Ваня, с нищо не си ме засегнала, нито в нещо те обвинявам. Идеята на форума е да се оказва помощ, което и правя в свободното си време и безплатно.
След като изяснихме това, нека продължим по същество. Аз наистина не знам чия пациентка е жената, която попита за теста, затова и отговорът ми е по принцип. А и пак по принцип не давам съвети за конкретни лекари.
Ние сме първите в страната, които въведоха този тест в България, и не защото сме по-добри лекари, а защото сме по-гъвкави и в частна структура, което ни позволява да купуваме каквото ни харесва без бюрокрация, без обществени поръчки и т.н. За сравнение колегите ми от Шейново обявиха около половин година преди това, че въвеждат теста, но не успяха да го направят бързо именно заради пречки от бюрократично естество. Не това не ги прави по-ниско квалифицирани, нали?
Тестът не се прави навсякъде по други причини, аз съм ги споменала в темата - защото е скъп и фирмата не е достатъчн огъвкава, за да разреши продажбата на еднокретан комплект, а изисква да се купи голямо количество, срокът на годност е кратък и е непрактично от гледна точка на амбулаторния гинеколог да го купува. Разбира се, допълнителна пречка е новостта на теста и че не е достатъчно познат у нас, като всяко ново нещо трудно навлиза в практиката.
Натрупали сме и доста опит с неговото провеждане и интерпретация, затова пак казвам, нека не бъркаме двете неща - правенето на теста и неговата интерпретация. Правенето на теста е лесно, всеки гинеколог може да прочете упътването и да го направи както трябва, дори не е необходимо да е лекар. При нас, за да не бъда голословна, се прави по следния начин - лекар взема вагиналния секрет и го предава на акушерката, тя довършва теста, което отнема десетина минути, а лекарят в това време прави нещо друго, примерно оценява на ултразвук маточната шийка.
Сложността идва при интерпретацията на теста, както и преди това, в оценяване на показанията за провеждането му, в познаване на неговите ограничения и т.н. Затова сме написали и публикували серия от статии за преждевременното раждане. С други думи, един колега, който примерно работи в голяма общинска болница, има да кажем 20 години стаж в родилно отделение, но поради естествето на работното място не може да ползва такъв тест, е достатъчно квалифициран, за да му се има доверие, макар никога през живота си да "не е виждал как изглежда опаковката".
Естествено, всеки сам избира лекаря си, няма спор, аз споделям единствено моите критерии и моя опит в моята консултативна тема.