0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Астма и бременност
« -: Февруари 14, 2011, 21:35:08 pm »
Здравейте момичета!
Преди една седмица след едномесечно кашляне неминаващо от антибиотици и след направена спирометрия ми откриха астма. Направиха ми и тест IgE, което говорело че е на алергична основа.
Предписаха ми Серетид инхалатор и Сингулар табл.10мг., а евентално при кризи Екосал спр.
Та започнах Серетида и Сингулара и за 4 дни ми спря кашлицата.
Притеснявам се обаче дали това би повлияло на забременяването, тъй като планирам поредното инвитро - преди това имам 2 неуспешни.
Може ли тези препарати да се приемат по време на бременност без опастност за бебето?
Тъй като в Серетида има и кортикостероид, дали той би се отразил негативино?
Забелязвам че за тези няколко дни откакто ползвам Серетида и Сингулара нощно време ставам поне по 2 пъти да пишкам, а не съм пила толкова вода преди да си легна. Това да не вземе да ми съсипе и бъбреците.
Ако има жени, които имат астма и планират бременност или са бременни, много моля да споделят как е при тях и какво да очаквам от тук нататък.
Благодаря ви много!  :bouquet:
Re: Астма и бременност
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2011, 19:43:27 pm »
kartiche, единствено медикамент, съдържащ кортикостероид може да ти помогне при пристъп, за съжаление. Разбра ли се точно към какво си алергична, правиха ли ти тест? Ако знаеш, може да се предпазваш и да не се налага постоянно ползване на инхалатор. Аз в момента съм на Симбикорт, при нужда имам още два резервни варианта. Серетид-а го пробвах, но не ми понася. Лекарите, с които съм говорила са ми казвали, че не трябва да се приемат такива медикаменти по време на бременност. Чела съм доста по въпроса, при всеки е различно. Има жени, които са пили кортикостероиди и са родили здрави деца, а при други се наблюдава задръжка в наддаването на бебето. Най- добре говори с лекаря, който ще прави инвитро- то.

« Отговор #2 -: Февруари 15, 2011, 21:03:07 pm »
Пепка в какъв смисъл не ти понася Серетида, какво усещаше с него?
На мен за кризи уж са ми предписали Салбутамол, но той не е кортикостероид.
И какво да разбирам под кризи - задушаване, невъзможност да си поема дъх, учестена кашлица. При мен дефакто само кашлица има и то от време на време.
Нали ми е за първи път и незнам как да се ориентирам кое е спешен случай. Може ли едновременно да си инхалирам и Серетида и Салбутамола като ми се учести кашлицата?
Честно казано доктора нищо не ми обясни а пък и аз се бях ошашкала и не се сетих да го питам.
Конкретен тест към някой алерген не са ми правили, но ми направиха изследване само на IgE, което е някакъв общ показател, който показва че има алергия.
А къде и при какъв доктор трябва да отида да си направя конкретен тест към алергените?
Знаеш ли как се прави този тест?
*
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2011, 21:10:22 pm »
kartiche, нямам опит с астмата, но ще споделя за това:
...Тъй като в Серетида има и кортикостероид, дали той би се отразил негативино?
Забелязвам че за тези няколко дни откакто ползвам Серетида и Сингулара нощно време ставам поне по 2 пъти да пишкам, а не съм пила толкова вода преди да си легна. Това да не вземе да ми съсипе и бъбреците.
...

Кортикостероиди се приемат от хора, на които им е транспалнтиран бъбрек като подържаща терапия, така че няма опастност да навредят на бъбреците ти, но...
имат куп други странични ефекти, които не са хич приятни. Някъде имаше тема по въпроса, но неможах да я открия :oops:, за да ти постна препратка.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
« Отговор #4 -: Февруари 18, 2011, 01:50:10 am »
kartiche, на мен ми правиха кожен тест с над 30 вида алергени, ето как- с игла върху кожата се правят малки одрасквания, върху които след това се накапва алерген (вещество, което може да причини алергия).
По същия начин алерген може да се инжектира в кожата.
Когато мястото почервенява тестът е положителен и означава, че този алерген се явява причината за алергия.

Може ли едновременно да си инхалирам и Серетида и Салбутамола като ми се учести кашлицата?
Да, може. Серетида се използва ежедневно, би трябвало да знаеш по колко пъти. Салбутамола- когато имаш пристъпи, може да се случи няколко пъти на ден, както и един път в месеца.

Серетида не ми помагаше. Салбутамола го ползвах при нужда (пристъп), след което получавах ненормално силно сърцебиене, изпадах в безтегловност и ми се виеше свят. Затова се наложи да ги сменя.

И какво да разбирам под кризи - задушаване, невъзможност да си поема дъх, учестена кашлица. При мен дефакто само кашлица има и то от време на време.

по-чести издишвания, отколкото вдишвания
учестено дишане
болки и/ или стягане в гръдния кош
напрегнатост
затруднен говор
чувство на тревожност и паника
кашляне, хрипове
това са част от симтомите

Нали ми е за първи път и незнам как да се ориентирам кое е спешен случай.
Ето какво е спешен случай при мен: Използвала съм инхалаторите няколко пъти за деня и въпреки това не мога да си поема въздух. Кръвното започва бързо да пада, ръцете и краката стават ледени, всичко това за минути. Имала съм няколко такива случая и единственото спасение ( поне за мен ) е бърза помощ- слагат ми инжекция и кислородна маска. До половин час съм ок, дотолкова, че да се прибера у дома.
« Последна редакция: Февруари 18, 2011, 01:52:56 am от Пепка »
« Отговор #5 -: Февруари 18, 2011, 13:37:59 pm »
Пепка много ти благодаря за изчерпателния отговор! :balk_81: