ли е? Защото на мен личната ми лекарка, а в последствие и д-р Владимиров ми казаха, че могат да ми дадат само по 7 дни. Къде да го прочета? И от кога е това, ако е някаква промяна, за която не знаем?
камелия, не одобриха ли някакъв закон миналата година, че платеният отпуск на държавните служители трябваше да се изчисти до края на тази година?
Отпуската на държавните служители, а и не само на тях ще се чисти до 2 години, т.е. отпуската за 2010 година трябва да се изчисти до 2012, а тази за 2011 година - съответно до края на 2013 година. за останала отпуска от години преди 2010 няма ограничения. Новото също е предварителен график за вземане на отпуските за текущата година, от който също може да се възползваме, ако сме планирали нещо предварително.
Може да се прехвърля и част от отпуската за следващата година.

« Отговор #19 -: Януари 22, 2011, 23:34:12 pm »

Душка, правилно споменава, че вземането на отпуски доста е отложено във времето, така че...
 Да, добре, че ме подсетихте, че не могат да ми откажат за 20-те дни/предпочитах неплатения/.Този вариант толкова ми беше за краен случай, че направо съм го забравила. Мисля, че когато нещо не е изрично урегулирано в закона за държ. служител се стъпва на кодекса. Не би имало логика да делят служителите на държавни и прочее по отношение на правата.

Не съм решила и ще го използвам в краен случай, именно защото трябва да кажа...Ако опита  е успешен, не ми пречи. Ама ако е неуспешен, ше ми е доста криво после...
  За съжаление, не сме от най-хубавите колективи...Две колежки излязоха в майчинство почти едновременно и шефката беше се шашнала и беще пратила да ме подпитват и мене/ защото бях напълняла - старата позната история :D/

Засега ще действам на парче...Обадих се и си запазих час... Ще видим доктора какво ще каже...Ако обаче се наложи ще използвам и тази опция.
  Според ситуацията ,как се чувствам, пътуванията и така...
  Честно казано на приливи и отливи съм. Тъкмо си кажа , че ще се мобилизирам и мога да издържа и после се напрегна и се чувствам сякаш съм на ръба.
  Ама трябва да се справим. Като знам, някои момичета през какво са минали, няма никакво право да се оплаквам.
  Няма какво да отлагам. Твърдо ще действам, въпроса е да го направя по най-добрия за мен начин.
  Това е от редките случаи, в които знам какво искам и съм доста целенасочена /иначе съм зодия Везни и е пази боже ако трябва да взема решение/ :)Като избирах клиника, въпреки че бях ограничила избора по георграфски принцип, беше ужас :)